Eksperta ieteikumi veiksmīgam iekštelpu krāsojumam

Par to, kā pārkrāsot sienas un griestus, lai rezultāts būtu kvalitatīvs, stāsta mācību centra “Tikkurila akadēmija” vadītājs Arnis Pastars.
Kvalitatīvākam rezultātam ieteicams darīt visu iespējamo, lai krāsa žūtu pēc iespējas ilgāk, piemēram, pazeminot gaisa temperatūru telpā.

FOTO: Publicitātes foto

Kvalitatīvākam rezultātam ieteicams darīt visu iespējamo, lai krāsa žūtu pēc iespējas ilgāk, piemēram, pazeminot gaisa temperatūru telpā.

Priekšdarbi, lai nejauši nenoķēpājas

  • Pirms krāsošanas ieteicams no telpas iznest visas mēbeles vai vismaz apklāt tās ar audumu, lai nejauši nenosmērētu ar krāsu.
  • Lai, krāsojot sienas, būtu vieglāk ievērot robežas, tās pie griestiem un grīdas visā garumā aplīmē ar specializēto krāsotāju līmlenti.
  • Noņem rozetes, lampas un citus interjera priekšmetus. Lietas, ko nav iespējams demontēt, aplīmē ar krāsotāju līmlenti.
  • Grīdas aizsardzībai vislabāk izmantot kartonu, jo tas neslīd un arī labi uzsūc nopilējušu krāsu. To nostiprina ar līmlenti.
  • Virsmas pirms krāsošanas rūpīgi notīra un nomazgā. Tam var iegādāties speciālu mazgāšanas līdzekli, kas paredzēts lietošanai šādos gadījumos.

 

 

Nepieciešamais aprīkojums

Krāsošanai izvēlas lielu, 25 centimetrus platu rulli ar garu plūksnu. Tās garumam vajadzētu būt no 18 līdz 22 milimetriem. Stūru un malu krāsošanai ieteicams izmantot mazu, 10 centimetru platu rullīti.


Lai darbs veiktos raitāk, drošāk un nenodarītu kaitējumu muguras veselībai, vēlams izmantot roktura pagarinātāju. Ieteicams uzlikt arī aizsargbrilles, tādējādi pasargājot acis no krāsas šļakatām. 

Vēl vajadzētu nodrošināties ar saliekamajām kāpnēm, lai stūru un citu grūti aizsniedzamu vietu krāsošanai nevajadzētu izlīdzēties ar to, kas gadās pa rokai, un pasargātu sevi no kritieniem un traumām.

 

 

Kā krāsot

Kvalitatīvākam rezultātam ieteicams izvēlēties tādu krāsu, kas nodrošina labu segtspēju, viegli klājas un kam ir pagarināts žūšanas laiks. 
Pēc atvēršanas bundžas saturu rūpīgi samaisa ar plastmasas vai koka vālīti. Lai būtu ērtāk strādāt, krāsu izlej plastmasas vanniņā, kas paredzēta krāsošanai.
Krāsošanu sāk ar mazo rullīti. Vispirms izkrāso visus stūrus, gan uz griestiem, gan sienām klājot krāsu viena ruļļa platumā. Vajadzētu izvairīties atstāt biezu krāsojuma malu. Lai vēlāk, krāsojot ar lielo rulli, salaiduma vietas paliktu neredzamas, malas pielīdzina malas ar sausu rullīti.

 

Lai darbs noritētu ērtāk, krāsu ieteicams liet speciālā plastmasas vanniņā.
 

Kad tas paveikts, ar lielo rulli lieliem vilcieniem klāj slejas visā garumā pusotra līdz divu ruļļu platumā. Rulli vairākkārt kustina gan uz priekšu, gan atpakaļ, bet pēdējā reizē viegli pārrullē vienā virzienā. Tas ļaus iegūt viendabīgu faktūru. Tādā veidā virzās uz priekšu, kamēr nosegta visa virsma.

 

Vēl 3 padomi

  1. Der atcerēties, ka visu laiku nepieciešams uzturēt tā saukto slapjo malu. Pretējā gadījumā savienojuma vieta starp izžuvušu un svaigu krāsu paliks pamanāma un izskatīsies kā svītra.
  2. Krāsu uz sienas vai griestiem vēlams klāt bagātīgi, tomēr rulli nevajag spiest pārāk stipri. Tāpat to nav ieteicams izkrāsot sausu.
  3. Kvalitatīvākam rezultātam ieteicams darīt visu iespējamo, lai krāsa žūtu pēc iespējas ilgāk. To var panākt, pazeminot gaisa temperatūru telpā, paaugstinot mitruma līmeni, izvietojot bļodas ar ūdeni vai slapjus auduma gabalus. Vēl vajadzētu aizvērt logus un durvis, lai neveidojas caurvējš.

 

 

Skaties video: kā krāsot sienas

Saistītie raksti