4 padomi, kā uzturēt tīru gultasveļu

Guļot gultā, no cilvēka ādas vienā stundā atdalās ap 600 000 sīksīku ādas daļiņu. Ja tās pareizina ar nogulēto stundu skaitu, naktī sanāk vidēji kādi pieci miljoni; ja gultā guļ divi cilvēki, – divreiz vairāk! Un no tā visa pārtiek ar aci gandrīz nesaskatāmas ērcītes. Jo vairāk sviedru iesūcas gultasveļā, jo labāka ērcītēm barotne. Kā uzturēt tīru savu gultasveļu – cik bieži mainīt, cik grādos mazgāt?
Lūk, ieteikumi, kā uzturēt tīru gultasveļu!

FOTO: Shutterstock.com

Lūk, ieteikumi, kā uzturēt tīru gultasveļu!

Regulāri to maini

Ieteicams to darīt reizi nedēļā vai pusotrā, vasarā – vēl biežāk, jo karstā laikā cilvēks vairāk svīst.

 

Katru dienu izvēdini

Senajās pasaku grāmatās zīmētās ilustrācijas, kur pāri palodzei pārmests pufīgs spilvens vai matracis, nav mākslinieka iztēles auglis, bet gan pašsaprotams rituāls – agrāk segu, matraču un spilvenu vēdināšana bija ikdienišķa. Siltā un saulainā, kā arī sala laikā gultasveļu mēdza pa dienu iznest laukā un pakarināt uz veļas auklas.

 

Regulāri iztīrot matraci ar putekļsūcēju

Mūsdienās, sevišķi pilsētā, nav iespēju katru dienu izvēdināt gultasveļu svaigā gaisā, tāpēc vismaz reizi nedēļā der matraci un spilvenus bez spilvendrānas iztīrīt ar putekļsūcēju. Vislabāk to darīt pirms gultas pārklāšanas ar tīru veļu.

Reklāma
Reklāma

 

Mazgā gultasveļu pietiekami karstā ūdenī

Gultasveļa jāmazgā vismaz 60 grādu karstā ūdenī, jo ar 40 grādiem nepietiek, lai iznīcinātu visas kaitīgās sīkbūtnes. Ja gultā gulējis slimnieks, veļa jāmazgā vēl karstākā ūdenī un pēc izžāvēšanas jāizgludina ar maksimāli karstu gludekli.

 

Avots: www.jauns.lv

Saistītie raksti