Soli pa solim: velosipēda apkope pašu spēkiem mājas apstākļos

Lai nodrošinātu sava velosipēda kalpošanu daudzu gadu garumā, svarīgi par to rūpēties un uzturēt tehniskā kārtībā. Galvenais, kas jāievēro un ko var paveikt pašu spēkiem mājas apstākļos, “Mammamuntetiem.lv” stāsta Jānis Baltaisbrencis, Veloprofs.lv konsultants.
Veloprofs.lv nodrošina velosipēda apkopi 24 stundu laikā!

FOTO: Publicitātes foto

Veloprofs.lv nodrošina velosipēda apkopi 24 stundu laikā!

Velosipēds jātīra regulāri!

  • Svarīgi atcerēties darbu secību! Sāc ar tīrīšanu/mazgāšanu, tad velosipēda aizsardzība, bet darbus noslēdz ar ķēdes eļļošanu.
  • Lai notīrītu rāmi, riteņus, pārslēdzējus un citus komponentus, izmanto mazgāšanas līdzekli vai īpaši velosipēdam paredzētus tīrīšanas līdzekļus no Muc-Off
  • Tāpat vajadzēs sūkli vai birsti, ja netīrumi ir vadāti līdzi ilgāku laiku. Pēc mazgāšanas rūpīgi noskalo ar ūdeni un nosusini ar tīru drānu. 
  • Nākamajā solī izmanto velosipēda aizsarglīdzekli Muc-Off Bike Protect, jo tas ne tikai izspiedīs ūdeni no kustīgajām velo detaļām, bet arī novērsīs netīrumu pielipšanu starp mazgāšanas reizēm un samazina turpmāko apkopes laiku, kā arī palīdz samazināt berzi, nodilumu un enerģijas patēriņu. 
  • Punktu uz i uzliekam jeb apkopi noslēdzam ar ķēdes ieeļļošanu. Šis ir ļoti svarīgs mirklis, jo laicīgi un pienācīgi ieeļļota ķēde gan paildzinās transmisijas mūžu, gan arī nodrošinās vienmērīgu un klusu braukšanu.

 

Reklāma
Reklāma

Jāpārbauda velosipēda tehniskais stāvoklis

  • Pirms katras izbrauciena reizes pārbaudi velosipēdu, vai nav redzamas nodiluma pazīmes, bojājumi vai vaļīgas detaļas. Pievērs uzmanību riepām, bremzēm un pārnesumiem. Riepas ir vienīgie divi saķeres punkti, kas tevi un tavu velo tur pie zemes, bet bremzēm ir jākalpo godam arī tajos brīžos, kad jāapstājas negaidīti.
  • Riepu apkope. Regulāri pārbaudi spiedienu riepās, izmantojot manometru, un piepumpē riepas līdz ieteicamajam spiedienam, kas norādīts uz riepas sāniem. Pārbaudi, vai riepas nav pārmērīgi nodilušas, un, ja nepieciešams, nomaini tās. Lai to paveiktu, ieteicams izmantot labu pumpi un montāžas lāpstiņas, kas atvieglos riepas noņemšanu un uzlikšanu uz rata.
  • Bremžu apkope. Pārbaudi bremžu kluču nolietojumu un nomaini tos, ja tie ir nolietoti līdz indikatora līnijai. Regulāri tīri disku bremžu suportus un klučus, lai atbrīvotos no gružiem un novērstu čīkstēšanu.
  • Piedziņas sistēmas apkope. Regulāri tīri un eļļo ķēdi, lai novērstu rūsēšanu un nodrošinātu vienmērīgu pārslēgšanos.

 

Nopietnākus darbus ieteiktu uzticēt Veloprofs.lv meistariem kādā no servisa centriem. Ja nevari bez sava velo dzīvot, tad mēs nodrošinām arī 24h servisu! 
 

Saistītie raksti