Kā aprūpēt saules paneļus pēc ziemas un kad aicināt talkā meistaru

Iespēja pašiem saražot elektroenerģiju šķiet vilinoša daudziem – Latvijā uz namu jumtiem un pagalmos parādās arvien vairāk saules paneļu. Taču, sākoties pavasarim, ir vērts pārbaudīt paneļu sistēmas, lai tās kalpotu pēc iespējas labāk!
Ja saules paneļi ir ierīkoti uz jumta, pavasarī noteikti vajadzētu pārbaudīt stiprinājumu skrūves, konstrukciju savienojumu ar jumtu un konstrukciju savstarpējos stiprinājumus.

FOTO: Shutterstock.com

Ja saules paneļi ir ierīkoti uz jumta, pavasarī noteikti vajadzētu pārbaudīt stiprinājumu skrūves, konstrukciju savienojumu ar jumtu un konstrukciju savstarpējos stiprinājumus.

Ikviena saules paneļu īpašnieka pienākums ir pārbaudīt sistēmas gatavību darbam, sevišķi pēc ziemas, kad, nokūstot sniegam, skatienam paveras dažādi “pārsteigumi”, uzsver apdrošināšanas kompānijas “Balta” eksperti. 

  • Ja saules paneļi ir ierīkoti uz jumta, pavasarī noteikti vajadzētu pārbaudīt stiprinājumu skrūves, konstrukciju savienojumu ar jumtu un konstrukciju savstarpējos stiprinājumus. Ziemā sniegs un ledus uzkrāšanās var ietekmēt savienojumu konstrukciju izturību. Ja gaisa temperatūra svārstās ap 0 grādu, tas ietekmē arī metāla stiprinājumus. 
  • Stiprinājumu skrūves jāpievelk vai to stiprība jāpārbauda ar dinamometrisko atslēgu. Kāpēc skrūvi nedrīkst pievilkt ar vienkāršu atslēgu? Stiprinājuma un saules paneļa ražotājs ir stingri norādījis spēku, ar kādu savienojams stiprinājums vai pievelkama skrūve. Skrūvi pievelkot ar savu spēku, to var pievilkt par daudz, par stipru un neatgriezeniski sabojāt vītni, tādējādi zaudējot stiprinājuma izturību. Spēks, ar kādu jāpievelk skrūve, ir norādīts stiprinājumu ražotāja dokumentācijā. Ražotāja dokumentācija tiek nodota klientam kopā ar sistēmas projekta dokumentāciju sistēmas ekspluatācijā nodošanas laikā. 
  • Noteikti jāpārliecinās, vai uz jumta elektroinstalācija ir pietiekami nostiprināta un tai nav acīmredzamas brīvkustības.
  • Līdzīgi kā saules paneļiem uz jumta, arī saules paneļiem, kas uzstādīti uz zemes, jāpārbauda konstrukciju savienojumu un elektroinstalācijas stiprinājumi.
  • Remontdarbus labāk uzticēt sertificētam speciālistam!
  • Ne retāk kā reizi 10 gados jāveic sistēmas tehniskā stāvokļa novērtējums, darbu uzticot sertificētam speciālistam.
Reklāma
Reklāma

Saistītie raksti