4 ieteikumi, kā uzlabot gaisa kvalitāti savā mājoklī

Kamēr gaisa kvalitāte Rīgā un citās Latvijas lielākajās pilsētās diemžēl turpina piedzīvot nekontrolējamu lejupslīdi, pašmāju iedzīvotāji arvien biežāk cenšas izrauties no saviem mājokļiem, lai dotos garās pastaigās un aizbēgtu no pilsētvides piesārņojuma. Taču, atgriežoties mājās, gaisa piesārņojuma līmenis atkal liek par sevi manīt. Kā ar to cīnīties? Šie lietderīgie padomi nāks par labu gan Jūsu pašu, kā arī Jūsu bērnu un mājoklī mītošo mājdzīvnieku labsajūtai.
Nevēdinātās un ar sliktu gaisa caurlaidību aprīkotās telpās atstāj nelabvēlīgu ietekmi uz cilvēka organismu.

FOTO: Publicitātes foto

Nevēdinātās un ar sliktu gaisa caurlaidību aprīkotās telpās atstāj nelabvēlīgu ietekmi uz cilvēka organismu.

 

Iekštelpu gaisa kvalitāte un tās nozīme cilvēka veselībai

Pirms ķeramies klāt dažādiem gaisa kvalitātes uzlabošanas ieteikumiem, ir vērts precizēt, kāda tad īsti ir apkārtējā gaisa kvalitātes ietekme uz cilvēka labsajūtu, kā arī vispārējo veselības stāvokli. 


Lai gan varētu šķist, ka netīrs, piesārņots vai pārlieku mitrs gaiss ir visai maznozīmīgs faktors salīdzinājumā ar citiem kaitīgiem ārējas vides faktoriem, pastāvīga atrašanās slēgtās, nevēdinātās un ar sliktu gaisa caurlaidību aprīkotās telpās atstāj nelabvēlīgu ietekmi uz cilvēka organismu.

 

Visbiežākie veselības sarežģījumi, kas tiek tiešā veidā saistīti ar sliktu elpojamā gaisa kvalitāti ir sekojoši: acu, deguna un rīkles kairinājumi, galvassāpes un trauksmes sajūtas izjušana, elpošanas sistēmas infekcijas, kā arī dažādas sirds un asinsvadu slimības.

 

Regulāra telpu vēdināšana kā labs un veselīgs paradums

Pirmkārt, lai izvairītos no augstāk minētajiem sarežģījumiem un uzlabotu gaisa kvalitātes līmeni savā mājoklī, ir jāmaina ieradumi. Viens no tiem ir gaisa vēdināšanas biežums. Cik bieži Jūs vēdināt savas dzīvojamās telpas? Vienu, divas, trīs reizes dienā? 
Protams, mūsdienu skrejošais režīms nozīmē, ka mēs arvien biežāk atrodamies ārpus mājas, taču, lai veicinātu mājoklī esošā gaisa kvalitātes celšanos, telpas būtu ieteicams vēdināt ik pēc divām vai trim stundām. Turklāt tas ir jādara pareizi, proti, plaši atverot logu uz vismaz desmit līdz piecpadsmit minūtēm.

 

Jo vairāk zaļuma telpās, jo labāk

Turpinot par dabiskiem veidiem, kā iespējams optimizēt gaisa kvalitāti mājoklī, jāuzsver arī dažnedažādu telpaugu ietekme uz gaisa piesārņojumu iekštelpās. Vienkāršiem vārdiem sakot, jo vairāk zaļuma būs Jūsu mājoklī, jo labāk!
Ir pierādīts, ka dažādi telpaugi, to skaitā  istabas šeflēra, hlorofits, efeja un dzelzs lapu paparde, spēj sekmīgi samazināt gaisā virmojošo kaitīgo vielu daudzumu. 
Izdekorē telpas un vienlaikus atbrīvojies no kaitīgajiem gāzveida izdalījumiem, kas nereti mājoklī iekļūst tieši caur logu.

 

Zems mitruma līmenis mājoklī – vai jāiegādājas gaisa mitrinātājs?

Nereti zema gaisa kvalitāte liek par sevi manīt arī pārlieku sausa gaisa formātā. Vai esat novērojis, ka mājiniekiem bieži tek deguns, ir sausa mute un nepatīkama graušanas sajūta acīs? Tās varētu būt pirmās pazīmes, kas liecina par sausa gaisa problēmas esamību.

 

Optimālais gaisa mitruma līmenis visbiežāk tiek izteikts četrdesmit līdz sešdesmit procentu robežās. To iespējams izmērīt, iegādājoties speciālu aparātu – higrometru. Ja secināt, ka Jūsu dzīvojamās platības gaisa kvalitāte ievērojami cieš tieši no pārāk sausa gaisa, risinājums ir sekojošs – jāiegādājas gaisa mitrinātājs. Šī ierīce izkliedēs gaisa tvaikus izvēlētajā platībā, tādējādi uzlabojot kopējo gaisa kvalitāti mājoklī.

 

Gaisa mitrinātāji pieejami interneta veikalā 220.lv – negaidiet, kad sausais gaiss kļūs par nopietnu traucēkli un speriet soli pretim labākai gaisa kvalitātei jau tagad!

 

Inovatīvie gaisa attīrītāji – ne tikai attīra, bet arī jonizē

Mūsdienu inovatīvajā laikmetā zema iekštelpu gaisa kvalitāte nereti tiek apkarota ar dažādām ierīcēm, kas pašas nosaka telpā esošā gaisa piesārņojuma pakāpi, attīra un pat jonizē gaisu. Tie ir 21.gadsimta gaisa attīrītāji, kuru funkcijas stiepjas daudz tālāk par vienkāršu gaisa cirkulācijas plūsmas paātrināšanu.

 

Šo veiktspējīgo ierīču komplektācijā nereti ietilpst arī īpaši gaisa ventilatori, kas telpā esošo gaisu iesūc attīrīšanas ierīcē un ļauj tam cirkulēt cauri speciālai gaisa filtrēšanas sistēmai, kas pēcāk to izvada atpakaļ telpā, tādējādi attīrot gaisu no putekļu daļiņām un kaitīgām gāzveida vielām. Lielisks ieguldījums Jūsu un pārējo mājokļa iemītnieku veselībai ilgtermiņā!

 

Ierīces gaisa kvalitātes uzlabošanai internetā

Svaigs un kvalitatīvs gaiss ieņem lielu lomu mūsu dzīvēs, tāpēc parūpējieties par Jūsu dzīvojamās telpas gaisa attīrīšanu un mitrināšanu, iepērkoties interneta veikalā 220.lv. Mūsu plašajā sortimentā pieejami gan gaisa ventilatori, gan gaisa mitrinātāji, kas kalpos kā optimālas gaisa kvalitātes uzturēšanas asistenti Jūsu, kā arī Jūsu draugu un paziņu mājokļos.