Vecmāmiņas padomi, kā uzturēt tīrus un spožus traukus bez ķīmijas
Noberzt eļļainus traukus un pannas vai tikt vaļā no zivs smakas var ne tikai ar ķīmiskiem līdzekļiem, bet arī ar dabiskiem līdzekļiem, piemēram, citronu, sinepju pulveru, etiķi, citronskābi un ne tikai.

FOTO: Shutterstock.com
1. Pirms ēdiena vārīšanas katlu ieteicams uz uguns labi izkarsēt
un tikai pēc tam ielikt vajadzīgos produktus. Izkarsētā katlā
aiziet bojā visi mikrobi.
2. Mīklas bļodu pirms lietošanas izziež ar taukiem.
3. Svaigu maizi vai torti griežot, nazi samērcē karstā ūdenī.
4. Eļļas pudeles mazgā ar sinepju ūdeni.
5. Alumīnija katlu, ja tas kļuvis tumšs, izberzē ar etiķī samērcētu
lupatiņu, pēc tam izskalo ar karstu ūdeni.
6. Ja katls piededzis, ielejiet tajā ūdeni, pievienojiet uz vienu
litru vienu tējkaroti sodas un vāriet. Piedegums pats viegli
atdalīsies no trauka.
7. Ļoti netīras, taukainas pannas un katlus viegli iztīrīt ar
nātrēm.
8. Taukainus traukus pat aukstā ūdenī viegli var nomazgāt, ja uz
trīs litriem ūdens pievieno karoti sinepju pulvera vai citrona
sulas.
9. Ja traukā bijušas zivis vai siļķes, to tīru varēs izmazgāt, ja
uz trīs litriem ūdens pielies vienu karoti etiķa esences vai
piebērs sinepju pulveri. Var mazgāt arī jebkurā zāļu tējā — arī tā
noņem nepatīkamo smaku. Zivju smaku lieliski noņem arī citrons.
10. Zivju smaka no naža pazudīs, ja to nomazgās, noslaucīs un
ierīvēs ar sāli vai citronu.
11. Sīpolu garša no pannas pazūd, ja tajā ielej nedaudz etiķa un
izkarsē.
12. Vārot kaļķainu ūdeni, uz trauka sieniņām un dibena paliek kaļķa
kārta. Ielejiet traukā atšķaidītu etiķi, nosēdumi pēc 24 stundām
būs izšķīduši.
13. Ja virtuves piederumus vai plīts niķelētās daļas paberž ar
etiķi un sāli, tad niķelis būs kā jauns.
14. Pēc jauno kartupeļu notīrīšanas rokas nepaliks melnas, ja tās
nekavējoties nomazgās aukstā ūdenī ar ziepēm.
15. Pirms ēdiena cepšanas uz pannas, pannu ieteicams uzkarsēt, pēc
tam uzkarsēt eļļu un tikai tad likt produktus.
No grāmatas: V. Gustava, I. Jansone
Pavārgrāmata, R.: Izdevniecība Liesma, 1978.