Kad ir īstais laiks pirmajam zobārsta apmeklējumam?

Zobārsts Dr. Armands Ozoliņš stāsta par pirmajiem soļiem, rūpējoties par bērnu mutes dobuma higiēnu.
Tieši pirmie zobārsta apmeklējumi ir ārkārtīgi svarīgi, kas veido bērna-vecāka-zobārsta attiecības un veido uzticēšanos.

FOTO: Shutterstock.com

Tieši pirmie zobārsta apmeklējumi ir ārkārtīgi svarīgi, kas veido bērna-vecāka-zobārsta attiecības un veido uzticēšanos.

“Bieži vien vecāki ir pārsteigti, kad mēs iesakām bērnam zobārstu apmeklēt jau ļoti agrā vecumā – līdz ar pirmo zobu pilnīgu izšķilšanos. Jo agrāk tiks apmeklēts zobārsts, jo ātrāk varēs novērst problēmas, kas varētu rasties nākotnē.,” stāsta Dr. Armands Ozoliņš

 

Daudzi vecāki bērnu pie zobārsta ved tikai tad, kad saskaras ar veselības problēmām vai rodas jautājumi par bērna mutes dobuma kopšanu. Parasti pirmo apmeklējumu iemesli saistīti ar  jautājumiem par mēles saitīti, stomatītu vai pudeļu kariesu. Apsveicami, ka ir vecāki, kas ved savu mazuli pie zobārsta jau ļoti agrā vecumā. Tas ir labs veids, kā izveidot labu komunikāciju ar zobārstu, un reizē arī uzzināt visus interesējošos jautājumus, kas saitīti tieši ar mazuļa mutes dobuma veselību. Mazulim tiek veikta neliela mutes dobuma apskate un visbiežāk pirmā vizīte ir ārsta saruna ar vecākiem.

Ja nav sūdzību par  mutes veselības jautājumiem, tad 1. vizīti pie zobārsta vajadzētu plānot no 3 gadu vecuma. Tā vecākiem ir laba iespēja, kā aizsākt regulāras profilaktiskās apskates vismaz 1x gadā, bet bērniem sadraudzēties ar zobārstu un mācīties pareizi tīrīt zobus! Tas arī bērnam rada uzticēšanos, dod drošības sajūtu, uzlabo ne tikai vecāku un bērna komunikāciju par zobu higiēnas jautājumiem, bet arī bērna un zobārsta attiecības. Piekritīsiet, ir taču atšķirība, vai bērns tiek atvests pie zobārsta ar sāpošu zobu!?

Vizīte pie ārsta nekādā gadījumā nav jāpārvērš par draudu un bubuli, ar kura palīdzību mudināt bērnu rūpēties par zobiem.

Ko zobārsts dara pirmās apskates laikā?

Reklāma
Reklāma

Tieši pirmie zobārsta apmeklējumi ir ārkārtīgi svarīgi, kas veido bērna-vecāka-zobārsta attiecības un veido uzticēšanos. Pirmajā apmeklējumā laikā zobārsts pārbauda bērna mutes veselības stāvokli, kā arī vienkāršā un bērnam saprotamā valodā māca pirmās rūpes par zobiņiem, izmantojot uzjautrinošas rotaļlietas, attēlus, iedrošina un motivē bērnu rūpēties par saviem zobiem.
Pirmais apmeklējums ir piemērots brīdis, kad pārrunāt zobu kopšanas un uztura jautājumus, kā arī atgādināt par pareizu un regulāru zobu tīrīšanu mājās. Pēc apmeklējuma mazais pacients saņem mazu dāvaniņu.
Mūsu klīnikā ir īpaši bērniem paredzēta rotaļu istaba, kur mazie pacienti var pavadīt laiku arī pēc apmeklējuma pie zobārsta. Daži vecāki tur atstāj savus bērnus, kamēr pašiem tiek veikta ārstēšana. Daudzi vecāki izmanto šo iespēju, lai bērnu iepazīstinātu ar zobārstu, pamazām pieradinātu pie klīnikas vides.
 


Bērnam caurs zobs. Kā sagatavoties apmeklējumam?

Ja pēc profilaktiskās apskates bērnam konstatēti bojāti zobi, bērnu zobārsts par to informē vecākus. Vēcāku uzdevums ir sagatavot bērnu nākamajai vizītei, pastāstīt, kas noticis un kāpēc nepieciešama ārstēšana. Tas, cik veiksmīga būs pirmā vizīte-ārstēšana, atkarīgs no vecāku darba mājās, no zobārsta, protams arī mazā pacienta. Bieži vien vecāki mēģina iedrošināt bērnu, sakot – “Tu tikai NEBAIDIES, Tev NESĀPĒS! Protams, ka bērns saspringst, jo domā tieši pretējo. Vislabāk, ja vecāki dodas līdzi mazajam pacientam kabinetā, bet atļauj zobārstam pašam dibināt kontaktu. Jebkuru manipulāciju ar zobiem iespējams veikt ar atsāpināšanu. Bērniem piedāvājam arī krāsainas plombas piena zobiem, kur bērns var izvēlēties sev tīkamāko.
Vizīte pie ārsta nekādā gadījumā nav jāpārvērš par draudu un bubuli, ar kura palīdzību mudināt bērnu rūpēties par zobiem. Vēl vairāk - noteikti jāizvairās apspriest bērna klātbūtnē nepatīkamus piedzīvojumus un izjūtas, zobārsta krēslā sēžot. Iepazīšanās ar zobārstu jāveic, apmeklējot zobu higiēnistu. Šī procedūra būs patīkama, bez manipulācijām, kas varētu izsaukt nepatīkamas emocijas.

Bieži vien vecāki mēģina iedrošināt bērnu, sakot – “Tu tikai NEBAIDIES, Tev NESĀPĒS! Protams, ka bērns saspringst, jo domā tieši pretējo.

ZINĀŠANAI

• Kopšanu prasa arī pats pirmais zobiņš - tas katru dienu rūpīgi jānotīra ar samitrinātu salveti vai marli.
• Kariess ir arī pavisam mazu bērnu problēma. Tā saucamais pudeļu kariess padarīs melnus un apdrupušus piena zobiņus arī divus un trīs gadus vecam bērnam, ļaujot cerēt vien uz ātru zobu maiņu. Pudeļu kariess ir sekas ilgstošai zīdīšanai no pudelītes, kurā ir sula vai kāds cits cukuru saturošs šķidrums.
• Bērniem zobi ir jātīra 2x dienā ar bērna vecumam atbilstošu fluorīdus saturošu zobu pastu.
• Bērniem jātīra zobi ar mīkstu birsti un tā savlaicīgi jāmaina (reizi 3 mēnešos).
• No 12 gadu vecuma bērniem jālieto zobu diegs, kuru pareizi lietot iemācīs zobārsts vai zobu higiēnists.
• Sekojiet, lai bērni nelietotu saldus ēdienus un dzērienus starp ēdienreizēm. Pēc to lietošanas zobi ir jāiztīra vai jāizskalo ar tīru ūdeni.
• Zobu emaljas stiprināšanai ieteicams lietot fluora tabletes līdz 12 gadu vecumam. Fluora tablešu lietošanu rekomendēs zobārsts individuāli, ņemot vērā dzeramā ūdens kvalitāti, pacienta zobu stāvokli un citu fluoru saturošu līdzekļu lietošanu.
• Uz patstāvīgajiem sānu zobiem ieteicams uzklāt silantus, kas pasargās zobus no kariesa.
• Nepieciešams apmeklēt zobārstu vai zobu higiēnistu 2x gadā.
• Tīriet zobus kopā ar bērnu, lai iemācītu viņam pareizas zobu tīrīšanas iemaņas!