7 ieteikumi, kas jāievēro, lai pēc piknika nevajadzētu meklēt ārsta palīdzību

Sākoties vasarai, grilēšana notiek teju katrās brīvdienās un katrā ģimenē. Tomēr ir jāievēro dažādi drošības noteikumi, lai uz uguns sagatavots ēdiens nekaitētu veselībai.
Lai grilēšana būtu drošāka veselībai, gaļa jāiemarinē eļļas vai citrusaugļu marinādē.

FOTO: Shutterstock.com

Lai grilēšana būtu drošāka veselībai, gaļa jāiemarinē eļļas vai citrusaugļu marinādē.

Lai neciestu mūsu pašsajūta, grilējot jāparūpējas par ēdiena uzglabāšanu, tīrību un jāpiedomā pie apēstā ēdiena daudzuma, uzskaita “BENU Aptiekas” piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un “BENU Aptiekas” farmaceits Konstantīns Čerjomuhins un stāsta par to sīkāk. 

 

Sagatavo produktus pareizi!

Lai izvairītos no saindēšanās, vienmēr jāpārbauda grilējamo produktu svaigums, derīguma termiņš, kā arī tie kārtīgi jānotīra. Nav ieteicams ēdienam pievienot pārāk daudz sāls un citu garšvielu, jo, no vienas puses, garšvielas ir viens no galvenajiem ēstgribas stimulatoriem, bet no otras puses – tās var “nomaskēt” novecojošu, nedaudz sabojātu pārtiku. 

 

Marinē eļļas vai citrusaugļu marinādē!

Grilējot pārtikas produktus, piemēram, gaļu vai zivis, kas satur muskuļaudus un olbaltumvielas, veidojas kancerogēni savienojumi, kas tiek saistīti ar onkoloģisko slimību risku. Lai to mazinātu, gaļa jāiemarinē eļļas, citrusaugļu, kefīra vai paniņu marinādē un jācep nelieli gaļas vai zivs gabaliņi. Liekā marināde jānoslauka, lai nepil uz oglēm. Marinēšanai var izmantot arī svaigus garšaugus, dārza skābās ogas – upenes, jāņogas, cidonijas un citas  ogas, kas pieejamas. Produktus var iemarinēt pat stundu pirms gatavošanas. Marinādei būtu jābūt tādai, kas nenomāc produkta dabīgo garšu. 

 

Ievēro tīrību!

Pirms došanās grilēt vajadzētu izplānot, kādi produkti tiks gatavoti, kā tiks ievērota pārtikas droša uzglabāšana un higiēna, īpaši, ja cepšana uz uguns paredzēta speciālā vietā ārpus mājām. Lai izvairītos no pārtikas saindēšanās, dodoties piknikā, jāņem līdzi antibakteriālas ziepes vai salvetes un tīrs ūdens, lai nomazgātu rokas, nažus, augļus un dārzeņus, jo ūdens no tuvākā dīķa vai upes tam nebūs piemērots. Arī grilam vienmēr ir jābūt tīram. 

 

Gaļu un zivis izcep kārtīgi!

Gaļai un zivīm vienmēr jābūt kārtīgi pagatavotām – no gatava gaļas gabaliņa nedrīkst tecēt ārā sarkana sula. Uz grila nav ieteicams cept tikko no ledusskapja izņemtus produktus, jo lielas temperatūras atšķirības dēļ būs grūtāk produktus vienmērīgi apcept. 

Lai ēdiens būtu labi pagatavots, svarīgi sagatavot ogles. Grils jākurina apmēram 20 minūtes, tad uz restēm jāuzliek produkti un jāļauj, lai uguns tos strauji “aprauj”. Apcep un tad samazina liesmu ar kādu šķidrumu vai, uzliekot vāku. Gāzes grilam samazina liesmu. 

Pie grilētajiem ēdieniem ieteicamas svaigu dārzeņu, ogu un augļu piedevas.

Reklāma
Reklāma

 

Ēšanas laikā nesteidzies!

Vienmēr jāpatur prātā, ka gardi pagatavots ēdiens nav aicinājums uz pārēšanos – vienmēr vēlams ievērot mērenību! Lai izvairītos no pārēšanās, ieteicams:

  • nesteigties ēšanas laikā – ēdiet lēnām, vismaz 20 minūtes, jo tik ilgs laiks nepieciešams, lai smadzenes pārraidītu signālus, ka esat paēdis.
  • censties košļāt ēdienu pēc iespējas ilgāk, izjūtot katra gabala garšu un izbaudot ēšanas procesu.

Ja tomēr sanācis pārēsties, vislabākā rīcība būs doties pastaigā. Aptuveni 20–30 minūšu pastaiga mierīgā tempā palīdzēs uzlabot visu orgānu asins apgādi, un tas palīdzēs kuņģim tikt galā ar lielu ēdiena daudzumu organismā.

 

Neaizmirsti par drošību!

Izbaudot laiku svaigā gaisā un grilējot, jāņem vērā, ka jāseko līdzi ugunij grilā vai ugunskurā, jo viens vēja pūtiens var izraisīt liesmu izplatīšanos, it īpaši mežā, sausā vasaras dienā. Grilēšana ir saistīta arī  ar apdegumu risku. 

Ja sanācis gūt apdegumu, pēc iespējas ātrāk jāmēģina apdeguma vietu atvēsināt, vislabāk – to turot zem tekoša vēsa ūdens. Brūcei var uzlikt sterilu un sausu pārsēju. Ja apdeguma laukums ir lielāks par cietušā plaukstas lielumu, jāsauc ātrā palīdzība vai jāvēršas pie tuvāk pieejamā ārsta.

 

Atjauno mājas aptieciņu vasaras sezonai!

Lai spētu palīdzēt gan sev, gan citiem, ja grilēšanas laikā notikusi apdedzināšanās vai sagriešanās, viegli sasniedzamā attālumā vienmēr nepieciešams turēt pirmās palīdzības aptieciņu. Tajā jābūt:

  1. pārsējam, 
  2. plāksteriem, 
  3. brūču apstrādes šķidrumam vai ziedei, 
  4. līdzekļiem pret apdegumiem. 

Mājas aptieciņā vēlams glabāt arī antihistamīnus – preparātus, kas palīdz pret alerģijām –, pretsāpju zāles, līdzekļus gremošanas sistēmas uzlabošanai un absorbentu preparātus saindēšanās gadījumā. 

Saistītie raksti