Ātrā ideja – ģimenes ceļojums uz Tartu

Rudens un agrie rīti mūsu ģimenē bija uzkrājuši nogurumu visiem. Lai gan sākumā meitas skolas brīvlaiku nebijām plānojuši izmantot ceļojumam, sapratām, ka tas mums visiem ir nepieciešams, lai izvēdinātu galvu un atgūtu spēkus. Tā izlēmām apciemot Eiropas galvaspilsētu 2024 – Tartu.
Tartu zelta rudens.

FOTO: Ella Karele

Tartu zelta rudens.

Saplānojām aktivitātes divām dienām, bet tā kā ceļš ir pagarš un mani bērni nav tie pacietīgākie braucēji, tad savu ceļojumu uzsākām iepriekšējās dienas pēcpusdienā. 

 

Pirms garākiem ceļiem mašīnā cenšos bērniem iekārtot mājīgu vidi:

  • iesildu mašīnu, bet skatos, lai nav ne par aukstu, ne arī par karstu;
  • iekāpjot novelkam āra drēbes;
  • bērni novelk arī zābakus un kājās uzvelk siltas, mīkstas zeķītes;
  • katrs iepriekš sagatavo mazu somiņu ar izvēlētajām mantām;
  • sagatavoju nelielas uzkodas un dzeramo ūdeni.

 

Svarīga piezīme, ko pa šiem gadiem esmu iemācījusies – neatklāt gaidāmos notikumus pārāk ātri un visus uzreiz! Pat lielākam bērnam ir gŗūti sagaidīt ko aizraujošu, ja tas ir zināms kādu laiku iepriekš. Tādēļ sākumā tikai iepriecinājām ar domu, ka dosimies nelielā ceļojumā, un viņi var sakārtot savas somiņas. Tad katras dienas ieplānotās aktivitātes atklājām tikai konkrētās dienas rītā.

 

Pirmā diena

Galvenā aktivitāte bija Aura akvaparks, bet tā kā izīrētais dzīvoklis nebija tālu un akvaparka zona atvērta no plkst. 12.00, tad devāmies uz turieni ar kājām, izbaudot Tartu zelta rudeni, svaigo gaisu un pa ceļam apskatot arī pilsētu. Vecāki izbaudīja rīta kafiju, bet bērni tika pie Tartu suvenīriem.

Bērni par akvaparka apmeklējumu bija sajūsmā, jo abi ir lieli ūdens cienītāji.

Man patika, ka pie recepcijas iedeva katram dvieli, tie viemēr noder, jo apmeklējuma laikā vismaz viens dvielis ir slapjš. 

Ģērbtuves ir atsevišķi sadalītas (sieviešu un vīriešu), taču mums viss bija vienā somā, tāpēc nācās nedaudz gaitenī pakrāmēties. Tālāk jau kā parasti – aproce ir arī skapīša atslēga, pārģērbjas, cauri dušai un nokļūst kopējā telpā. 

 

Ieteikums

Uzreiz atzīmēšu, ka pieejami ir divi stacionārie fēni, tāpēc jāpastāv rindā. Ja ir iespēja, ņem līdzi savu fēnu, kontakti pie spoguļiem ir pieejami. 

 

Sākumā ir telpa ar dažādām pirtīm, ziemas istabu, divām burbuļvannām, apsildāmajiem zviļņiem, kā arī āra zona ar pirti un burbuļvannām. Jāsaka godīgi, ka mēs šajās zonās neuzkavējāmies, jo ar bērniem gājām tālāk uz pašu akvaparku, bet noteikti labprāt būtu pirtiņās pasildījusies.

 

Tad nu arī nonācām akvaparka zonā. Trīs lielās trubas, var šļūkt kopā ar bērnu, bet jārēķinās, ka galā iekrīt dziļi ūdenī. Mani bērni bija sajūsmā par mazajiem paredzēto cauruli, jo tur varēja šļūkt paši un galā nebija dziļš, tāpēc pie šīs atrakcijas pavadījām daudz laika. 

Lielais baseins, mūsuprāt, bija nedaudz nepārdomāts, jo šajā zonā bija gan peldēšanas zona, gan dauzīšanās ar pūšļiem, gan šļūkšana vēl no diviem mazākiem slīdkalniņiem. Peldēt bija diezgan grūti, jo visu laiku tika saņemti šļaksti sejā, kā arī bija jāuzmana bērni, lai kāds neuzšļūc virsū. Vienīgais plus šai zonai varētu būt vecākiem, kas paši nevēlas peldēt un uzmana lielākus bērnus, jo tad viss ir pārskatāms un to var darīt, no malas noraugoties. Mani bērni izvēlējās papeldēties mazuļu zonā, kur bija mierīgāk. 

Jāpiebilst, ka arī akvaparka zonā pieejama viena burbuļvanna, kur sasildīties.

 

Noteikti favorīts bija jaunatklātā ģimenes/sajūtu zona. Visvairāk bērni pavadīja laiku lietus telpā, kur varēja izbaudīt trīs veidu lietu/vētras ar skaņu un vizuālajiem efektiem, kā arī ūdens un vēja šļakstiem. Tropu telpā bija interesanti augi, ko izpētīt, bet tuksneša zona bija vecāku mīļākā vieta, jo beidzot varēja pasildīties pirtiņā un reizē caur stikla sienu vērot, kā bērni spēlējas seklā ūdens baseinā ar interesantu spēļu galdu.

Reklāma
Reklāma

 

Bijām labi paēduši pirms akvaparka apmeklējuma, tādēļ kafejnīcu neapmeklējām, bet tajā pieejamas gan uzkodas, gan siltie ēdieni un dažādi dzērieni. 

Kopumā akvaparkā pavadījām 5 stundas.

 

Atpakaļceļš bija lēnāks un gurdenāks, paēdām vakariņas un gatavojāmies otrās dienas piedzīvojumiem.

 

Otrā diena

Šajā dienā mums bija ieplānots AHHAA zinātnes centrs un mājupceļš. AHHAA ir atvērts no 10.00, tāpēc pabrokastojām un uz atvēršanu bijām klāt. Patīkami, ka apmeklētājiem ir pieejama bezmaksas pazemes stāvvieta, kuru piereģistrē pie ieejas. Mēs bijām vieni no pirmajiem, taču neesmu pārliecināta, ka visiem gribētājiem tur pietiek vietas. 

Jau ārpusē sagaida vairāki eksponāti, kā, piemēram, iespēja pašam pacelt mašīnu, aplūkot raķetes maketu un apsēsties milzu solā.

 

Iekšā sākām ar tehnoloģiju zāli, lai gan mazākajam ir 4 gadi, bet interesanti bija visiem. 

Iespēja apskatīt, kā darbojas dažādas ierīces, pašam izmēģināt magnētu spēku, enerģijas radīšanu ar kustību, dažādi vizuālie un skaņu efekti. 

Pats svarīgākais, ka visur varēja iekāpt, pataustīt, pakustināt, ietekmēt – abiem bērniem ļoti patika, ka nav tikai jāskatās ar acīm.

 

Foajē bija iespēja mierīgi apsēsties un padarbināt prātu ar atjautīgām puzlēm, salikt lego mājas un iedarbināt vilcieniņu. Iziet spoguļu labirintu un pasmieties pie greizajiem spoguļiem.

 

Dabas zāle bija viena no mīļākajām zonām centrā, un atkal pārsteidza ar iespēju pašiem piedalīties visos procesos: radīt ūdens virpuli, izšaut mākoņus, izbaudīt zemestrīci, radīt skaistus viļņus. Mazākajiem noteikti patiks ūdens labirintā šaut bumbiņas, griest un pumpēt ūdens krānus (ir padomāts arī par maziem ūdensmētelīšiem). Iespēja akvārijos aplūkot interesantas zivtiņas, mazas jūras zvaigznītes, manas meitas iemīļotos Aksolotus un koraļļus. Ir jaunatklāts sajūtu labirints un no skatu torņa ar binokli var vērot putnus.

Mazākajiem ir iespēja paspēlēties būvlaukumā, kur arī ir padomāts par aksesuāriem (ķivere un atstarojoša veste). Otrajā zāles stāvā ir cālīšu inkubators un milzīga skudru ferma.

 

Kopā iekšā pavadījām 6 stundas. Kad viss bija apskatīts, katrs bērns gāja vēlreiz atsevišķi tur, kur viņa sirds kāroja, bet interesanti bija visai ģiemenei visu dienu. Šoreiz ēdām arī iekšā pusdienas, cenas bija diezgan augstas, bet ļoti garšīgi. Ieejas aproce dod iespēju iziet no AHHAA centra un līdz slēgšanai atgriesties, tāpēc pusdienot var arī ārpusē. 

 

Patīkami, ka visur pieejamas ģimenes biļetes, kas kopumā sanāk lētāk. 

 

Paldies Tartu, mēs atpūtāmies un izbaudījām!

Saistītie raksti