Dabai draudzīgāki Jāņi: ko svinēšanas paradumos uzlabot jau šogad?

Līgo svētki ir vieni no populārākajiem latviešu svētkiem, neizpaliek ne ugunskurs, ne bagātīgi klāts galds. Kā, svinot Līgo svētkus, padomāt ne tikai par tradicionālajām aktivitātēm un to, ko likt galdā, bet arī par to, lai svinēšana ir dabai draudzīga? Rimi Bērniem jauniešu lietu eksperts Klāvs Smildziņš kopā ar ģimeni dalās idejās videi draudzīgākai līgošanai.
Vasaras saulgriežu rituāli ir saistīti ar uguni un ūdeni – tiem šajā naktī esot dzīvinošs spēks.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Vasaras saulgriežu rituāli ir saistīti ar uguni un ūdeni – tiem šajā naktī esot dzīvinošs spēks.

“Ja tev tuvs zaļais dzīvesveids, tad noteikti arī esi domājis par to, kā to ieviest ģimenes svētkos – kā mazināt un šķirot atkritumus, ko likt galdā un kādas būs šī gada svētku aktivitātes. Esmu uzskaitījis trīs galvenos dabai draudzīga pasākuma plānošanas uzdevumus un piedāvāju trīs idejas kopīgām līgotāju aktivitātēm, kas gan svētkus darīs skaistus, gan nekaitēs videi. Ir forši, ka varam ļauties svinēšanai, bet darīt to atbildīgi pret vidi,” videi draudzīgākus Līgo svētkus iesaka svinēt Klāvs Smildziņš. 


Rimi Bērniem eksperts iesaka ieplānot tādas aktivitātes, kas ir vērstas uz bērnu un pieaugušo kopīgu darbošanos. Turklāt tādu darbošanos, kas ir dabai pēc iespējas draudzīgāka un kurā tiek izmantoti mājās jau atrodami priekšmeti vai dabā pieejamie materiāli. “Vasaras saulgriežu rituāli ir saistīti ar uguni un ūdeni – tiem šajā naktī esot dzīvinošs spēks. Tāpēc līgošanas idejās iekļāvu pašgatavotas lāpas, ugunskuru uz ūdens un lielo ziepju burbuļu gatavošanu,” skaidro Klāvs.

 

Trīs dabai draudzīga pasākuma plānošanas uzdevumi

  1. Izvairies no vienreizlietojamā
    “Galvenais princips, ko, rīkojot svētkus, to skaitā Līgo svētkus, ievēro mūsu ģimene – izvairīšanās iegādāties vienreizlietojamas preces. Vienalga, vai tie būtu trauki, kokteiļsalmiņi, lietusmēteļi, galdauti vai kas cits. Ideāli, ja netiek lietoti arī papīra vienreizlietojamie trauki,” iesaka Klāvs Smildziņš. Viņš paskaidro, ka, piemēram, lielai daļai vienreizlietojamo papīra trauku ir plāns plastmasas pārklājums, lai tie nesamirktu, un tādus traukus nav iespējams pārstrādāt. Pat ja trauks nav ar šo pārklājumu, tas vienalga ir dabai nedraudzīgāks nekā daudzas reizes lietojamie trauki. Rūpējoties par vides ilgtspēju, jādomā arī par to, kā šie trauki ir ražoti: arī ražošana prasa enerģiju, papīra trauku gadījumā pat koksni, ko vērtīgāk būtu izmantot daudzreizlietojamo preču izgatavošanā.
  2. Ēdiens, kas garšo visiem
    Aptuveni 7% visu siltumnīcas efekta gāzu tiek radīts, ražojot pārtiku, ko neviens nekad neapēdīs1, kas tikai nozīmē to, ka ne tikai ikdienā, bet arī svētkos vajadzētu domāt par to, lai ēdiens netiktu izmests.  “Es zinu, ka izmest ēdienu ir slikti, bet tas nenozīmē, ka būtu jāspiež apēst to, kas viņam negaršo, tāpēc svarīgi pārdomāt, ko celt galdā. Piemēram, mūsu ģimene pirms pasākumiem rūpīgi plāno ēdienkarti, atlasot tādus ēdienus, kas garšo visiem. Parasti gan viena daļa ēdienu ir gatavoti, vairāk domājot par pieaugušajiem, un otra – par bērniem,” pieredzē dalās Rimi Bērniem jauniešu lietu eksperts.
  3. Atkritumu šķirošana
    “Ikviens noteikti jau zina, cik svarīgi ir šķirot atkritumus, taču ne visi saņemas, lai beidzot to ieviestu arī savā ikdienā. Var sākt vismaz ar viena atkritumu veida šķirošanu, piemēram, atsevišķi likt stikla pudeles, jo tās šķirot ir visvienkāršāk,” stāsta Klāvs. Kad svētkus laukos rīko Smildziņu ģimene, viņi teritorijā saliek vairākas atkritumu tvertnes, pieliekot norādes, kādi atkritumi kurā liekami.

 

Idejas dabai draudzīgākām aktivitātēm

 

  • Pašgatavotas lāpas 
    “Uztaisīt lāpu patiesībā ir ļoti vienkārši – vajag tikai dažus materiālus un atmest slinkumu,” smaidot Rimi Bērniem eksperts. “Turklāt, gatavojot lāpu mājās, ir iespēja likt lietā pāris nevajadzīgu materiālu, piemēram, vecās, neizlietotās sveces un vecos kartupeļu maisus.” 
    Lāpas gatavošanai nepieciešams: bērna rokas resnuma miets, garumā līdz gurnam, džutas audums vai vecs auduma kartupeļu maiss, maisauduma striķis, parafīns vai sveču izdedži, skaliņi (noderēs arī tāss), dažas nagliņas, āmurs, šķēres, divi katliņi sveču kausēšanai, sērkociņi. 
    Gatavošana: nozāģē vajadzīgā izmēra mietu un tā galā ar nagliņām piesit dažus skaliņus, var pielikt arī kādu bērza tāsi. Kad piesit skaliņu, uzreiz to ietin maisauduma strēmelē. Vari pietīt klāt arī kādu bērza tāsi. Kad “sainis” gatavs, apsien to ar maisauduma striķi. Uzkarsē lielākā katlā ūdeni un liec tā peldē mazāku katliņu, kurā saliec sveču pārpalikumus. Parafīnu izkausē un mērcē tajā lāpas dedzināmo galu. Gatavs lietošanai!

 

 

 

Reklāma
Reklāma

 

 

  • Lielie ziepju burbuļi
    “Vienmēr, kad ģimenes pasākumos esam taisījuši lielos ziepju burbuļus, sajūsmināti par tiem ir ne tikai bērni, bet arī pieaugušie, tāpēc šī būs jautra nodarbe visu vecumu cilvēkiem,” teic eksperts.
    Ziepju burbuļu gatavošanai nepieciešams: 2 litri ūdens, 50 ml glicerīna (nopērkams aptiekās), 200 ml trauku mazgāšanas līdzekļa. Pūšamo rīku izgatavošanai vajadzēs koka mietiņus, sagrieztus mežā, metāla stieples, marli. 
    Šķidruma gatavošana: sajauc sastāvdaļas kopā un atstāj uz brīdi nostāvēties (tikām pagatavo burbuļu pūšamos rīkus).
    Pūšamo rīku gatavošana: stieples izveido tādās formās un lielumos, kādus vēlies burbuļus; nostiprini stieples pie mietiņiem. Būtiski ir stieples notīt ar marli vai auduma strēmelēm.
    Video pamācību skaties šeit
  • Ugunskurs uz ūdens
    “Līgo svētkos uguns esot jāiededz saulrietā un tai jādeg līdz pat Jāņu dienas rītam. Ja tev mājās pieejama kāda ūdenstilpne, iesaku ugunskuru iedegt saulrietā un uz ūdens – tas ir īpaši skaisti. Tāpat tas būs kas jauns, un process pats par sevi – ļoti interesants,” pārdomās dalās Klāvs.
    Ugunskuram uz ūdens nepieciešams: trīs vienāda izmēra nelieli baļķi, maisauduma striķis, sausas malkas pagales, skaliņi, bērza tāss, ziedi ugunskura rotāšanai, sērkociņi.
    Ugunskura gatavošana: baļķus rūpīgi sastiprini kopā ar striķi, veidojot ugunskura pamatni. Sausus koka skaliņus sasien kopā ar bērza tāsi, novieto uz ugunskura pamatnes un kārto apkārt malkas pagales klasiskā Jāņu ugunskura formā. Nostiprini ar maisauduma striķi. Izveidotā ugunskura šķirbās var sabāzt arī siena kumšķus – gan tie, gan bērza tāss palīdzēs ugunskuram aizdegties. Gatavo ugunskuru rotā ar jāņuzālēm vai vainagiem. Lai ugunskuru palaistu ūdenī, to var iestumt ar garu kārti vai iebrienot ūdenī.

 

 

 

 

Gatavojot lāpas un rīkojoties ar uguni, noteikti jādomā par drošību un blakus jābūt pieaugušajam. Lustīgu, skaistu, drošu un dabai draudzīgu līgošanu!