Laiks atjaunot dārza mēbeles un terasi! Speciālista praktiskie padomi soli pa solim

Pēc ziemas sniegiem un saliem dārza mēbeles un piemājas terase vairs neizskatās tik pievilcīgi kā agrāk? Par to, kā uzlabot koka konstrukciju izskatu un nodrošināt ilgmūžību, stāsta mācību centra “Tikkurila akadēmija” vadītājs Arnis Pastars.
Ja koka konstrukcijas neapstrādā ar speciāliem produktiem, UV starojuma ietekmē tās kļūst pelēkas.

FOTO: Shutterstock.com

Ja koka konstrukcijas neapstrādā ar speciāliem produktiem, UV starojuma ietekmē tās kļūst pelēkas.

Pārtikas eļļa neder

  • Lai terasēm un dārza mēbelēm saglabātu redzamu koksnes faktūru un vienlaikus tās aizsargātu pret vides ietekmi, saimnieki bieži vien izvēlas lazurējošos antiseptiķus. Šie produkti izveido tādu kā plēves virskārtu, kas bieži vien jau pēc pirmās sezonas nolobās līdzīgi kā laka.
  • Tā vietā, veicot ārdarbus, horizontālo koka virsmu apstrādei labāk vajadzētu izmantot eļļu. Veikalos nopērkami speciāli radīti gatavi produkti, kas atgrūž mitrumu, netīrumus un pasargā no ultravioletā (UV) starojuma ietekmes.
  • Pārtikā lietojamo rapšu vai saulespuķu eļļu nav ieteicams izmantot, jo tā var nenožūt un rezultātā smērēt apģērbu. No mitruma ietekmes pārtikas eļļa pasargās īslaicīgāk nekā specializēts produkts, savukārt no UV starojuma – nemaz.
  • Gadās, ka bērni dārza mēbeles apzīmē ar grūti notīrāmiem flomasteriem. Tad pirms eļļas uzklāšanas bojātas vietas var notīrīt ar slīpmašīnu vai drāšu birsti, vai koksni balinošiem produktiem. Tie meklējami būvniecības preču veikalos. Virsmu ieteicams noslīpēt arī tādēļ, lai eļļa labāk iesūkstos.
     

Klāj divas kārtas

Apstrādājot dārza mēbeles vai terases dēļus, eļļu vajadzētu klāt divās plānās kārtās. Tā nedrīkst veidot biezu slāni, citādi pēc laika nolobīsies tāpat kā lazurējošie antiseptiķi. 
Uzklāšanai ieteicams izvēlēties otu vai speciālu aplikatoru, kam iespējams pievienot kāta pagarinātāju. Tas atvieglos eļļas uzklāšanu, jo darbu būs iespējams paveikt, stāvot kājās. Izvēloties otu, vajadzētu pievērst uzmanību arī tam, lai kāts būtu izliekts leņķī.
Eļļa labāk iesūcas neēvelētā koksnē, taču šāda veida dārza mēbeles vai terases nav praktiskas un ir pat bīstamas. 

 


Pēc uzklāšanas eļļai ļauj iesūkties koksnē aptuveni desmit minūšu. Pēc tam ar auduma drānu noslauka lieko slāni. Uzklājot produktu ar aplikatoru, slaucīšana nav nepieciešama.


Apstrādājot terasi, parasti eļļu uzklāj uz vienu vai diviem dēļiem visā garumā – cik tālu var ar roku aizsniegt, lai pēc laika noslaucītu. Tā secīgi virzās uz priekšu.
Pēc slaucīšanas lupatu noteikti vajag ielikt spainī ar ūdeni vai sadedzināt. To nekādā gadījumā nedrīkst atstāt šķūnī, garāžā, pieliekamajā vai kur citur, jo var pašaizdegties.

 

Nedrīkst sasteigt

Kad darbs pie pirmās kārtas pabeigts, atkarībā no izvēlētā produkta veida aprēķina laiku nākamās klāšanai. Ir eļļas, ko izmantojot otro kārtu var klāt jau pēc pāris stundām, bet ir arī tādas, kas to ļauj darīt tikai nākamajā dienā. 
Instrukcijā norādīto laiku ir būtiski ievērot, jo pretējā gadījumā otrā kārta iekapsulēs neizžuvušo pirmo eļļas kārtu un apturēs šķīdinātāja iztvaikošanu. Līdz ar to virsma ļoti ilgi būs mīksta un slidena.


Ja vēlas, lai koksne pēc apstrādes iegūtu toni, var izvēlēties tonētu eļļu vai arī to ietonēt atbilstoši katalogam. 

Izmantot krāsu nav ieteicams, jo tā ātrāk izdilst un jau pēc vienas sezonas nokrišņu ietekmē var nolobīties. 

Tā kā terasei Latvijā biežāk izvēles rievotos, nevis gludos dēļus, pēc tam izslīpēt krāsu būs ļoti sarežģīti.


Ja terase tiek intensīvi noslogota un tai nav jumta, kas pasargātu no ārējās vides iedarbības, iespējams, atkārtota apstrāde būs nepieciešama jau nākamajā pavasarī. Nokrišņu ietekmē eļļa no koka konstrukcijām nomazgājas un nodilst. Ja noslodze ir neliela un terasi sedz jumts, atkārtota apstrāde varētu būt vajadzīga pēc trim gadiem. 
Taču – jo biežāk notiks koka konstrukciju eļļošana, jo ar laiku to vajadzēs darīt retāk.

Saistītie raksti