Bērna mutes higiēna līdz 1 gada vecumam

Kad beidzot esam sagaidījuši piedzimstam loloto punčiemītnieku, parasti par mazā cilvēka mutes higiēnu domājam vismazāk vai pat nedomājam nemaz. Ja zobiņu vēl nav, tad taču nav jābīstas arī no zobgraužiem! Jā un nē, jo pucēt vajadzētu arī pašu mutīti, smaganiņas, turklāt šādi bērns būs pieradis pie procedūras un ļausies tai pēc tam, kad jau būs vajadzīga īsta zobu tīrīšana.
  • Sigita Āboltiņa

    Sigita Āboltiņa

    “Mammamuntetiem.lv” redaktore

  • Jūlija Kalniņa

    Jūlija Kalniņa

    RSU Stomatoloģijas institūta Bērnu nodaļas zobārste

Tiklīdz izšķīlies pirmais zobiņš, bērnam vajag savu zobu suku un pastu.

FOTO:

Tiklīdz izšķīlies pirmais zobiņš, bērnam vajag savu zobu suku un pastu.

Visbiežāk ginekologs vai zobārsts pastāsta topošajai māmiņai, kā kopt bērna mutīti, taču, kā jau dzīvē mēdz notikt, – kad mazais ieradies un jaunajiem vecākiem ir jātiek galā ar desmitiem līdz šim nezināmu pienākumu, dakteru teiktais vai jauno vecāku skoliņā apgūtais var izplēnēt no atmiņu dzīlēm.  Īpaši, ja sagaidīts pirmais bērniņš un pat autiņu nomaiņa ir liels piedzīvojums un pārbaudījums reizē. Zobārste Jūlija Kalniņa uzsver – nevajag satraukties tikai tāpēc, ka aizmirsts iztīrīt bērnam mutīti vai tas izdarīts ne tā, kā iepriekš stāstīts. 

 

Pavisam mazam bērniņam mutes kopšana vairāk nepieciešama tādēļ, lai viņš pierastu pie tā, ka mamma vai tētis ieliek viņa mutē kādu svešķermeni un paspaida, paberzē smaganiņas, notīra mēlīti utt. 

 

Lielākoties tad nav arī problēmu ar mutes higiēnu pēc tam, kad parādījies pirmais baltumiņš smaganā. 

 

Lai nebūtu jāpārcilā pierakstu klades no jauno vecāku kursiem vai jāurķējas savas atmiņas atvilktnēs, Jūlija Kalniņa piedāvā pavisam vienkāršu algoritmu, kas palīdzēs saprast, kad un kā kopjama zīdaiņa mutīte.  

 

3 biežākie vecāku satraukuma iemesli 

  1. Ja zobiņi jāgaida ilgi, vecāki mēdz uztraukties, taču jaunākās tendences rāda, ka pirmais zobs bērnam var izšķilties gan četru mēnešu, gan viena gada vecumā. Jūlija Kalniņa mierina: “Ja bērniņš ir vesels, nav nekādu saslimšanu, tad normāli ir abi varianti. Turklāt, jo vēlāk zobiņi šķiļas, jo īsāku laika periodu tie pakļauti kariesa riskam.”
  2. Tāpat vecākus uztrauc zobu šķilšanās secība. Tradicionāli tiek gaidīts, ka pirmais baltumiņš parādīsies vietā, kur jābūt apakšējiem priekšzobiem, tad tiek gaidīti augšējie priekšzobi utt. Tomēr mūsdienās var būt mainīta arī zobu šķilšanās secība. Kā saka daktere, galvenais, ka tas notiek “un ir normāli, ja zobiņi izšķiļas citādā secībā, nevis tā, kā rakstīts grāmatās”.
  3. Mammas un tēti mēdz uztraukties arī par sava bērna sajūtām zobu šķilšanās laikā. Skaidrs, ka tad, ja tā sauktās blaknes ir izteiktas un pat uzlec augsta temperatūra, uztraukumam ir pamats, taču visbiežāk mazais tikai pastiprināti siekalosies, kļūs gražīgāks un viņam var būt pietūkušākas smaganas, kā dēļ bērniņš mēģinās visu ielikt mutē un grauzt. Kāds varbūt naktī sliktāk gulēs, citam būs mazāka apetīte – tas viss piederas pie lietas.

 

Kā palīdzēt bērnam?

 

Nopērkamas speciālās graužamās mantiņas – gan pavisam cietas, gan silikona, gan arī tādas, kuras pildītas ar speciālu šķidrumu, kas pirms došanas bērnam jāatdzesē. Aukstums mazina pietūkumu, kņudoņu smaganām un nomierina tās. Kā alternatīvu mantiņām var dot aukstu gurķi, tikai tad gan bērns ir jāuzmana, lai viņš nenokož gurķa gabalu un neaizrijas ar to.  


Protams, aptiekās nopērkamas arī speciālās smērītes smaganām, taču zobārste uzsver, ka nav vēlams lietot nekādas lokālās anestezējošās ziedes, kas it kā atvieglo zobu šķilšanos: “To iedarbība nav pierādīta, blakusefekti nav pilnībā apzināti, turklāt tās ir viegli pārdozēt. Jāatceras, ka viss, ko vecāki bērnam aplicē mutē, tiek norīts un dod sistēmiskus efektus.”

 

Pirms zobiņš izšķīlies

Reklāma
Reklāma

Speciālistu viedokļi dalās par to, vai bērnam vajag tīrīt mutīti un smaganas, pirms vēl parādījies zobiņš, vai tas jādara tikai tad, kad smaganā redzams pirmais cietais baltumiņš. Un tomēr mutītes pārslaucīšana ar ūdenī samitrinātu marli noteikti nekaitēs. Gluži otrādi – tas palīdzēs mazajam pierast pie mutes tīrīšanas. Ne velti bērnu aprūpes piederumu klāstā atrodams arī komplekts, kas lielākoties sastāv no trim silikona piederumiem – divām birstītēm, kam vienai galā ir silikona sariņi, bet otra atgādina speciālo medus karoti, un trešais ir silikona uzpirkstenis ar īsiem, maigiem tāda paša materiāla sariņiem vienā pusē. 

 

Vecāks uzvelk uzpirksteni un ērti izbirstē mutīti bērnam. Savukārt medus karotei līdzīgā birstīte tiek dēvēta par mācību zobu suku, ar kuru var ērti pamasēt smaganiņas vai nedaudz lielākam bēbim iedot pagrauzt to, lai mazais un smaganas pierod, ka uz tām tiek izdarīts spiediens un mutē kaut kas notiek.

 

Kad mutē pirmais zobiņš

 

Ja par mutes un smaganu tīrīšanu speciālistu viedokļi ir atšķirīgi, tad noteikti ir zināms tas, ka, tiklīdz izšķīlies pirmais zobiņš, bērnam vajag savu zobu suku un pastu. 


ZOBU SUKA. Kamēr smaganā redzams tikai balts zoba galiņš, kā pirmā zobu suka derēs jau pieminētais silikona uzpirkstenis, kas ir maigs un mīksts. Taču, tiklīdz zobiņš izlīdis kārtīgi, nepieciešama zobu suka ar sariņiem. Izvēloties to, noteikti jāskatās, lai tā būtu paredzēta bērniem no 0 gadiem. Tas nozīmē, ka zobu birstei būs super mīksti sariņi, tā būs maiga, ar galviņu, un arī rokturis būs īsāks un biezāks, lai mazliet lielāks bērniņš pats varētu to ērti paņemt rokās. 
Nopērkamas arī zīdaiņiem paredzētas elektriskās un soniskās zobu sukas, kas var būt labs palīgs, kamēr bērns ir mazs un maza ir arī viņa pacietība. Šāda zobu birste īsā laikā notīrīs daudz vairāk aplikuma nekā parastā. 
 

Atceries!

Zobu suka jāmaina reizi trīs mēnešos vai ātrāk, ja tās sari kļuvuši spuraini, un noteikti pēc akūtām saslimšanām – stomatīta, kādām vēdera infekcijām, arī saaukstēšanās u.tml. 
 

ZOBU PASTA. Galvenais, uz ko jālūkojas, pērkot bērnam zobu pastu, ir fluorīda daudzums – tam jābūt vismaz 1000 ppm. Viss pārējais ir gaumes jautājums. Zobu dakteri gan iesaka nepirkt saldas zobu pastas, jo bērns itin ātri pierod pie tādas garšas un sāk prasīt saldumus. Taču maziem bērniem nepatiks arī asās garšas, piemēram, piparmētra u.tml. Ja izvēlas tā sauktās eko zobu pastas, jārēķinās ar to, ka tās visbiežāk nesatur fluorīdu, līdz ar to zobus nepasargā, bet tikai notīra. 


Atceries!
Bērna pirmo vizīti pie zobārsta ieplāno līdz gada vecumam jeb tad, kad izšķīlies pirmais zobs. Speciālists ieteiks, kādu zobu pastu un suku lietot, novērtēs kariesa attīstības riskus, turklāt mazais iepazīsies un pieradīs pie zobu daktera.

 

Svarīgā cietā barība 

Līdz deviņu mēnešu vecumam var nedomāt par cietās barības iekļaušanu bērna ēdienkartē, taču tad gan pamīšus biezenīšiem jāsāk piedāvāt arī kaut kas kožams. Vislabāk iedot bērnam rokās dārzeni, lai viņš pats to kož un dažādos veidos izkustina žoklīti. Arī zobiem būs vieglāk izšķilties, ja uz smaganām tiks izdarīts spiediens. 
Pārlieku ilgi neiekļaujot bērna uzturā cieto barību (tas noteikti jāizdara līdz gada vecumam!), var būt žokļa attīstības problēmas.

 

Cik bieži jāmaina knupis? 

Lateksa knupīšus vēlams mainīt reizi trīs nedēļās, bet silikona – reizi piecās nedēļās. Tie jāmaina arī tad, ja vizuāli nav redzamu defektu un pēc skata knupis šķiet kā jauns. Savukārt, ja radies kaut mazākais bojājums, knupītis jāmaina uzreiz, lai kāds gabaliņš nenokļūst bērna elpceļos.

Saistītie raksti