7 jautājumi par saules aizsargkrēmu lietošanu grūtniecei un zīdainim

Pavasaris nāk ar prieku raisošo sauli, spožu un spēcīgu, tomēr no tās sava āda ir jāsargā. Jo īpaši no saules staru nelabvēlīgās ietekmes jārauga nosargāt grūtnieces un zīdaiņa jutīgā āda. Kurās dienās saule ir bīstamāka, kādu aizsarglīdzekļu formu izvēlēties un kā tos pareizi lietot, stāsta dermatoloģe Lāsma Kalnbērza.
  • Lāsma Kalnbērza

    Lāsma Kalnbērza

    Dermatoloģe

No saules gaismas zemi sasniedz UVA un UVB stari. Abi šie stari veicina dažādu ļaundabīgu ādas veidojumu attīstīšanos.

FOTO:

No saules gaismas zemi sasniedz UVA un UVB stari. Abi šie stari veicina dažādu ļaundabīgu ādas veidojumu attīstīšanos.

Lasi rakstu no žurnāla "Mammām un Tētiem. Zīdainis” pavasara numura!

 

Saule ir absolūti nepieciešama dzīvībai, taču pārmērīga tās starojuma iedarbība var nodarīt kaitējumu ne tikai ādai, bet arī veselībai kopumā. No saules gaismas zemi sasniedz UVA un UVB stari. Abi šie stari veicina dažādu ļaundabīgu ādas veidojumu attīstīšanos, turklāt UVA stari ievērojami paātrina priekšlaicīgu ādas novecošanos, radot grumbas un vecuma plankumus. UVA stari, atšķirībā no UVB stariem, var izkļūt arī cauri loga stikliem.
Ultravioleto starojumu cilvēki nevar redzēt vai sajust. Saules apdegums neizraisa tūlītēju karstuma un sāpju sajūtu. No saules gūtā apdeguma sekas izpaužas tikai varākas stundas pēc iedarbības, kad jau ir par vēlu. 

Taču saules apdegumi ir atzīti kā viens no veicinošiem riska faktoriem visbīstamākā ādas vēža – melanomas – attīstībai. Īpaši tad, ja saules apdegumi ir smagi un radušies bērnībā. 

Ādas tips un dabiskā ādas krāsa nosaka jutību pret saules apdegumiem. Vidēji pigmentēta un tumši pigmentēta āda var izturēt lielāku UV starojumu nekā gaiša āda. Tātad, jo gaišāka āda, jo vieglāk var apdegt.

 

Vai karstās dienas ir bīstamākas?

Nē, galvenais, kas jāvēro – cik augstu saule atrodas debesīs. Kad saule ir augstu, tās enerģija ir koncentrētāka, jo ir mazāk atmosfēras, putekļu un mākoņu, caur kuriem stariem jātiek cauri. Protams, augsta saule (dienas vidū vasarā) parasti nozīmē arī lielāku karstumu. Tomēr, lai gan maksimālais UV starojums ir aptuveni pusdienlaikā, temperatūra bieži sasniedz maksimumu tikai vēlākā pēcpusdienā. Ekvatora virzienā saule ir augstāka, tāpēc tur var ātrāk apdegt. Papildus ir arī citi faktori – augstums virs jūras līmeņa, kas palielina UV staru iedarbību.

 

Vai mākoņi aizsargā no saules iedarbības?

Mākoņi daļēji absorbē saules enerģiju, un skaidrās dienās saules intensitāte parasti ir lielāka nekā mākoņainās dienās. Tomēr jāatceras, ka mākoņi mazāk efektīvi bloķē UV starojumu nekā gaismu un siltumu, un starojums joprojām iedarbojas.
 

Kā darbojas saules aizsargkrēms, un ko nozīmē uz tā rakstītais SPF?

Sauļošanās līdzekļos saules aizsardzības faktors (no angļu valodas SPF – sun protection factor) palīdz bloķēt saules starojumu, līdz ar to aizsargā ādu no apdegumiem. Palielinoties SPF vērtībai, palielinās aizsardzība. Lai nodrošinātu pietiekami labu aizsardzību, rekomendēts izmantot saules aizsargkrēmus ar vismaz SPF30, kas pasargā no 96,7 % UVB staru. SPF50 pasargā no 98 % UVB staru. Tā ir diezgan neliela atšķirība. Viss, kas pārsniedz SPF50, ļoti maz atšķiras aizsardzības pakāpē. Jāņem vērā, ka pareizi uzklāts sauļošanās līdzeklis ar SPF30 nodrošinās labāku aizsardzību nekā līdzeklis ar SPF50+, kas uzziests pārāk plānā kārtā vai nepietiekami bieži. 
 

Saules aizsarglīdzekļu formas 

Saules aizsarglīdzekļi ir pieejami dažādās formās: losjoni, krēmi, želejas, ziedes, “zīmulīši” un izsmidzināmi aerosoli jeb spreji. 

  • Krēmi vislabāk ir piemēroti sejai un sausai ādai.
  • Ziedes – izteikti sausai ādai.
  • Geli ir piemēroti apmatojuma vietām, piemēram, galvas ādai.
  • “Zīmulīši” ir ērti lietošanai ap acīm.
  • Sprejus bieži lieto bērniem, jo ​​tos ir viegli uzklāt. Jāuzmanās, lai netiktu ieelpots šis produkts un netiktu uzklāts atklātas liesmas tuvumā.

 

Kāda ir atšķirība starp ķīmiskajiem un fizikālajiem saules aizsarglīdzekļiem?

Ķīmiskie saules aizsarglīdzekļi satur ķīmiskas vielas, kuru aizsargājošai darbībai vispirms nepieciešama reakcija ar ādu, tādēļ jāuzklāj 15 minūtes pirms došanās saulē. Tie parasti ir patīkami lietošanā, ir vieglas konsistences un neatstāj baltu redzamu kārtiņu uz ādas.

Fizikālie saules aizsarglīdzekļi darbojas kā mehānisks aizsargs uz ādas virsmas. Tie satur dabīgus minerālus (cinka oksīdu un/vai titāna dioksīdu), kas, atrodoties uz ādas virsmas, atstaro un izkliedē UV starus kā spogulis. Cinka oksīds un titāna dioksīds fizikālajos saules aizsargkrēmos atbilst nepieciešamajiem kritērijiem attiecībā uz drošām sastāvdaļām. 

Šie aizsargkrēmi ir ieteicami zīdaiņiem, bērniem, grūtniecēm, cilvēkiem ar jutīgu ādu un tiem, kam sastāva ziņā tie liekas piemērotāki. 

Reklāma
Reklāma

Diezgan bieži šie krēmi ir salīdzinoši biezi un atstāj gaišu redzamu kārtiņu uz ādas. Toties ir labi redzams, vai āda ir kārtīgi noklāta un aizsargāta.

 

Kā vislabāk pasargāt zīdaini no saules pārmērīgas iedarbības?

Pirmajos mēnešos zīdaiņi ir daudz jutīgāki pret saules iedarbību nekā vecāki bērni un pieaugušie. Zīdaiņa āda ir ievērojami plānāka, jutīgāka un var vieglāk apdegt. 

Tā satur maz melanīna – pigmenta, kas piešķir ādai krāsu un nodrošina nelielu aizsardzību pret sauli. Jaundzimušajiem un zīdaiņiem, kas jaunāki par 6 mēnešiem, ieteicams neatrasties tiešajos saules staros. Vislabākā saules aizsardzība šajā vecumā ir palikt ēnā – zem nojumes, saules sarga vai kokiem. Īpaši svarīgi ir neļaut bērnam uzturēties saulē laikā no pulksten 10.00 līdz 14.00, kad saule ir visspēcīgākā un ultravioletie (UV) stari ir visintensīvākie. Ja šajā laikā tomēr ir jāatrodas ārā saulē, noteikti vēlami papildu piesardzības pasākumi. 

Zīdaiņiem, kas jaunāki par 6 mēnešiem, nav ieteicams lietot saules aizsargkrēmu. Labākie veidi, kā garantēt zīdaiņu drošību saulē, ir ēna un apģērbs.

 

Zīdainis saulē

  • Ieteicams zīdaini ģērbt vieglā, bet blīva auduma apģērbā, kas iespējami vairāk nosedz ķermeni, un uzlikt mīkstu auduma cepurīti ar vismaz piecus centimetrus platām malām, kas aizēno seju, kaklu un ausis.
  • Jāuzmanās no pārkaršanas, jo zīdaiņi nesvīst kā pieaugušie. Neaizmirstiet dot bērnam dzert!
  • Uzmanīgi vērojiet, vai neparādās saules apdeguma vai dehidratācijas pazīmes. Tās ir: nemierīgums, ādas apsārtums un pārmērīga raudāšana.
  • Ja bērns ir pārkarsis vai guvis saules apdegumu, nekavējoties nogādājiet viņu ēnā, uzlieciet vēsas kompreses skartajās vietās un sazinieties ar bērna ārstu. Zīdaiņiem ar saules apdegumu var būt nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība!
  • Pērkot ratiņus, pārbaudiet, vai pārsegu var noregulēt tā, lai bloķētu tiešos saules starus. Ir pieejami arī sietveida pārvalki ratiem, kas nodrošina aizsardzību pret tiešiem un netiešiem UV stariem. Tāpat ir peejams arī speciāls saules aizsargapģērbs ar dažādas pakāpes aizsardzību (SPF).
  • Zīdaiņiem, kas ir vecāki par 6 mēnešiem, uz saulei atklātās ādas laukumiem, ko neaizsargā apģērbs vai cepure, ieteicams uzklāt vecumam piemērotu saules aizsarglīdzekli.


Saules aizsarglīdzekļa izvēle zīdaiņiem 

  1. Izvēlieties saules aizsarglīdzekli ar norādi – piemērots zīdaiņiem. Zīdaiņiem paredzētie parasti ir ar fizikālu aizsargfiltru – ar dabīgiem minerāliem sastāvā, kas fiziski bloķē saules UV staru nokļūšanu ādā.
  2. Ja vecākus tomēr uztrauc iespējamās reakcijas uz sauļošanās līdzekli, pirms jauna produkta lietošanas var veikt pārbaudi – uzklājiet to iepriekšējā dienā uz neliela ādas laukuma un pavērojiet, vai bērnam neparādās kādi izsitumi, piemēram, apsārtums.
  3. Lai nodrošinātu pieteikamu aizsardzību, ieteicams lietot saules aizsarglīdzekli, kas ir vismaz SPF30 un plaša spektra – ar aizsardzību pret UVA un UVB starojumu.

 

Kāds ir grūtniecei drošs sauļošanās līdzeklis?

Arī grūtniecības laikā un barojot bērnu ar krūti, būtu ieteicami fizikālie saules aizsarglīdzekļi. Āda grūtniecības laikā var būt diezgan jutīga, tāpēc labāk izvēlieties saudzīgus ādas kopšanas produktus. Vēlams, lai arī saules aizsargkrēms ir hipoalerģisks un bez liekām smaržvielām.
Lai nodrošinātu pietiekami labu aizsardzību, tam vajadzētu būt ar vismaz SPF30, plaša spektra – aizsargāt pret UVA un UVB stariem, kā arī ūdens izturīgam, ja plānojat peldēties vai paredzat stiprāku svīšanu.

 

Kā pareizi lietot saules aizsargkrēmu?

Pirms sauļošanās līdzekļa lietošanas noteikti pārbaudiet tā derīguma termiņu. Ja produkts ir novecojis, aktīvās sastāvdaļas var būt sabojājušās un zaudējušas savu aizsargājošo iedarbību. Saules aizsargkrēmam bez norādīta derīguma termiņa tas ir ne vairāk kā trīs gadi. Glabāšanas laiks ir īsāks, ja līdzeklis bijis pakļauts augstai temperatūrai.

Rūpīgi uzklājiet aizsarglīdzekli pietiekami biezā slānī (pieaugušam cilvēkam nepieciešams aptuveni 30 ml produkta visam ķermenim). Pētījumi rāda, ka liela daļa cilvēku uzklāj tikai 25–50 % no ieteicamā sauļošanās līdzekļa daudzuma. 

Neaizmirstiet aizsarglīdzekli uzziest arī uz pēdu augšdaļas, kakla un ausīm. Lai aizsargātu arī lūpas, izmantojiet lūpu balzamu ar SPF30 vai augstāku.

Atkārtoti uzklājiet saules aizsargkrēmu ik pēc divām stundām. Tas samazinās uz ādas virsmas peldoties, svīstot un noberžoties (saskarē ar dvieli, smiltīm), īpaši fizikālie jeb minerālu saules aizsargkrēmi. Pat lietojot ūdensizturīgu saules aizsargkrēmu, pēc iznākšanas no ūdens vai stiprākas svīšanas uzziediet to atkārtoti.
Tā kā UV starojums papildus tiek atstarots no virsmām – ūdens, smiltīm un sniega –, daļa UV staru joprojām var sasniegt ādu, atrodoties ēnā. Sniegs var atstarot līdz pat 80 % no saņemtā UV starojuma. Tāpēc arī ēnā ir nepieciešams saules aizsarglīdzeklis.


Izmantotā literatūra
   1. American Academy of Dermatology. Public Education. Pieejams: https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/sunscreen-patients/sunscreen-faqs
   2. U.S. Food & Drug Administration. Pieejams: https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/tips-stay-safe-sun-sunscreen-sunglasses
   3. Centers for Disease Control and Prevention. Pieejams: https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/sun-safety.htm

Saistītie raksti