Idejas, kā jautri nosvinēt bērna dzimšanas dienu mājās Montesori stilā PLUS 3 ballīšu spēles

Mājas ir tāda mīļa un jauka vieta un par to, kā interesanti nosvinēt bērna dzimšanas dienu mājās, pieredzē ar “Mammamuntetiem.lv” dalās Evelīna Sproģe, Montessori pedagoģijas entuziaste, Evelīnas virtuālās skolas vadītāja, 4 bērnu māmiņa.
Parīzes tēmas dzimšanas diena. Brāļi sagaida māsu pie svētku brokastīm. Māsa tiek atvesta ar aizvērtām acīm un tikai pēdējā brīdī ierauga svētku galdu un brāļus.

FOTO: no personīgā arhīva

Parīzes tēmas dzimšanas diena. Brāļi sagaida māsu pie svētku brokastīm. Māsa tiek atvesta ar aizvērtām acīm un tikai pēdējā brīdī ierauga svētku galdu un brāļus.

Mūsdienās sociālajos tīklos daudz var redzēt, kā tiek svinētas dzimšanas dienas bērniem, bieži vien tās izskatās kā no “pinterest” –  rotaļu istaba, greznas dekorācijas, balonu siena, glītas uzkodas un kūka dekorēta ar marcipāna figūrām. Tās ir jaukas lietas, kā papildināt dzimšanas dienu, bet negribētos, ka vecāki izjūt spiedienu, ka tieši tādām ir jābūt dzimšanas dienas svinībām. Kā atzīst Evelīna Sproģe, svarīgākais bērnam šajā dienā ir jauki pavadīts laiks ar vismīļākajiem -  ģimeni un draugiem. Evelīna dalās savā pieredzē, kā noorganizēt interesantu un jauku dzimšanas dienu arī mājās.

 

Tēma

Dzimšanas dienas tēma vienmēr atvieglo dzimšanas dienas plānošanu, kad tā ir izdomāta, tad var pieskaņot pārējās aktivitātes, spēles un dekorācijas. “Man vienmēr ir paticis izzinošais moments. Ja tā ir Safari ballīte, tad kāpēc gan, lai mēs neizrunātu pāris interesantus faktus par dzīvniekiem?  Es nevaru iedomāties tikai izklaidējošu ballīti bez nekādas pievienotās vērtības! ” atzīst Evelīna. 

 

Idejas:

  • Puķu ballīte - iedvesmojoties no Montesori pedagoģijas, iepazināmies ar puķes uzbūvi.

 

  • Burtu ballīte - kūkas vietā ir kēksiņi ar katra viesa vārda pirmo burtu. Bērniem bija jāatrod tieši viņam domātais kēksiņš. Dārzs dekorēts ar burtiņiem. Pie mājas durvīm bija liels D burts, bet pie loga - L burts.

 

  • Taureņu ballīte - dārzs dekorēts ar tauriņu virtenēm. Viena no kopīgajām izzinošajām aktivitātēm bija tauriņa dzīves cikla izveidošana no plāksteriem.

 

Aktivitātes

Aktivitātes parasti tiek saplānotas saistībā ar izvēlēto tēmu. Evelīna iesaka izvēlēties tādas spēles, kas vērstas uz sadarbību, lai visiem ir pozitīvas emocijas un nav uzvarētāja vai zaudētāja. Tās var būt aktīvas spēles, kur skrien, darbojas - jāpadomā, jāparēķina, arī kādas radošas aktivitātes, kur jālīmē vai jātaisa. Ja mājās nav īpaši daudz vietas, tad var iziet laukā pagalmā uzspēlēt spēles un izskrieties. Bērniem var piedāvāt kādas spēles no savas bērnības, piemēram, spēle Divi par maz, trīs par daudz. “Kādreiz bērnībā ļoti daudz spēlējām spēles gan pagalmos, gan skolā starpbrīžos. Tas ir mantojums, ko mēs varam nodot tālāk nākamajām paaudzēm.” atzīst Evelīna. Parasti pietiek, ja bērniem novada kādas 3-4 spēles un tad jau viņi paši izdomā tālāk savas nodarbes. 

 

Idejas:

  • Iepazīšanās spēle - viesiem pēc iespējas ātrāk jāsastājas rindā alfabētiskā secībā pēc sava vārda pirmā burta. Kad tas izdarīts, tad jāuzzina kā pa labi stāvošo viesi sauc, kā viņš pazīst jubilāru un kāds ir viņa hobijs. Pēc tam tad šis viss jāpastāsta arī pārējiem viesiem.
  • Saimons saka - bērniem ir jādara viss, ko saka Saimons. Ja Saimons saka: “5x palecies!” Tad tas ir jādara. Ja spēles vadītājs saka: “Pakasi sev galvu!” Tad tas vairs nav jādara, jo to Saimons nesaka.
  • Skaņu spēles - bērniem tiek izdalītas lapiņas ar attēliem un vadītājs ar telefona starpniecību atskaņo dažādas skaņas. Bērniem jācenšas atpazīt, kas tas ir, ko viņi dzird - vai tas ir zāles pļāvējs, vai klavesīns, vai ūdens liešana glāzē.

 

Ēdiens

Reklāma
Reklāma

“Man patīk kāda ideja, ko aizņēmos no draudzenes, ka viņa viesus uzcienā ar  kārtīgām pusdienām, piemēram, tie var būt kartupeļi ar vistu un salātiem. Un man patīk tas, ka var kārtīgi paēst ne tikai panašķēties. Arī bērni var ilgāk un mierīgāk darboties, ja ir kārtīgi paēduši,” atzīst Evelīna. 

 

Dekorācijas

Dzimšanas dienas rītā uz sienas var uzlikt bērna vārdu un ciparu, arī kādas karodziņu virtenītes. Bieži vien bērni iesaistās un palīdz viens otram izdekorēt, un tas ir ļoti forši. 

 

Idejas:

  • Meža tēma – “Meita šogad izdomāja, kā brāļiem izdekorēt galdu - izklāja cepamo papīru kā galda celiņu un tādos mazos trauciņos salika visādas uzkodiņas un pa starpām meža zvēriņus. Tik vienkārši un tēma gatava!” dalās Evelīna.

 

  • Parīzes tēma – no rīta tiek atskaņota franču mūzika, brokastīs tiek pasniegti kruasāni. Puišiem izdrukātas melnas ūsiņas, kas uzlīmētas uz koka kociņiem. Uz sienām piestiprinātas viltotās fotogrāfijas, kur jubilāre ir Parīzē. Mazās lietas ir tās, kas rada atmosfēru un jaukus kopā būšanas mirkļus.

 

Tradīcijas

Tradīcijām ir nozīmīga vērtība katrā ģimenē. Un ir kādas lietas, kuras Sproģu ģimenē tiek darītas katrā dzimšanas dienā un jau kļuvušas par tradīciju:

 

  • “Tavā dzimšan’s dienā” dziesmas dziedāšana

 

  • Dārgumu medības – dārgumi var būt kāds īpašs gardums, interesanti cepumi, šokolāde vai suliņa, ko ikdienā nevar tik vienkārši dabūt. Tad šis dārgums tiek noslēpts un bērniem izsniegti norādījumi, kā tikt līdz tiem. Tie var būt gan soļi ar norādēm, gan GPS koordinātas.

 

  • Dzimšanas dienas gadalaiku aplis – Montesori aktivitāte, kur bērns apstaigā apkārt “saulei”, tik reizes, cik viņam gadu. Sarkanās pērles ir gadi un gaišās - mēneši. Bērns katra mēneša dzimšanas dienas datumā uzver vienu gaišo pērli un redz, kā ar katru mēnesi viņš aug lielāks un tuvojas savai nākamajai dzimšanas dienai.  Un pēc katra gada tiek apskatīts kā jubilāram ir gājis tajā gadā. Īpaši smalki tiek izpētīts pēdējais gads – kādi ceļojumi, nometnes un citi notikumi bijuši. Šī aktivitāte ir interesanta pat pusaudžiem.

 

Saistītie raksti