Vai ir likumīgi no nepilngadīga bērna pieprasīt maksu par mantojuma noformēšanu?

“Kā lai mans bērns saņem savu mantojumu, ja no viņa par mantojuma apliecības saņemšanu notārs pieprasa samaksu? Bērns taču nestrādā un nesaņem naudu,” neizpratnē ir žurnāla “Likums un Taisnība” lasītāja Linda no Drustiem. Par to, lai bērns, kuram nav ienākumu, varētu noformēt mantojumu, ir atbildīgi viņa aizbildņi, skaidro Zvērinātu notāru padomē.
Nepilngadīgā intereses tiesiskajās attiecībās pārstāv viņa aizbildnis un viņš ir atbildīgs par izdevumu segšanu

FOTO: Shutterstock.com

Nepilngadīgā intereses tiesiskajās attiecībās pārstāv viņa aizbildnis un viņš ir atbildīgs par izdevumu segšanu

Atbild Latvijas Zvērinātu notāru padomes biroja juridiskās nodaļas vadītāja Dita Reliņa.

Nepilngadīgā intereses tiesiskajās attiecībās pārstāv viņa aizbildnis, līdz ar to viņš ir atbildīgs par izdevumu segšanu. Savukārt aizbildnis var vērsties bāriņtiesā, lai izrunātu iespējas kompensēt aizbildņa izdevumus no mantojuma.

Ja nepilngadīgais manto no saviem tuvākajiem augšupējiem radiniekiem, viņam par mantojuma apliecības saņemšanu jāmaksā par 50% samazināta zvērināta amata atlīdzības takse.

Notāru takses par mantojuma lietas vešanu nosaka Ministru kabineta izdoto “Noteikumu par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību” 5. nodaļa. Bet valsts nodevas apmēru par mantotā nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatā nosaka Ministru kabineta “Noteikumu par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā” 13.un 13.1.punkts.

 

Cik liela ir “mantojuma maksa”?

  • Valdības noteikumu par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm 39.1 un 39.2 pants nosaka, ka mantojuma apliecības izsniegšana pie notāra “neatkarīgi no mantošanas pamata” atkarībā no radniecības pakāpes ir 31,30 (līdz 11 383 eiro) vai 46,95 eiro (līdz 8537 eiro); ja mantojums ir lielāks par norādīto summu, tad papildus noteiktajai taksei tiek piemērota atlīdzība 0,25% vai 0,5% no mantojamās mantas vērtības.

 

Reklāma
Reklāma

Attiecībā uz nepilngadīgajiem šī takse tiek samazināta par 50%.

 

  • Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā arī nosaka, ka atlīdzība ir atkarīga no radniecības pakāpes – no 0,25% līdz 5% no mantotā nekustamā īpašuma vērtības.

 

Avots: jauns.lv

Saistītie raksti