Apkures sezona tuvojas: kāpēc izvēlēties briketes?

Tuvojoties apkures sezonai, aktuāls ir jautājums par kurināmo. Vai palikt pie daudzu gadu laikā pārbaudītās malkas vai tomēr izmēģināt kaut ko jaunu, piemēram, koksnes briketes?

Briketes ir daudz tīrākas nekā malka, kā arī ar tām mājās nevar atvest dažādus meža kukaiņus un dzīvnieciņus.

FOTO: Shutterstock.com

Briketes ir daudz tīrākas nekā malka, kā arī ar tām mājās nevar atvest dažādus meža kukaiņus un dzīvnieciņus.

Kādas ir priekšrocības?
Briketes aizņem maz vietas, jo tās ir kompakti sapakotas maisos pa 10 kilogramiem, ko var novietot citu uz cita. Maisu viegli ievietot vieglā auto bagāžniekā (protams, ja nepērc uzreiz visai ziemai).

Pārdošanā nonāk tikai pilnībā gatavs kurināmais materiāls – briketes ir sausas, nav jāžāvē un nav īpaši jāsagatavo, piemēram, jāskalda. Attaisi maisu un ievieto pāris brikešu krāsnī, tik vienkārši!

Var nopirkt ikvienā saimniecības preču veikalā, tiesa, izdevīgāk būs pirkt pie ražotāja un uzreiz vairumā.  

Briketes ir daudz tīrākas nekā malka, kā arī ar tām mājās nevar atvest dažādus meža kukaiņus un dzīvnieciņus.

Mazais skaidu taisnstūris ir stingri sapresēts, tāpēc degot ilgstoši dod  lielu un vienmērīgu siltumu. Tiem, kas pieraduši kurināt krāsnis ar malku, sākumā jābūt piesardzīgiem, jāizmēģina, cik briketes jāievieto krāsnī vai apkures katlā, lai telpās būtu patīkami silts, nevis pārlieku karsts.

Briketes deg ilgi un ilgstoši nodrošina siltumu, tāpēc krāsns būs jākurina retāk, bet siltums saglabāsies ilgāk.

Apkures sezonā daudziem problēmas sagādā pelni, kas veidojas no sadegušas malkas – sadzīves atkritumos tos ievietot nedrīkst un ne visiem ir pietiekami lielas piemājas teritorijas, kur tos izkaisīt augsnes ielabošanai. Pelnu no koksnes briketēm ir krietni mazāk, nekā kurinot ar malku, tie ir smagi un viendabīgi. 

Reklāma
Reklāma

Izmantojot koksnes briketes, skursteņi mazāk aizsērē un samazinās tā aizdegšanās risks, tomēr, sākoties apkures sezonai, nedrīkst aizmirst par ugunsdrošību, jāparūpējas, lai visi dūmeņi būtu labi iztīrīti.

 

Der zināt!
Lai arī briketes ir dārgākas par malku, sekojot līdzi akciju piedāvājumam veikalos, kā arī pērkot vairumā pie ražotājiem, tās var iegādāties par ļoti izdevīgu cenu.

 

Svarīgi!
Neļauj koksnes briketēm samirkt; mitruma ietekmē tās sadalās, izšķīst un nav vairs izmantojamas.