Idejas kopīgiem ģimenes izbraucieniem!

Beidzot tas ir noticis – uzstājīgā ziema atdevusi savu vietu mīlīgajai saulītei un varam apnikušās mājsēdes četras sienas iemainīt pret dažnedažādām izklaidēm dabā. Kurp doties, ko izpētīt, kur izskrieties vai mierīgi kaut ko izpētīt? Lūk, idejas, starp kurām atrast sev un savējiem tīkamākās.
Ļaujieties neparastiem piedzīvojumiem kopā ar gimeni!

FOTO: Shutterstock.com

Ļaujieties neparastiem piedzīvojumiem kopā ar gimeni!

DABAS TAKAS UN PARKI

Latvija nudien var lepoties ar skaistiem dabas parkiem, speciāli izveidotām dabas takām katrai gaumei, kur iespējams ne tikai izbaudīt gleznainus skatus, bet arī uzzināt, izzināt, izkāpelēties un sarīkot pikniku.

 

Vairāk idejas meklē ZZ Čempionāts un

piedalies kopā ar ģimeni!


Nacionālie dabas parki

Latvijā ir 4 nacionālie dabas parki – katrā atradīsiet ko unikālu, sākot ar nelielām pastaigu takām līdz pat iespējai izveidot pārgājiena maršrutu vairākām dienām. 
 

  • GAUJAS NACIONĀLAIS PARKS. Lielākais Latvijas nacionālais dabas parks, pārsniedz 90 000 ha platību. Parka mājaslapā var uzzināt daudzveidīgus atpūtas piedāvājumus – apskatīt pilis, muižas un citus vēsturiskus objektus, iznomāt velosipēdus, doties laivu braucienā un pat veikt izvēlēto maršrutu kopā ar “vietējo” jeb zinošu gidu. Uzzini vairāk: www.entergauja.com.
  • ĶEMERU NACIONĀLAIS PARKS. Iespēja iepazīt noslēpumaino purva ainavu, izejot 3,4 km garo purva taku. Dodoties ceļā agri no rīta, varēsi piedzīvot neaizmirstamu saullēktu! Vairāk par šo un citiem piedzīvojumiem uzzini: www.kemerunacionalaisparks.lv.
  • SLĪTERES NACIONĀLAIS PARKS. Parkā vari gan apskatīt Šlīteres bāku, gan doties garākās un īsākās pastaigās pa takām. Maršruti veidoti tā, lai varētu baudīt gan jūras un stāvkrasta greznumu, gan kāpu un ezeru mieru. Un vēl! Iespējams, šī ir labākā vieta Latvijā, kur iepazīt dabas mazākos draugus – kukaiņus! Slīteres Nacionālajā parkā katru gadu augustā tiem tiek veltīta “Kukaiņu nakts”. Vairāk uzzini: www.slitere.lv.
  • RĀZNAS NACIONĀLAIS PARKS. Veidots ap lielāko ezeru Latvijā un piedāvā ne vien iespēju tuvplānā skatīt Latgales dabas krāšņumu, bet arī nogaršot tās puses lauku labumus. Un šis ir lielisks galamērķis riteņbraucējiem – parka teritorijā izveidoti vairāki velomaršruti, izvēlies savējo: https://ej.uz/Razna.


 

Purva takas 

Purva takas lielākoties ir bezmaksas, bet pirms došanās uz izvēlēto galamērķi, noteikti pārbaudi, vai nav mainījušies maksas nosacījumi un vai konkrētā taka ir atvērta apmeklētājiem. Ņem vērā, ka ne visas purva takas ir piemērotas velosipēdistiem, cilvēkiem ar kustību traucējumiem un apmeklētājiem ar bērnu ratiņiem. 

 

  • AKLĀ PURVA TAKA – Daudzeses pagasts Jelgavas novadā. Garums 2 km.
  • RAGANU PURVS AR SĒRA DĪĶU LAIPU – Lapmežciema pagastā. Takas garums 0,8 km. Dabas aizsardzības nolūkā taku iespējams apmeklēt tikai kopā ar parka gidu!
  • ANDRUPENES PURVA TAKA – Andrupenes pagastā. Takas garums 0,8 km.
  • SEDAS PURVA TAKA – Jērcēnu pagasts Strenču novadā. Takas garumi: Jērcēnu aplis – 5,5 km, Sedas aplis – 4,2 km. Nav piemērota personām ar kustību traucējumiem un apmeklētājiem ar bērnu ratiņiem.
  • ČUŽU PURVA TAKA – Kandavā. Takas garums 4,4 km. Rudenī un pavasarī taka var būt ļoti slapja vai pārplūdusi, tāpēc jāatceras par piemērotiem apaviem.
  • KALNANSU PURVA TAKA – pie Kabiles. Takas garums 1 km, un tās vidū ir Bezdibeņa ezers.
  • DUNIKAS PURVA LAIPA – Dunikā, Rucavas novadā. Garums 6 km.
  • ĶEMERU TĪREĻA LAIPA – Ķemeru Nacionālajā parkā. Laipas garums 3 km.
  • VASENIEKU PURVA TAKA – Puzē. Garums 3,8 km.
  • NIEDRĀJU–PILKAS PURVA TAKA – Pālē. Garums 1 km.


 

Dabas takas un parki

  • Kaņiera niedrāja taka – Lapmežciemā. Aptuveni 2 km garā taka ir bezmaksas. Kaņieris ir lagūnas tipa ezers ar 14 salām, kā arī putnu un zivju daudzveidības ziņā viens no bagātākajiem ezeriem Latvijā. Taku ieteicams sākt pie norādes “Putnu vērošanas tornis” (Lapmežciema–Antiņciema ceļš).
  • Vienkoču parks – Līgatnē. Ieeja ir par maksu. Tas ir pastaigu un atpūtas parks, kurā izveidotas takas ar daudziem tematiskiem apskates un izziņas objektiem – vēsturisku muižu un citu ēku maketi, koka skulptūras, etnogrāfiskas ēkas, vienkoču laivas, darvas ceplis, Latvijā pirmā smilšu maisu māja, ir arī kokamatniecības muzejs, ierīkotas atpūtas un piknika vietas, kā arī no koka veidots spēļlaukums bērniem.
  • Tērvetes dabas parks – Tērvetē. Parka kopējā platība ir 1366 ha, un ieeja tajā ir par maksu. “Latvijas valsts mežu” dabas parks Tērvetē ir viena no tūristu iecienītākajām un ģimenei draudzīgākajām vietām Latvijā. Parka trešo daļu aizņem latviešu rakstnieces Annas Brigaderes Pasaku pasaule. Iecienītākās parka vietas ir Pasaku mežs, Atrakciju laukums un Rūķīšu mežs. Pieejams plašs rotaļu laukums dažāda vecuma bērniem, arī lielākiem, iespēja izvizināties ar pasaku bānīti un uzkāpt skatu tornī.
  • Zaķumuižas dabas taka – Ropažu novadā. Garums 1,8 km, ieeja bez maksas. Takas sākumā apskatāmas dažādas muižas (Zaķu muižas (Gut Waldenrode) ēkas, kuras ir itin labi saglabājušās), bet visā tās garumā izvietoti informatīvi stendi par šeit sastopamajiem augiem un putniem.
  • Aizvīķu meža parks – Priekules novadā. Parka kopējā platība 40 ha. Pastaigu un atpūtas vieta ģimenēm ar bērniem, jo bez dabas veidotām gleznainām meža ainavām te apskatāmi cilvēka roku darināti pasaku un teiksmu tēli, kas ceļotājiem vēsta teiksmas un notikumus arī no Aizvīķu ciema vēstures. Parkā ir arī eksotisku koku sugas, piemēram, šaurlapu kārija, korķa koks, riekstkoks un daudzi citi.
  • Ogres Zilie kalni. Parka kopējā platība 312 ha. Ieeja bez maksas. Pieejami sporta un bērnu laukumi, atpūtas vietas pie ūdens, starp kokiem izveidotā “Milžu taka”, kur izkāpelēties (par maksu), skatu tornis un vaļņveidīgas pastaigu takas.
  • Ragakāpas dabas parks – Lielupē. Takas garums 2 km. Ieeja bez maksas. Klusa pastaigu vieta, kurā izveidota ekotaka un skatu platformas. Dabas parka teritorijā sastopamas ap 340 gadu vecas priežu audzes, kā arī retas augu sugas un 4 aizsargājamas putnu sugas. Savukārt ekotaku veido 4 atsevišķas takas: dabas skatu taka, kukaiņu taka, priežu taka, augu taka. Turpat blakus ir aizraujošais Jūrmalas brīvdabas muzejs.
  • Dabas parks “Piejūra” – Carnikavā. Parka teritorija stiepjas gar jūras krastu 19 km. Ieeja bez maksas. Parkā apskatāms kāpu amfiteātris un dabīgi izveidojusies paraboliskā kāpa. Parks ir īpašs ar Rožu kāpu un Dzīvības ieleju, tajā apskatāmas retas augu sugas, kā arī parkā ir vairākas lieguma teritorijas, piemēram, ezers Ummis.
  • Minhauzena meža taka – Duntē. Takai ir trīs garumi: 4,3 km, 3,4 km un 1,0 km. Ieeja par maksu. Garākā apses koka taka Eiropā. Visā tās garumā varēsiet izlasīt Minhauzena blēņas un apskatīt dažādus no koka veidotus objektus. Taka ved cauri Vidzemes mitrāju mežam, bet pa garāko maršrutu nokļūsiet līdz pašai jūrai, kur varēsiet sauļoties Vidzemes pludmales baltajās smiltīs un peldēties jūrā. Taka ir noklāta ar pretslīdes sietu, tāpēc droša jebkurā gadalaikā un jebkādos laikapstākļos.
     

Klinšu takas

  • Veczemju klintis – Salacgrīvā. Garums 480 m, augstums 3,5–8 m. Apmeklējums bez maksas, autostāvvieta par maksu. Jūras krastā apskatāmi smilšakmens atsegumi – ieži, kas veidojušies pirms 350–380 miljoniem gadu, devonas periodā. Tālu jūrā iestiepjas arī piekrastes sēkļi ar laukakmeņu vaļņiem un krāvumiem. Pie klintīm darbojas labiekārtots kempings. Starp citu, skaisto dabas ainavu dēļ šeit uzņemtas filmas “Ilgais ceļš kāpās” un “Zītaru dzimta”.
  • Zvārtes iezis – Drabešos. Apmeklējums bez maksas. Viens no ainaviskākajiem smilšakmens atsegumiem Amatas upes krastā, kas skaisti nogūlies mežu un pļavu ielokā. Pieejamas piknika vietas.
  • Ērgļu klintis – Cēsīs. Garums 700 m, augstums 22 m. Apmeklējums bez maksas. Varena, majestātiska siena, kas ceļas ārā tieši no Gaujas. Pieejamas skatu platformas, takas, kāpnes. No skatu laukumiņa virs klintīm paveras majestātiska ainava tālu pāri Gaujai.
  • Sarkanās klintis un Rūcamavots – Cēsīs. Apmeklējums bez maksas. Pastaigas gar Sarkanajām smilšakmens klintīm un avotiņiem, kas mutuļo klinšu pakājē, ir izziņas pilns piedzīvojums ar romantisku noskaņu. Klintis ne tikai pārsteidz ar neparasto krāsu un klinšu robojumu, bet arī ar dzidrajiem avotiņiem, no kuriem pazīstamākais ir Rūcamavots, kas laužas ārā no zemes ar nelielu rūkoņu.
  • Ķūķu klintis – Raiskumā. Kraujas augstums 43 m. Apmeklējums bez maksas. Tas ir augstākais devona iežu atsegums Latvijā. Līdzās klintīm ir vairākpakāpju krāces, bet klinšu vidusdaļā ir savdabīgā Ķūķu ala, kas pieejama tikai mazūdens periodā.
  • Līču–Laņģu klintis – Liepas pagasts Cēsu novadā. Klinšu augstums 30 m. Apmeklējums bez maksas. Tā ir aptuveni kilometru gara smilšakmens krauja Gaujas senlejas kreisajā krastā. Klinšu apkārtnē ierīkota 7 km gara ērta pastaigu taka. No klinšu piekājes izplūst ap 20 avotu, no tiem astoņi lieli. Avotu darbības rezultātā izveidojušās dažāda garuma alas un dažādu izmēru nišas – kopumā deviņas. Kopumā Līču–Laņģu klintīs ir astoņi lieli avoti un deviņas alas un nišas.
  • Spriņģu iezis – Līgatnē, Gaujas krastā. Ar vairākiem pārtraukumiem tas stiepjas 600 m garumā un vietām sasniedz pat 21 m augstumu. Iezis visā krāšņumā aplūkojams, laivojot pa Gauju vai dodoties pastaigā pa nelielu taciņu, kas sākas pie rehabilitācijas centra “Līgatne”.
  • Piķenes krauja – Siguldā. Aptuveni 1 km gara un līdz 80 m augsta krauja, kur atrodami gan avoti, gan ūdenskritumi, gan alas. Piķenes kraujas augšdaļā stiepjas meža takas, bet pa augšdaļu un vidusdaļu – Siguldas kalnu velotūrisma maršruts. No Piķenes kraujas dažviet paveras skaisti skati uz Gaujas senleju, bet tās nogāžu meži ir aizsargājami biotopi.
  • Neļķu klintis – Mazsalacā. Tas ir gleznains sarkanā smilšakmens atsegums 20 m augstumā un 300 m garumā. Neļķu klintis tiek sauktas arī par Suņu un Velna klintīm, un īpaši skaists skats uz klintīm paveras no Velna kanceles. Klinšu augšā ir norobežojumi kraujas malā un lapene atpūtai.
  • Klintis Skaņākalna dabas takā Mazsalacā. Taka sākas pie Bezdelīgu klintīm un stiepjas aptuveni 3 km garumā gar gleznaino Salacas krastu līdz Skaņākalna klintij, kas ir ceļotāju iecienīts apskates objekts un kuru vislabāk vērot no Salacas upes labā krasta. Nepilnus 20 m augstā un 90 m garā sarkanā smilšakmens klints ne vien izskatās iespaidīgi, bet arī rada unikālu akustisko efektu – neparasti skaidru atbalsi. Skaņākalna atbalss ir vienīgā šāda veida atbalss Latvijā un līdz ar to ir leģendām apvīta un aizsargājama kā svarīgs dabas mantojums.
     

Svarīgi atcerēties! 

Dabā ejot. Ko atnesi, to aiznes!
 

 

ZVĒRI UN PUTNI

Ja vēl neesat paguvuši paviesoties kādā tā sauktajā mājas zoo, no sirds iesakām. Mazajos piemājas zoodārzos nereti iespējams sastapt patiešām ekskluzīvas un interesantas putnu un dzīvnieku sugas, turklāt parasti mini zoo saimnieki ir ļoti atsaucīgi un pastāsta interesantas lietas par saviem lolojumiem. Patiks gan lieliem, gan maziem.


Svarīgi atcerēties! 

Pirms dodies uz noskatīto vietu, sazinies, vai apmeklējums pieejams! Visās dzīvnieku apskates vietās ir ieejas maksa.

 

KURZEME

  • Cīruļi” – Kalvenes pagasts Aizputes novadā. Rīgas Zoodārza filiāle. Apskatāmi: alpaka, āpsis, baltā pūce, baltais grifs, baltais stārķis, baltpurna briedis, brūnais lācis, gvanaka, jenotsuns, ķīķis, kiangs, mājas jaks, mājas lama, pelēkais vilks, melnais grifs, ziemeļu lūsis u.c. rigazoo.lv/lv/filiale-ciruli
  • Eksotisko dzīvnieku parks – Dundagā. Parka saimniece Evita mīl dzīvniekus kopš bērnības. Tāpēc, kļūstot par pieaugušo, viņa īstenoja savu sapni – izveidot zoodārzu. Un tagad, pateicoties viņai, var pastaigāties pa parku kopā ar zebru, alpakām, lamām un strausiem. Zoodārzā iespējams apskatīt arī šinšilas, trušus, minicūciņas, aitas, kazas, kamieļus, pāvus, zilo govi un daudzus citus dzīvniekus. https://dundaga.wixsite.com/eksotiskiedzivnieki 
  • Silkalni” – Vārvē, Ventspils novadā. Apskatāmas dažādas dekoratīvās vistu šķirnes, ūdensputni, dažādas baložu šķirnes, to skaitā arī Latvijā izveidotas šķirnes, eksotiskie putni un citi dzīvnieki. zoosilkalni.ucoz.lv
  • Atomi” – Grīnvaltos, Nīcas pagastā. Apskatāmi Indijas un baltie pāvi, tītari, zīda vistas, Indijas skrējējpīles un zelta fazāni. Vēl mini zoo dzīvo Āfrikas strausi Ancis un Kleo, Austrālijas emu Emīls ar draugiem, mangusts Emma, ēzeļu meitene Žuža un Tekila ar dēliņu Fernando, lamas Centis, Kamilla un Bella, Holandes pundurkaziņas Bagira, Kola un Spraits, staltbriežu pāris Namejs un Līva, alpakas Lūkas un Sofija. Ganībās sastapsiet arī govis, aitas un savvaļas zirgus. Bērni priecāsies par iespēju pabarot trušus, nutrijas un citus dzīvniekus. www.atomi.lv
  • Atpūtas vieta “Buki” – Ventspils novadā. buki.mozello.lv 
  • Strausu ferma “Nornieki” – Kuldīgas novads Snēpeles pagastā. Latvijā lielākā Āfrikas strausu un kazu audzēšanas ferma. Par to, kā mūsu laikapstākļos klājas Āfrikas putniem, kā arī daudziem citiem interesantiem faktiem jums pastāstīs fermas saimniece.
  • Kontakta mini zoo “Rančo” – Talsu novads Lībagu pagastā, “Saules”. Apskatāmi šādi dzīvnieki: ēzeļi, savvaļas zirgi, stirnas, poniji, nutrijas, murkšķi, pundurkazas, punduraitas, Angoras truši un pundurtrusīši, ķenguri un lamas, pīles, vistas, fazāni, tītari, paipalas, pāvi, dekoratīvie baloži.


 

ZEMGALE

  • Mini zoo “Dobuļi” – Dzimtmisā, Iecavas novadā. Apskatāmi ķenguri (valabiji), Japānas mamaka, lamas, kamielis, alpakas, poniji, kazas, aitas, truši, grauzēji, skunkss, jenots, degunlācis, emu, nandu, papagaiļi, vistas, fazāni, baloži, pāvi, pīles, zosis, tītari, gulbji. www.minizoo.lv
  • Mini zoo “Lauku sēta” – Cenā, Ozolnieku novadā. Apskatāmas govis, poniji, mūļi, ēzeļi, aitas, suņi – gluži kā bērnībā pie omes laukos. www.zoolaukuseta.lv
  • Ferma “Līcīši” – Cenu novads Ozolnieku pagastā. Dažādu šķirņu kazas, pīles un zosis.
     

VIDZEME

  • Safari parks More” – briežu dārzs Morē, Siguldas novadā. Šeit dzīvo Eiropas staltbrieži, dambrieži un baltie Eiropas staltbrieži – pavisam ap 500 dzīvnieku. Ekskursija “Safari parkā More” ir 1,5 km gara pastaiga. www.safariparks.lv
  • Zoo “Brieži” – atpūtas vieta Stopiņu novadā. Aptuveni 20 minūšu attālumā no Rīgas atrodas Piemājas zoo “Brieži”. Tur var apskatīt dažādas vistu šķirnes, zosis, pīles, jenotu, senāko briedi pasaulē – munžaku, dambriežus, kazas, aitas un vāveres. www.zbriezi.lv
  • Zoo “Rakši” – kamieļu parks Drabešu pagastā. Šeit dzīvo kamieļi, alpakas, lamas, ēzeļi, poniji, aitas, kazas, truši un pat skaļais papagailis – ara. www.kamieli.lv
  • Zoo “Rezidence” – Salaspilī. Apskatāmas lamas, alpakas, pīles, zosis, kazas, ēzeļi, zirgi un citi dzīvnieki. www.zoorezidence.lv
  • Līgatnes dabas takas – pastaigu takas aptuveni 4–5 km garumā ar atšķirīgām grūtības pakāpēm, kur apskatāmi dažādi Latvijas savvaļas zvēri – mežacūkas, lapsas, vilki – un putni, u.c. www.ligatnesdabastakas.lv
     

LATGALE

  • Mini zoo “JuRita” – Naujenē. Apskatāmas alpakas, lamas, ķenguri (valabiji), dambrieži, kamielis, Latvijā retās Kerry Hill šķirnes aitas, pundurkazas, punduraitas, Valē melnkakla kazas, Skotijas poniji, ēzeļi, zirgi, dažādu šķirņu truši, pāvi un pundurvistas. www.facebook.com/juritaminizoo
  • Mini zoo “Akati” – putnu dārzs Robežniekos, Krāslavas novadā. Apskatāmi Āfrikas strausi, Austrālijas emu, Dienvidamerikas nandu, fazāni, pāvi un pērļvistiņas. http://skolenuekskursijas.lv
  • Vīngliemežu audzētava “Ošu mājas” – Preiļos. Iespēja iepazīt vīngliemežus, uzzināt par to audzēšanu, apstrādi un pārstrādi, kā arī iespējama degustācija. www.visitpreili.lv
  • Aglonas Briežu dārzs – Aglonā. Apskatei pieejami dambrieži, Dāvida brieži un staltbrieži. www.facebook.com/aglonasbriezudarzs
  • Rančo “Ozolmājas” – Balvos. Iespējams apskatīt eksotiskus dzīvniekus tikai ar iepriekšēju pierakstu. www.facebook.com/rancho.ozolmajas


 

VELOMĪĻIEM

Latvijas vai tikai sava novada apceļošana ar velosipēdu nu jau kļuvusi teju par ikdienu. Izpētiet, kuru pusi vēlaties apceļot, un izplānojiet savu īpašo vai izvēlieties jau kādu esošu velomaršrutu.

 

Atcerieties! 

Dabas taku koka laipas nav domātas velosatiksmei.
 

Noderīgas adreses

- www.kartes.lv – velomaršruta un citas kartes, iespēja izvēlēties un saplānot savu maršrutu sadaļā “BalticMaps”.

- www.aktivalatvija.lv – velomaršrutu kartes un to apjomīgs apkopojums.

Ja pašiem negribas mīties:

- www.siguldaadventures.com/smartbike – elektrisko platriepu velosipēdu noma.

- www.ziliekalni.lv – elektrisko platriepu velosipēdu noma. Pieaugušajiem un bērniem augumā no 140 cm.


 

MAKŠĶERĒŠANA UN ATPŪTA PIE ŪDENSTILPĒM

Latvijā ir daudz atpūtas vietu pie ūdenstilpēm, kurās var apvienot izbraucienu ar laivu vai SUP dēli, nakšņošanu teltī, piknikošanu, peldēšanos un makšķerēšanu. Nebēdā, ja neesi makšķernieks, – šādās vietās zivis var arī nobaudīt! Turklāt copi nekad nav par vēlu izmēģināt – tā var izvērsties par īstu piedzīvojumu visai ģimenei, sākot no brauciena uz plānoto upi, ezeru vai dīķi, riktēšanos procesam, tad pati makšķerēšana un iegūtā loma pagatavošana turpat uz ugunskura. Azartiskākie var sarīkot sacensības, kurš noķers vairāk zivju, kuram būs asaris vai smagākais loms... Noteikumus varat izdomāt paši, galvenais, lai iesaistīti ir visi. 

 

Speciāli ierīkotas vietas atpūtai pie dabas un makšķerēšanai

  • Mārupē karpudikis.lv. Iespēja nomakšķerēt dažādas zivis, turpat ir telšu un piknika vietas, speciāli ierīkota peldvieta, dažādas atrakcijas. Pieejama makšķeru, vēžu krītiņu, laivu noma un iespēja iegādāties visu piknikam.
  • Morē – makšķerēšana un atpūta pie 3 ha liela dīķa “Vectautas”. Iespēja iznomāt laivu un turpat mājas virtuvē pagatavot lomu, kā arī pārnakšņot ar saviem matračiem.
  • Usmas ezerā zvejnieku sēta “Zāgkalni” piedāvā makšķerēšanu, savukārt saimniece no noķertā loma vāra garšīgas zupas un kūpina zivis. Iespēja iznomāt laivu, piedalīties zvejā, vilkt tīklus, izbraukt ar kuteri pa ezeru.
  • Upesciemā albertadiki.lv. Idilliska vieta pavisam tuvu Rīgai, kur zivis ķeras vienmēr, kur iespēja tās pēc tam uzvārīt gardā zupā un turpat lapenē meža ielokā izbaudīt paša gādāto maltīti. Plaša teritorija, tāpēc daudzie atpūtnieki un loma tīkotāji cits citam netraucē. Pieejama arī laivu noma, telšu vieta, atpūtas mājiņas, lapenes un pirts.
  • Raiskuma ezerā apalkalns.lv. Klusais kempings ar iespēju makšķerēt, iznomāt SUP un laivas, ir peldvietas, iespēja izīrēt namiņus, ugunskuru vietas.
  • Salacgrīvā vejavas.lv. Izbijusi zvejnieka viensēta, kas pārtapusi brīvdienu mājā. Telšu teritorija atrodas Svētupes karstā, kur var aplūkot arī nēģu taci. Nēģu vērošana notiek vēlā vakarā (tumsā) uz šauras koka laipas. Patiešām bailīgi! Iespēja degustēt siltus nēģus un uzzināt to pagatavošanas noslēpumus pēc sentēvu metodēm.

 

Svarīgi zināt!

Lai dotos baudīt makšķerēšanas priekus, nepieciešams iegādāties “Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību karti” un/vai lincenci.

To vari izdarīt šeit www.makskeresanaskarte.lv vai www.manacope.lv


 

LAIVOŠANA

Ja vēl ne reizi neesat kopā ar ģimeni vai draugiem mēģinājuši laivot, varbūt tieši šī vasara ir piemērotākā, lai iepazītu sajūtas, kādas iespējams izbaudīt, tikai esot laivā un iroties pa kādu skaisto Latvijas upi. Ticiet, tā ir pasaule pasaulē. Skaista, aizraujoša, noslēpumaina un, jā, arī bīstama, taču noteikti saliedējoša un prieku sniedzoša.

 

Svarīgi atcerēties!

Noteikti uzvelc drošības vesti un vēlams arī ķiveri. Pat tad, ja upe ir sekla un mierīga, nav garantijas, ka neuzmanības vai kāda negadījuma dēļ nenokļūstat ūdenī, savukārt ķivere pasargās gan no zemākiem koku zariem, gan no neuzmanīgāka laivotāja, kurš var iesist ar airi.

Ja laivā tomēr nevēlies kāpt, bet esi gatavs izbaudīt peldēšanu virs ūdens, meklē iespēju iznomāt SUP peldierīci.

Atrodiet sev piemērotāko maršrutu šeitupesoga.lv
 

Noderīgas adreses laivotājiem:

  • upju.info – noskaidro ūdens līmeni upēs;
  • campo.lv – laivu maršruti, piegāde, noma. Pieejama ūdens līmeņa informācija;
  • rigaslaivas.lv– laivu un SUP dēļu noma Rīgas ūdeņos un izbraucieni pa visas Latvijas upēm;
  • aktivalatvija.lv – laivu iznomātāju apkopojums, kur reizē arī iespējams uzzināt aktuālo informāciju par ūdens līmeni, maršrutu, transportu u.c.
  • piegaujas.lv – izbraucieni ar parastajām un kanoe laivām, SUP dēļiem, plostiem. Pieejami arī jau sagatavoti maršruti un nakšņošanas iespējas.


 

CITĀDA DOŠANĀS PIE DABAS

Ļaujieties neparastiem piedzīvojumiem, jo vasarai piedien dēkainība, pārgalvīgums – kaut kas pilnīgi jauns!

 

  • www.dabalaba.lv – loku šaušanas trase, safari izbrauciens, neparasts pārgājiens, atraktīvs saimnieks, kafejnīca mežā un daudz citu izklaižu Kurzemes pusē.
  • gatavodaba.lv – dabā gatavota maltīte pēc pilnīgi jaunas receptes un lieliska pavāra uzraudzībā, bet bonusā – pārgājiens, lai labāka ēstgriba.
  • www.geocaching.com/play – jā, tā ir slēpņošana. Ja vēl neesat pamēģinājuši, īstais laiks to izdarīt. Iepazīsiet interesantas un izaicinošas vietas visā Latvijā.
  • www.arsuni.lv/vietas – jums vairs nav jābaiļojas, ka līdzpaņemtā ģimenes mīluļa dēļ varētu iet secen plānotā brīvdienu atpūta. Izpētiet sunim draudzīgās vietas visā Latvijā un baudiet brīvdienu priekus visi kopā.
  • adventuretherapylatvia.lv – piedzīvojumu programmas ar terapeitisku nolūku pašizaugsmei un savas emocionālās bāciņas uzpildei.
  • www.google.lv meklētājā ieraksti un atrodi ceļotāja un dabas pētnieka Jura Smaļinska izveidotu un pārbaudītu Latvijas torņu karti putnu vērošanai.


 

CITAS NODERĪGAS ADRESES

 

  • dodies.lv – piknika/ugunskura vietas, skatu torņi, dabas takas.
  • dodiesdaba.lv – maršruti, vietas un padomi.
  • www.25wolves.com/lv/100-brinumi – vietas un apraksti skaistākajām un dažām ne tik populārām vietām un dabas objektiem Latvijā.
  • www.celotajs.lv – visa veida informācija par atpūtas, nakšņošanas iespējām, apskates objektiem katrā Latvijas novadā, kā arī viss cits, kas varētu interesēt Latvijas apceļotājus.

 

Meklē informāciju arī FACEBOOK:

 

  • dodiesdaba
  • pargajiens
  • pargajieni
  • Brivdienas


 Vairāk idejas meklē ZZ Čempionāts un

piedalies kopā ar ģimeni!