Kādas rotaļas bērniem noderēs vasarā?

Vai atceries savu bērnību un rotaļas, kas tajā laikā bija aktuālas? Virkne no tām ir populāras joprojām, taču, ejot līdzi laikam, dažādas rotaļas bērniem kļuvušas vēl aizraujošākas. Iepazīsties ar mūsu domām par to, kuri pieci rotaļu veidi patiks Tavam bērnam vasaras sezonā, pie reizes ļaujot rotaļāties svaigā gaisā!

FOTO: Shutterstock.com

Šūpoles bērniem – nemainīga klasika

Būtu grūti iedomāties bērnību bez šūpolēm, vai ne? Variantu šajā aspektā ir daudz un dažādi – sākot ar paštaisītām šūpolēm ar, piemēram, kokā iekārtu riepu un beidzot ar modernu, veikalā nopērkamu šūpoļu kompleksu, kurā šūpošanās priekiem var nodoties vairāki bērni vienlaicīgi. 

 

Taču galvenais aspekts, domājot par to, kādas šūpoles bērniem varētu būt piemērotākās, protams, ir drošība. Ja grasies uzstādīt šūpoles ar auklām, noteikti pārliecinies, vai objekts, kurā šūpoles bērniem grasies iekārt, ir pietiekami izturīgs, lai nenolūztu, savukārt, ja padomā iegādāties šūpoļu kompleksu statīvā, pārliecinies, vai tam pagalmā ir stabila un droša vieta.

 

Rotaļu namiņi patiks ikvienam

Kuram bērnam gan nepatiktu rotaļu namiņš, kurā iespējams atdarināt pieaugušo dzīvi vai vienkārši pavadīt laiku ar saviem draugiem! Rotaļu namiņu lielākā priekšrocība ir tāda, ka tie pieejami dažādā stilistikā, piemēram:

    • Namiņš ar virtuvi un grilu (spēļu, protams);

    • Dārza mājiņa;

    • Mājiņas ar tuneļiem, u.c.

Tāpat iespējams atrast rotaļu namiņus, kas ieturēti kādas filmas vai grāmatas motīvos, tādējādi bērnam sagādājot dubultu prieku. Rotaļu namiņu priekšrocība ir tāda, ka tajos iespējams rotaļāties arī nokrišņu laikā (protams, ja vien namiņš aprīkots ar jumtu).

 

Slidkalniņi – nemitīga jautrība garantēta!

Lai gan, domājot par slidkalniņiem, prātā parasti nāk rotaļu laukumi, tos, tāpat kā šūpoles bērniem, pavisam ērti iespējams uzstādīt arī pagalmā. Kā? Opcijas ir vairākas – vari iegādāties vien pašu reni, pa kuru bērnam slidināties, un, ja pagalmā ir kāds neliels paugurs, uzstādīt slīdkalniņu tur, taču ērtāks un bērniem aizraujošāks variants droši vien būs slidkalniņš ar trepēm. 

 

Vienmēr gan pārliecinies, vai slidkalniņš ir piemērots Tava bērna vecumam un svaram – pārāk liels slidkalniņš var būt bīstams mazākajiem, savukārt vienkāršākie slidkalniņi, kuriem ir neliels maksimālais svars, ko tie spēj izturēt, var visai ātri salūzt. Tāpēc ieteicams izvēlēties slidkalniņu, kura specifikācijā norādītais maksimālais svars ir nedaudz lielāks par bērna tagadējo svaru – tādā veidā slidkalniņam būs daudz ilgāka dzīve!

 

Foto: Shutterstock.com

 

Smilšu kastes ies pie sirds pašiem mazākajiem

Reklāma
Reklāma

Lai gan, no pieauguša cilvēka prizmas raugoties, rotaļāšanās smiltīs nešķiet pati aizraujošākā nodarbe, maziem bērniem ir pilnīgi pretējs viedoklis, jo smilšu kastē iespējams cept smilšu kūkas, būvēt pilis un veikt daudz citu ne mazāk interesantu nodarbju.

 

Ja arī Tu savam bērnam vēlies iegādāties smilšu kasti, pirmkārt ņem vērā tās materiālu – plastmasas smilšu kastes būs ērtāk kopjamas un lētākas, taču nebūs tik izturīgas un bieži vien – arī ne tik estētiskas kā no koka gatavotās. Vēl viens koka smilšu kastu pluss mēdz būt tāds, ka uz to malām iespējams sēdēt. Bet, lai smilšu kastē esošās smiltis un rotaļlietas nesamērcētu lietus un tām nepiekļūtu mājdzīvnieki un putni, nepieciešams iegādāties smilšu kasti ar vāku. Savukārt, ja gribi pavisam modernu variantu, vari iegādāties smilšu kasti ar vairākiem nodalījumiem un saules sargu.

 

Rotaļu laukumi daudzveidīgai atpūtai

Ja, piemēram, smilšu kastes vai šūpoles bērniem piedāvā visai vienveidīgu atpūtu (līdz ar to radot risku tam, ka rotaļa visai ātri apniks), kompleksie rotaļu laukumi ir pavisam cits stāsts, jo tajos nereti tiek apvienoti uzreiz vairāki rotaļu un atrakciju veidi, piemēram, slidkalniņš un šķēršļu josla. 

Izvēloties šādu risinājumu, jāņem vērā gan tas, kāda vecuma bērniem rotaļu laukums piemērots, gan tā lietotāju maksimālo pieļaujamo svaru, lai rotaļāšanās nebeigtos ar traumām vai salauztu rotaļu laukumu.

 

Foto: Shutterstock.com

 

Kāpēc bērniem nepieciešamas rotaļas un atrakcijas?

Atbildēt uz šo jautājumu vienā teikumā varētu būt visai grūti, jo ieguvumi ir vairāki; lūk, daži no tiem:

    • Svaigā gaisā pavadīts laiks – nav noslēpums, ka arvien vairāk laika pavadām, izmantojot digitālās tehnoloģijas, un izņēmums nav arī bērni, tāpēc ikviena rotaļa, kas mazajam liks uzturēties svaigā gaisā un nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, ir tikai apsveicama;

    • Attīstīta telpiskuma sajūta – šo prasmi iespējams attīstīt, piedāvājot smilšu kasti, rotaļu laukumu vai šūpoles bērniem salikt pašiem (protams, ar norunu, ka vecāki procesu uzmana un grūtākos brīžos piepalīdz);

    • Uzlabotas saskarsmes spējas – nereti rotaļu laukumā piebiedrojas arī citi bērni, tādējādi ļaujot atrast jaunus draugus.

 

Šie, protams, ir vien daži no ieguvumiem, taču ceram, ka esam Tevi pārliecinājuši, ka vasarā bērnam laiku labāk pavadīt, rotaļājoties ārā!

 

Vai arī Tevi interesē dažādas rotaļas bērniem? Ienāc viedveikalā 1a.lv un izvēlies savam bērnam piemērotākās!