Tas jāzina katram par gaisa atsvaidzinātājiem! Arī tiem, kas paši nelieto

Ķīmiskie gaisa atsvaidzinātāji ir produkti, kas tiek izmantoti, lai uzlabotu gaisa smaržu un nodrošinātu svaigu atmosfēru telpās. Tomēr, kas notiek ar gaisa kvalitāti, izmantojot gaisa atsvaidzinātājus, stāsta ķīmisko vielu eksperte Anna Lankovska.
Gaisa atsvaidzinātāji darbojas, izdalot aromātiskas vielas, kas maskē nevēlamas smakas (nevis attīra) vai izstaro patīkamu smaržu.

FOTO: Shutterstock.com

Gaisa atsvaidzinātāji darbojas, izdalot aromātiskas vielas, kas maskē nevēlamas smakas (nevis attīra) vai izstaro patīkamu smaržu.

No cilvēka veselības viedokļa, ievadot papildus ķīmiskās vielas telpās, gaisa kvalitāte neuzlabojas – tā pat pasliktinās. Šie atsvaidzinātāji darbojas, izdalot aromātiskas vielas, kas maskē nevēlamas smakas (nevis attīra) vai izstaro patīkamu smaržu. Dažāda veida gaisa atsvaidzinātājus izmanto mājas, biroju, restorānu, viesnīcu un citu telpu iekārtojumā, tāpēc ir vērts aizdomāties, kādām ķīmiskām vielām cilvēks ik dienu tiek pakļauts.
 

Ķīmiskie gaisa atsvaidzinātāji komerciāli parasti ir pieejami vairākos veidos:

 

  • Aerosoli. Šie atsvaidzinātāji ir iepakoti aerosola balonos, kurus var viegli izsmidzināt telpā. Tie izdala smaržas vielu miglu, kas pēc tam izkliedējas gaisā. 
  • Automātiskie atsvaidzinātāji. Šīs ierīces regulāri izsmidzina aromātiskas vielas automātiski. Ierīces aprīkotas ar programmējamu laika kontroli vai kustības sensoriem, kas ļauj regulēt atbrīvošanu atbilstoši vajadzībai. Automātiskie atsvaidzinātāji ir piemēroti ilgtermiņa lietošanai un ir vienkārši uzstādāmi.
  • Aromātiskās želejas. Šie atsvaidzinātāji sastāv no želejas, kas satur aromātiskas vielas. Smarža tiek izstarota pakāpeniski, kad gaisa cirkulācijas rezultātā želeja izžūst. 
  • Aromātiskie kociņi. Šie atsvaidzinātāji sastāv no šķidruma un kociņiem, kuri tajā ievietoti, lai smarža tiktu izplatīta telpā – kociņi sasūcas ar šķidrumu un šķidrums no tiem izdalās telpā, padarot to smaržīgu.

 

Aerosoli ir īsas iedarbības gaisa atsvaidzinātāji, jo tie tiek izpūsti pēc nepieciešamības, līdzīgi kā automātiskie gaisa atsvaidzinātāji. To iedarbība uz cilvēkiem ir periodiska, jo pēc gaisa atsvaidzinātāja nonākšanas telpā ķīmisko vielu koncentrācija pakāpeniski samazinās. Citāds darbības princips ir aromātiskajām želejām un kociņiem – ķīmisko vielu izdalīšanās no tiem notiek nepārtraukti. Tas var veicināt alerģiskas reakcijas, apgrūtinātu elpošanu, sakairinātas acis vai citas veselības problēmas. 

 

Īpaši jutīgi pret šo var būt bērni, tāpēc šādus smaržīgos izstrādājumus nav ieteicams izvietot bērnistabā.

 

Reklāma
Reklāma

Vairākos pētījumos izvērtēts gaisa atsvaidzinātāju saturs. Lai gan formulējums var ievērojami atšķirties, šādas ir izplatītas sastāvdaļu grupas:

  • Smarža: dažādu ķīmisko vielu maisījums, no kurām dažas var būt kairinošas un izraisīt alerģijas, parasti tiek iegūts sintētiskā veidā, lai izstrādājumu nepadarītu dārgu.
  • Ftalāti: plastifikatori, kas palīdz izplatīt un nodrošināt aromātu, tiem ir ietekmi uz hormonālo sistēmu, kā arī tie var veicināt ļaundabīgu audzēju attīstību.
  • Propelenti: ogļūdeņraži, kas veido smalku miglu, izkliedējot produktu telpā, tie ir kairinoši un var izraisīt dažādas veselības problēmas.
  • Šķīdinātāji: etanolu un glikolēterus izmanto, lai izšķīdinātu citas izstrādājumā esošās sastāvdaļas, šie šķīdinātāji ir kairinoši ieelpojot.
  • Aldehīdi: tie veidojas no citām sastāvdaļām, kad atsvaidzinātājs atrodas gaisā vairākas stundas, un tie ir kairinoši un var sekmēt audzēju attīstību.
  • Dezodorētāji: ķimikālijas, kas var absorbēt un neitralizēt smakas. Daži zīmoli izmanto kairinošus un vēzi izraisošas ķīmiskas vielas, piemēram,1,4-dihlorbenzolu.

 

Protams, ir patīkami, ka dzīvoklis vai biroja telpa ir ar svaigu aromātu, tomēr vajadzētu aizdomāties, kādas sekas var atstāt ilglaicīga ķīmisko vielu "kokteiļa" ieelpošana, vai ir vērts riskam pakļaut veselību. 

 

Kāda tad ir alternatīva? Piemēram, telpā novietoti ziedi – gan smaržai, gan skaistumam. Vai arī pašu pagatavots gaisa atsvaidzinātājs no ēteriskajām eļļām, pievienojot 8-10 pilienus izsmidzināmajā pudelē, kura piepildīta ar 1 glāzi ūdens. 


Atceries!

Produkti, kas marķēti kā “dabīgi”, “bioloģiski” vai “zaļi”, joprojām var saturēt kaitīgas ķīmiskas vielas. Nav noteikumu, kas definētu šo terminu izmantošanu, tāpēc atliek vien lasīt etiķetes, meklējot augu izcelsmes sastāvdaļas produktā.
 


Materiālu sagatavoja: M.Sc. Anna Lankovska, ķīmisko vielu eksperte, Ekodizaina kompetences centrs. 

Saistītie raksti