Kā iedot mēbelēm otro dzīvi. Rīcība soli pa solim

Kad liekas, ka lakotās koka mēbeles savu laiku ir nokalpojušas, ne vienmēr tās vajag mest ārā un vietā pirkt jaunas. Domājot par ilgtspējību, tās ir iespējams atjaunot paša spēkiem! Kā to darīt, pamāca mācību centra “Tikkurila akadēmija” vadītājs Arnis Pastars.
Viens no soļiem ir virsmas slīpēšana ar smilšpapīru. Tas nepieciešams, lai matētu esošo lakas slāni, uzlabotu saķeri ar gruntskrāsu, izlabotu nelīdzenās vietas un defektus.

FOTO: Publicitātes foto

Viens no soļiem ir virsmas slīpēšana ar smilšpapīru. Tas nepieciešams, lai matētu esošo lakas slāni, uzlabotu saķeri ar gruntskrāsu, izlabotu nelīdzenās vietas un defektus.

Priekšdarbi

  • Pirms ķerties pie mēbeles atjaunošanas nepieciešams noņemt visas liekās detaļas, piemēram, metāla rokturus un kājas bufetei.
  • Vecos caurumus aizšpaktelē ar mēbelēm paredzētu špakteli, jo pēc pārkrāsošanas, stiprinājumus un balstus liekot atpakaļ, tos ieteicams urbt jaunās vietās.
  • Nākamais solis ir virsmas slīpēšana ar smilšpapīru. Tas nepieciešams, lai matētu esošo lakas slāni, uzlabotu saķeri ar gruntskrāsu, izlabotu nelīdzenās vietas un defektus. Slīpēšanu veic paralēli koksnes šķiedras virzienam.
  • Kad darbs paveikts, ar putekļu birsti noslauka slīpēšanas putekļus. Pēc tam visas mēbeles virsmas vēl pārslauka ar mitru lupatu.

 

Gruntēšana

Kad virsma kļuvusi sausa, uzklāj gruntskrāsu. Tā uzlabos jaunās krāsas saķeri ar veco slāni un izlīdzinās virsmas absorbciju jeb uzsūktspēju. Līdz ar to galarezultāts izdosies kvalitatīvāks.
Ja sedzošā krāsa būs tumša, gruntskrāsu ieteicams izvēlēties gaišu. Tas nākamajā solī ļaus labāk redzēt, kur sedzošā krāsa uzklāta kvalitatīvi, kur – ne. 
Pirms lietošanas gruntskrāsu bundžā izmaisa ar kociņu un lej krāsošanai paredzētā plastmasas vanniņā. Gruntēšanai var izmantot gan otru, gan rulli. 

Lai ērtāk piekļūtu grūti aizsniedzamām vietām un stūriem, ieteicams izvēlēties slīpa griezuma otu. 

 

Ar rullīti krāso lielās virsmas. To ņem ar ļoti īsu plūksnu – tad iznākums būs pēc iespējas gludāks.


Kad gruntskrāsa nožuvusi, virsmu ieteicams viegli noslīpēt ar smalku smilšpapīru. Tādējādi tiks noņemti krāsā nejauši ielipušie putekļi un izlaboti defekti, ko veido, piemēram, notecējusi gruntskrāsa.

Reklāma
Reklāma

 

 

Krāsošana

Tirgū pieejamas dažāda veida mēbeļu krāsas: matētas, pusmatētas vai spīdīgas. Kuru izvēlēties un kādā tonī – tas ir katra saimnieka gaumes jautājums. Iegādes laikā ieteicams noskaidrot, vai krāsa neizdala spēcīgu aromātu, ātri žūst un ar laiku nedzeltē. 
Krāsu lej plastmasas vanniņā un uzklāj uz mēbeles, tāpat kā gruntējot, – ar rulli uz lielajām virsmām, ar otu – uz mazāka izmēra detaļām un grūti aizsniedzamām vietām. 
Kad pirmā krāsas kārta uzklāta, tai ļauj nožūt un pēc tam veic starpslīpēšanu. Kad tas izdarīts, uzklāj otro krāsas kārtu un ļauj nožūt. Tad atliek izurbt jaunus caurumus un uzlikt atpakaļ iepriekš noņemtās detaļas. To vietā var izvēlēties arī jaunas un mūsdienīgākas.

 

Skaties video: kā krāsot mēbeles

Saistītie raksti