Kā Latvijas dzimšanas dienu svin ugunsdzēsēju ģimenē

Marita un Ģirts Forandi dzīvo Ādažu novadā Gaujā un audzina 2 bērnus – Daniēlu (17 gadi) un Alīni (8 gadi). Viņu ģimenē dzīvo arī kaķis Mona un kāmītis Rozīne. Marita un Ģirts ir lieli Latvijas patrioti kopš sevi atceras un šo mīlestību un cieņu pret valsti viņiem ir svarīgi nodot arī saviem bērniem.
Marita un Ģirts ir lieli Latvijas patrioti, kopš sevi atceras un šo mīlestību pret valsti cenšas nodot arī saviem bērniem.

FOTO: no personīgā arhīva

Marita un Ģirts ir lieli Latvijas patrioti, kopš sevi atceras un šo mīlestību pret valsti cenšas nodot arī saviem bērniem.

“Jautājot bērniem, ko viņiem nozīmē Latvija, meita atzīst, ka Latvija viņai ir ļoti mīļa, dārga un svēta vieta, kuru ļoti mīl. Katru gadu viņa skaita līdzi, cik tad gadu šogad Latvijai paliks. Savukārt dēls saka, ka mums ir jānovērtē, ka mums ir sava zeme – valsts, ka varam brīvi runāt un darīt, ko vēlamies un ka vispār varam to piedzīvot,” stāsta Marita. 

 

Viņa priecājas, ka arī skolā bērniem daudz ko stāsta par Latviju un ka bērni visu šo pirmsvētku laiku piedomā vairāk par Latviju. “Meita dejo tautas dejas, tad skolā vienmēr ir koncerts svētku noskaņās, to arī mums patīk apmeklēt,” atklāj Marita.

 

Forandu ģimenei ļoti patīk svinēt svētkus. Marita vienmēr atbilstoši izdekorē māju, arī pie svētku galda piedomā, lai ir Latvijas karoga krāsās. “Lai ir skaisti un tu jūti, ka tie ir svētki nevis parasta diena,” viņa teic.  

 

Tā kā abi vecāki strādā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, tad reizēm 18. novembrī viņiem ir darba diena. “Dažkārt vīrs piedalās arī svētku parādē, un tad bērni vienmēr priecīgi skatās un meklē tēti,” stāsta Marita. Bet, kad abiem ir brīvdiena, tad ģimene rītu iesāk ar svētku brokastīm. Pēc tam svarīgi ir visiem kopā aizbraukt uz svētku parādi Rīgā. 

 

Bieži vien ģimene svētkus svin kopā ar tuvākajiem radiem vai draugiem, un Marita vienmēr pacenšas un piedomā, lai šī svētku svinēšana visiem būtu jauka un priecīga kopā būšana.

Reklāma
Reklāma

 

Lai radītu svētku sajūtu, nemaz nevajag daudz. Lūk, Maritas ieteikumi:

  • Dekorācijas – var uztaisīt karodziņu virteni atbilstošās krāsās. Sagriež mazus trijstūrus no balta un kamīnsarkana papīra un izveido svētku virteni, ar ko dekorēt māju. Tāpat no papīra var izveidot mazus karodziņus un pielīmēt zobu bakstāmajiem kociņiem, ar kuriem tad var dekorēt ēdienu.

 

  • Galda klājums – balts galdauts, sarkanas salvetes, sveces sarkanbaltsarkanā krāsā.
  • Ēdiens – Marita vienmēr izcep kūku Latvijas karoga krāsās. Tāpat arī piedomā pie citiem ēdieniem, lai tie būtu šajā sarkanīgajā krāsā. Viņa iesaka nebaidīties un pamēģināt arī ko jaunu. Vienu gadu Marita pagatavoja kartupeļus ar dzērveņu mērci, un sanāca ļoti labi.

 

  • Mūzika – fonā visu dienu vienmēr skan patriotiska mūzika, arī bērniem šīs dziesmas ļoti patīk, piemēram, Dvēseļu puteņa dziesmu izlase.
  • Viktorīna  – lieliska iespēja atsvaidzināt atmiņu un zināšanas par Latvijai svarīgiem notikumiem un gadskaitļiem. Maritai patīk internetā un grāmatās sameklēt dažādus faktus par Latviju. 
  • Himna – tā ir svēta lieta visiem kopā nodziedāt himnu. 
  • Apsveikuma kartītes – Maritai ļoti patīk rakstīt apsveikuma kartītes, to viņa arī dara Latvijas dzimšanas dienā. Pati izveido kartītes un nosūta radiem, draugiem. Savukārt tuvākajiem kaimiņiem iemet pastkastītē. Lai būtu vēl lielāks pārsteigums, viņa mēdz sabērt zvaigznītes vai spīdumiņus. ”Šādas kartītes nosūtīt un saņemt ir daudz mīļāk un jaukāk, nekā apsveikumu whatsapā,” stāsta Marita.

 

“Latvijas dzimšanas dienu ir svarīgi atzīmēt – izkārt karogu, aizdegt svecīti, nodziedāt himnu. Paldies Dievam, ka varam dzīvot brīvā Latvijā. Un sirdī pie sevis domāt labas domas, jo labais vairo labo,” teic Marita.

Saistītie raksti