Praktiski padomi, lai Lieldienas būtu košas un dabai draudzīgas

Katru pavasari mēs krāsojam olas un ļaujamies dažādām jautrām izdarībām, taču gadās, ka svētkos mēdzam aizrauties. Rezultātā esam sev sagādājuši liekus tēriņus gan brīdī, kad pārlieku ļaujamies pirkšanas kārei veikalā, gan tad, kad viss liekais pārvēršas par atkritumiem un jāmaksā par to izvešanu. Lai Lieldienu izdarības un aktivitātes padarītu videi un maciņam draudzīgākas, noderēs daži vides pakalpojumu uzņēmuma "Clean R" sniegtie praktiskie padomi.
Liekot lietā izdomu, Lieldienas ir laiks, kad varam rast teicamu pielietojumu neskaitāmām lietām, kas “aizsēdējušās” mūsu pārtikas plauktos, tēju krājumos un pat drēbju skapī.

FOTO: Shutterstock.com

Liekot lietā izdomu, Lieldienas ir laiks, kad varam rast teicamu pielietojumu neskaitāmām lietām, kas “aizsēdējušās” mūsu pārtikas plauktos, tēju krājumos un pat drēbju skapī.

Efektīvā olu krāsošana  

 

Krāsvielas izvēle pārtikas plauktā

Lai lieki netērētos, izvēloties krāsas, kas pieejamas veikalā, vispirms ir vērts paskatīties savos pārtikas krājumos. Protams, visi zinām sīpolu mizu novārījuma teicamo spēju nokrāsot olas, taču efektīvāk ir mazākās plēksnēs sagrieztas sīpolu mizas piesiet tieši pie samitrinātas olas – vietā, kur miza saskaras ar čaumalu, krāsojums būs koši sarkanbrūns. 
Savukārt, ja krājumos no vasaras saglabājusies aroniju sula vai melleņu ievārījums vai novārījumam izmanto atgriezumus no sarkanā kāposta, rezultātā iegūst izcili skaistas, raibas olas, kur sīpolmizu sarkanbrūnais krāsojums jauksies ar zili pelēko no sarūgušajām sulām un ievārījuma. Ja klāt būs pietīts arī kāds jaunās zāles stiebriņš no pagalma, ir visas iespējas tikt arī pie zaļām niansēm.

Lai olai piešķirtu skaistu rakstu, iesakām atbrīvoties no vecajiem makaroniem, auzām, griķiem vai citiem graudiem, tajos izripinot samitrinātu olu un  cieši nosaitējot to.

Rezultātā, sīpolu mizu, sulu, ievārījuma un citu dabai draudzīgo krāsvielu novārījumā iegūsiet skaistus un orģinālus ornamentus.

 

Vērts zināt

Novārījumam pievienojot nedaudz sāli vai etiķi, krāsa būs intensīvāka. Tas gan var atstāt nelabvēlīgu ietekmi uz olas čaumalu – šādi krāsotas olas izredzes uzvarēt olu kaujās samazinās.

 

Pārbaudi tēju krājumus
Teju katram mājās mēdz “aizstāvēties” dažādas tējas, kas īsti vairs nebūtu rekomendējamas dzēriena pagatavošanai, toties var dot teicamu piesātinātu krāsu olām. Eksperti norāda, ka teju visām tējām ieteicamais derīguma termiņš ir viens gads, bet ja iepakojums atvērts – vēl būtiski īsāks. Pēc šī termiņa tēja ne vien zaudē savas veselīgās īpašības, bet arī garšas buķeti un aromātu. No šādas tējas bez sirdsapziņas pārmetumiem var gatavot stipru novārījumu, kurā krāsot olas. 

No melnās tējas iegūtais krāsojums būs brūns, kumelīšu tēja dos dzeltenu nokrāsu, zaļā tēja – pelēcīgu, pelašķu – dzeltenbrūnu, bet karkade tēja dos zilu krāsu. 

Līdzīgi kā ar sīpolu mizām, der paturēt prātā, ka ar tēju aplipinātas olas krāsojums būs intensīvāks, ja novārījumam pievienots sāls un etiķis. Turklāt aizvien spēkā ir arī ieteikums olas atstāt novārījumā uz ilgāku laiku. Iesakām olas krāsot iepriekšējā vakarā, atstāt tās novārījumā uz visu nakti un Lieldienu rītu sākt ar satraucoši patīkamo pārsteigumu, tinot olas vaļā un ieraugot iepriekšējā vakara pūliņu rezultātu.

   
Dod otru dzīvi vecajām zeķubiksēm
Graudos un zāles stiebros izripinātas olas daudzi mēdz cieši nosaitēt marlē. Mēs aicinām būt efektīvākiem un medicīniskām vajadzībām labi noderīgo marli aizstāt ar saplīsušām zeķēm un zeķubiksēm. 

 

Lietošanai nederīgs zīda lakats vai šlipse var sagādāt izcilu prieku
Daudzi olu krāsošanai izmanto dabīgi krāsotus diegus no vecajām vilnas zeķēm – aptinot tādus ap olu un vārot sālsūdenī vai ūdenī, kam pievienots nedaudz etiķis, var iegūt pārsteidzoši krāsainu rezultātu. Izcilu rezultātu var sniegt arī saplēstā un vairs nelietojamā zīda lakatā vai šlipsē ar rakstu. Ola, ietīta zīda drānā, kas cieši aptīta ar diegu un vārīta etiķūdenī, iegūs zīda krāsas un rakstu, kas sagādās ne mazums prieka un pārsteigumu. 

 

Zināšanai

Tiek ieteiks uz pāris litriem ūdens lietot līdz trīs ēdamkarotēm etiķa.

Reklāma
Reklāma

 

Vērtīga arī neapēsta – olas “otrā dzīve” pēc maltītes

 

Olas čaumala kā mēslojums
Tā kā Lieldienu laikā olas patērējam vairāk kā jebkurā citā dienā, tās attiecīgi sastāda lielu daļu atkritumu, tomēr ne vienmēr olu čaumalas un iepakojumu kastes ir jāizmet. Sasmalcinot pāri palikušās olu čaumalas, tās var noderēt mēslojumam un vistu barošanai.

 

Oriģināla dekorācija 
Olu čaumala var kļūt par lielisku dekorāciju, kas palīdzēs atbilstoši svētku tematikai izrotāt māju. Piemērām, ja ola lobīta saudzīgi un jau ir plāns, kā to tālāk izmantot, čaumala var kalpot kā teicams trauks sveces liešanai.

 

Olas čaumala – “pirmās mājas” gurķa sēklai
Vēl viena alternatīva – olu čaumalu izmantot kā dabīgu vietu jaunajiem pavasara stādiem. Saberot čaumalā augsni, ieliekot tajā gurķa vai tomāta sēkliņu, būsiet parūpējušies, lai čaumala godam kalpo līdz brīdim kad gurķis, tomāts vai iesētā puķe jāpārstāda. Pārstādīšanas brīdī jauno stādu augsnē var likt ar visu čaumalu – tā augam nekaitēs. 

Lai augs vieglāk iesakņotos jaunajā augsnē, čaumalai var uzsist, lai tā ieplaisā.

Savukārt tukšā olu kastīte lieliski noderēs turpmākai par “stādu mājām” pārtapušo čaumalu turēšanai.

 

Tukšās olu kastītes attīstībai
Tukšās olu kastes izcili noderēs rotaļām bērniem. Tās var izmantot, lai mācītos skaitīt, siet kurpes un vēl daudzos citos veidos. Turklāt no plastmasas gatavotās olu kastītes ar tajās paslēptiem kārumiem var kļūt arī par teicamu un uz attīstību vērstu rotaļlietu kucēnam. Ja kucēns mazs, saliec olu nodalījumos kucēna kārumu, aiztaisi kastīti un piedāvā kucēnam. Viņš sajutīs gardumu un krietni sevi nodarbinās, mēģinot izdomāt, kā kastīti atvērt un tikt pie garduma. 

 

Nemet ārā neapēsto

Kā jau katri svētki arī Lieldienas neizpaliek bez bagātīgi klāta galda. Populārākie ēdieni, kas pēc Lieldienām paliek pāri, protams, ir vārītas olas un nereti arī šokolāde.

Neapēstos šokolādes zaķus un olas noteikti neizmet, tos var viegli pārkausēt un izmantot dažādos desertos. 

Savukārt neapēstās vārītās olas var pievienot salātos vai no tām pagatavot pildītās olas. Ja šajā brīdī olu apēsts tik daudz, ka par tām kādu brīdi nudien negribēsies domāt, novārītās olas var iemarinēt, tā parūpējoties par lielisku uzkodu vakaram ar draugiem. Pēc pārliešanas ar marinādi olas būs baudāmas jau pēc divām trīs dienām, bet, kas īpaši svarīgi, – marinētā veidā tās ledusskapī var uzglabāt nedēļām ilgi. Olu marinādēm ir neskaitāmas receptes, kas atrodamas interneta dzīlēs.

 

Iepērcies ar sarakstu

Liekot lietā izdomu, Lieldienas ir laiks, kad varam rast teicamu pielietojumu neskaitāmām lietām, kas “aizsēdējušās” mūsu pārtikas plauktos, tēju krājumos un pat drēbju skapī. Tāpat varam gādāt par to, lai pat pēc apēšanas ola aizvien būtu labi izmantojama. Tomēr pats svarīgākais ieteikums ir – būt apdomīgiem, gatavojoties un iepērkoties svētkiem. 
Nesapirkt lieku palīdzēs iepirkumu saraksts un strikta pieturēšanās pie tā – tas būtiski palīdzēs samazināt pārtikas atkritumu apjomu. 

Saistītie raksti