Tēva dienas svinības: fotoorientēšanās pilsētā

Atsaucoties uz konkursu „Kā mēs sveicam savus tētus” Lubānas novada pirmsskolas izglītības iestādes „Rūķīši” grupiņas „Īkstīši” iesūta savu ideju ar foto, kā bērnudārzā esam atzīmējuši Tēva dienu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv


Tēva dienu tik plaši atzīmējām pirmo gadu, jo „Īkstīšu” bērni nu jau ir paaugušies un var aktīvi līdzdarboties.
Tēva dienas moto bija „Ūsās ir spēks!”. Uz Tēva dienas pasākumu gatavojāmies jau laicīgi, jo bija nepieciešams sagatavot gan medaļas un apsveikumus, gan visa pasākuma norisi.


Tēva dienas pasākums notika sportiskās noskaņās ārpus telpām, kurā ietilpa:

  • Fotoorientēšanās pa pilsētu;
  • Katrā kontrolpunktā uzdevums tēviem kopā ar bērniem;
  • Dalībnieku apbalvošana.


Tēva dienā aicinājām tēvus un arī krustTĒVUS, vecTĒVUS, brāļus, brālēnus un onkuļus. Tēva dienā piedalījās 10 tēvi. Tēvi tika sadalīti 2 komandās. Katram tēva līdzi darbojās katrs bērns. Komandām bija jāizdomā savs komandas nosaukums.


Pirmais uzdevums „Hokejs”– katras komandas bērni nostājas rindā cits aiz cita, veidojot apmēram 1 m atstarpi. Tēvi stāv aiz starta līnijas. Pēc komandas viens tēvs ar florbola vai hokeja nūju virzīja bumbu līkuloču starp bērniem līdz finiša līnijai. Finiša līnijā atpakaļ pie komandas varēja doties taisni, tas ir, nelīkumojot. Pēc tam bumbas ripināšanu veic nākošais tēvs no attiecīgās komandas.


Pēc uzdevuma izpildīšanas komanda saņem aizlīmētu aploksni ar ēkas fotogrāfiju. Komandai ir jāatpazīst ēka un jādodas uz šo ēku. 


Otrais uzdevums otrajā kontrolpunktā – „Upes šķēršošana” – uz zemes ir novilktas 2 iedomātas paralēlas līnijas apmēram 5-7 m attālumā viena no otras, kuras apzīmē upi. Upes vienā krastā atrodas tēvi kopā ar bērniem. Tā kā upe ir dziļa, tēviem pāri upei ir jāpārnes bērni, bet tā, lai bērni nesamērcētos. Tēviem ir atļauts samērcēties. Mūsu tēvu komandas katra izdomāja savādāku pieeju – vienas komandas tēvi aplī sadevās rokās uz savām rokām uzcēla bērnus. Tas bija „plosts”, kurā bērni pārcēlās pār upi. Otras komadas tēvi nostājās rindā un bērnus padeva viens otram.

Pēc uzdevuma izpildīšanas komanda saņem aizlīmētu aploksni ar nākošās ēkas fotogrāfiju. Komandai ir jāatpazīst ēka un jādodas uz trešo kontrolpunktu. 

 

Trešais uzdevums „Šķēršļu josla” – bērni sadodas rokās (dārziņā) pa divi un katras komandas bērni izveido rindu. Tēvi stāv aiz starta līnijas. Pēc signāla tēvi iekāpj pēc kārtas katrā bērnu izveidotajā dārziņā un izkāpj ārā. Apakaļ tēvs dodas garām rindai, šoreiz dārziņā nav jāiekāpj. Ieteikums  - ja bērni ir garāki, ieteicams bērniem notupties, jo tēvi, kāpjot iekšā vai ārā, var nejauši savainot bērnu.

Pēc visu trīs uzdevumu izpildes komandas saņem aizlīmētu aploksni ar pēdējās ēkas fotogrāfiju. Komandai ir jāatpazīst ēka un jādodas uz šo ēku. Pēdējā vietā notika dalībnieku apbalvošana un tēvu sveikšana.


Katrs no tēviem saņēma „kausu”, kuru bija darinājis viņa bērns. Kauss tika izgatavots no izlietota WC papīra kartona rullīša, kuram pielīmēti mati, acis, deguns. Kartona rullītim sānos ir iegriezti sāni, rokas ir izvērtas cauri, tāpēc rokas ir iespējams pakustināt.

 

Katrs dalībnieks saņēma arī zelta medaļu. Medaļa izgatavota no konservējamā vāciņa, kuram iekšā ielīmēts medaļas teksts pēc izvēles, mums bija – „Ūsās ir spēks. Visaktīvākais dalībnieks. 11.09.2015.” Vāciņam izurbts caurums un iekārta lentīte. 

 

Tēva dienā notika arī fotosesija, kurai bija izgatavoti atribūti – pieliekamās ūsas. Ūsas izgatavotas no papīra, izgriežot dažāda veida šablonus, un tos pielīmējot pie koka irbulīšiem.


Tēva dienas pasākumā aktīvi piedalījās arī mammas, kuras veica uzdevumu koordinēšanu pie katra kontrolpunkta.

Reklāma
Reklāma


Par Tēva dienu varu teikt, ka pasākums ar sportiskām aktivitātēm patika visiem – gan tēviem, gan bērniem. Tēvi varēja atcerēties bērnību, bet bērni varēja izbaudīt kopābūšanu, kad tēvi iet rotaļās. Bija sacensības gars, smaidi, smiekli, uztraukums un pašās beigās – uzvarētāja gods katram dalībniekam.

 

Iesūtījusi: Lubānas pirmsskolas izglītības iestādes „Rūķīši” grupiņa „Īkstīši”, audzinātāja Jolanta Žvagiņa

 


Tēva diena Latvijā ir oficiāli atzīti svētki, un lai stiprinātu šo skaisto, tētiem tik svarīgo svētku svinēšanu, ģimenes portāls „Mammamuntetiem.lv” kopā ar „Laimas šokolādes muzeju”aicina ikvienu bērnudārza grupiņu piedalīties ideju konkursā “Kā mēs sveicam savus tētus”. Konkursa galvenais uzdevums – iesūtīt savu ideju tētu sveikšanā. Iesūtītās ierosmes publicēsim portālā Tēva dienas oficiālajā lapā Tevadiena.lv – kopā saliktas, tās būs iedvesmas avots citiem!

 

BALVAS

Galvenā balvā – iespēja vienai bērnudārza grupiņai doties saldā ceļojumā uz Laimas šokolādes muzeju, kā arī LEGO konstruktoru komplekti!

 

1. vietas ieguvēji (viena bērnudārza grupiņa) balvā saņems ceļojumu uz Laimas šokolādes muzeju Rīgā, Miera ielā 22, saldumus no “Laima”, spēli “Kakao pupiņas ceļojums”, kā arī LEGO konstruktoru komplektus!

2. un 3. vietas ieguvēji balvā saņems saldumus no “Laima”, spēli “Kakao pupiņas ceļojums”, kā arī LEGO konstruktoru komplektus!

KONKURSA NOTEIKUMI

  • Iesūti vismaz vienu ideju ar foto, kā bērnudārzā esat atzīmējuši Tēva dienu vai ar kādu dāvanu esat iepriecinājuši tētus.

  • Idejai nav obligāti jābūt realizētai šajā gadā, tā var atspoguļot arī iepriekšējo gadu svinības.

  • Ja sūtāt ideju dāvanai vai rotaļai, lūgums uzrakstīt nelielu pamācību, kā šāda dāvana gatavojama vai spēle spēlējama, lai to varētu izmantot arī citi Tēva dienas svinētāji.

  • Konkursa darbus sūtiet līdz 15. septembrim (ieskaitot) uz e-pastu redakcija@mammam.lv,audra@mammam.lv vai pa pastu ar norādi “Konkursam”. Adrese: SIA Mammām un Tētiem, Brīvības iela 40-16, LV-1050. (pasta zīmogs 15. septembris).

  • Pieteikumā norādi pirmsskolas izglītības iestādi, grupiņu, bērnu skaitu, kontaktinformāciju.

  • Uzvarētājus noteiksim 21. septembrī.

  • Uzvarētāju noteiks Mammamuntetiem.lv redakcijas un “Laimas šokolādes muzeja” pārstāvju žūrija.

 

Godināsim tētus un stiprināsim Tēva dienas tradīcijas visā Latvijā!