Atkal deguns ciet! Vienkārši un efektīvi veidi, kā mājoklī mitrināt gaisu

Rit apkures sezona. Radiatori karsē. Centralizētās apkures izkaltētais gaiss dzīvokļos un slēgtās telpas ziemas sezonā slikti ietekmē augus, grāmatas, mēbeles un cilvēku veselību.
Lai arī akvārijs vairāk ir dekoratīvs elements, tas arī lieliski mitrina gaisu!

FOTO: Shutterstock.com

Lai arī akvārijs vairāk ir dekoratīvs elements, tas arī lieliski mitrina gaisu!

Anda Nagle, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatre, bērnu infektoloģe, stāsta, kā tieši sauss gaiss ietekmē organismu un tā aizsargspējas. Nereti cilvēks naktī elpo caur muti nevis degunu, tas var veicināt gļotādu pastiprinātu izžūšanu. Deguna uzdevums ir ieelpoto gaisu pirms nonākšanas dziļāk elpceļos, sasildīt un samitrināt to, bet, elpojot caur muti, gaiss nonāk dziļajos  elpceļos tāds pat kā ieelpots, un, ja tas ir sauss un auksts, tas kairina elpceļu gļotādu un var veicināt saslimšanas, vieglāku vīrusa infekciju pielipšanu. 

 

Īpaši jutīgi pret sausa gaisa kaitējumu ir mazi bērni. Skrāpējoša sajūta kaklā, apsārtušas, sakairinātas acis, sausa, "čaukstoša" āda ar pastiprinātu lobīšanos, lūpu sprēgāšana – tie ir daži no simptomiem, kas var liecināt, ka uzturies pārlieku sausā gaisā.  

 

 

Cik sauss gaiss ir par sausu?

Ziemā apkures sezonas laikā dažās dzīvojamās telpās mitruma līmenis samazinās pat līdz 15-20%. Optimālais mitruma līmenis dzīvoklī ir aptuveni 40-60%. Paaugstināts mitrums, tas ir vairāk nekā 70%, nav labāks par sausu gaisu. Paaugstināts mitrums veicina pelējumu un alerģiju parādīšanos.

Gaisa mitrumu telpās mēra ar īpašu ierīci – higrometru. Ja tādas ierīces nav, tad vienkāršu testu var veikt ar ūdens glāzi. Piepildi glāzi ar aukstu ūdeni un atstāj to ledusskapī, līdz šķidruma temperatūra sasniedz 3-5 grādus pēc Celsija. Tad izņem glāzi no ledusskapja un vēro. 
 

  • Ja glāzes sieniņas vispirms noraso, un pēc piecām minūtēm izžūst, gaiss telpā ir sauss.
  • Ja pēc piecām minūtēm stikls paliek nosvīdis, mitrums ir vidējais.
  • Ja uz stikla virsmas ir ūdens pilieni, mitrums ir palielināts.
     

Gaisu mājoklī var mitrināt ar īpašu ierīci, bet to var darīt arī ar pavisam ikdienišķām darbībām.

 

Izmanto vannas istabu

Iespējams, viens no vienkāršākajiem veidiem, kā visā dzīvoklī mitrināt gaisu, ir atstāt vaļā dušas telpas vai vannasistabas durvis laikā, kad mazgājies. Siltā gaisa garaiņi izplūst pa dzīvoklī un mitrina gaisu. 

 

Žāvē drēbes iekštelpās 

Reklāma
Reklāma

Varbūt tas neizskatās pārāk skaisti, bet slapjo apģērbu žāvēšana telpās un uz karstajiem radiatoriem ir ērts un ātrs veids, kā telpā paaugstināt gaisa mitrumu. Kārtīgi izskalo drēbes, lai mājiniekiem nav jāelpo veļas mazgāšanas vai mīkstināšanas līdzekļa izgarojumi. 


Tējkannas efekts 

Viss, kas nepieciešams, ir plīts un katls vai tējkanna. Uzvāra ūdeni pannā un novieto to uz galda vai palodzes, lai tvaiks varētu samitrināt dzīvokli. Vai arī vāra tējkannu un atstāj to uz mazas uguns, lai ūdens pamazām iztvaiko. Ja ūdenim pievieno dažus pilienus tējas koka vai eikalipta eļļas, tad mājās patīkami smaržo, aromatizētie tvaiki iznīdē baktērijas, samazina vīrusu izplatības riskus. 


Izvieto ūdens tvertnes dzīvoklī

Piepildi vāzes, pudeles un citus traukus ar ūdeni un noliec pie radiatoriem.  Caurspīdīgos traukos var ielikt akmeņus un ziedus. Būs skaisti! 


Papildini telpaugu kolekciju ar pareizajiem augiem 

Kuri augi papildus mitrina gaisu telpās? 

  • nefrolepis jeb mājas paparde;
  • fatsijas;
  • pamīšlapu ciperus jeb dižmeldrs;
  • fikuss;
  • hibisks.

Neaizmirsti rasināt telpaugu lapas, kas arī mitrinās gaisu telpā. 


Izveido akvāriju 

Lai arī akvārijs vairāk ir dekoratīvs elements, tas arī lieliski mitrina gaisu. Protams, to iegādāties tieši šim nolūkam nav racionāli, bet ja tāds jau ir, tad kāpēc gan to neizmantot? 
 

Regulāra vēdināšana 

Telpu vēdināšana 2-3 reizes dienā palīdz uzturētu komfortablu mitruma līmeni. Tieši tāpat kā grīdu mazgāšana un putekļu noslaucīšana ar mitru lupatiņu. 

Saistītie raksti