65% ģimeņu savos mājokļos vēlētos vairāk koka izstrādājumu

Divas trešdaļas Latvijas ģimeņu gribētu, lai viņu dzīves telpā būtu vairāk koka izstrādājumu, jo uzskata tos par videi draudzīgiem, veselīgiem, izturīgiem un skaistiem. Ar šādiem pētījuma rezultātiem otrdien nāca klajā AS Latvijas valsts meži, atklājot Cūkmena kokmīļu darbnīcas Vislatvijas tūri, kuras ietvaros cilvēkiem tiks atgādināts par koku nozīmi mūsu ikdienā.

Kokam nepelnīti izveidojies senatnīga, morāli novecojuša materiāla tēls, jo no tā ēkas un sadzīves piederumus izgatavoja mūsu senči. Taču šodien pasaulē var redzēt apbrīnojumu koka pielietojumu vismodernākajās celtnēs un avangardiskos dizaina elementos.

FOTO: Shutterstock.com

Kokam nepelnīti izveidojies senatnīga, morāli novecojuša materiāla tēls, jo no tā ēkas un sadzīves piederumus izgatavoja mūsu senči. Taču šodien pasaulē var redzēt apbrīnojumu koka pielietojumu vismodernākajās celtnēs un avangardiskos dizaina elementos.


Ģimenes portālā Mammām un Tētiem veiktajā aptaujā noskaidrots, ka 65,2% respondentu vēlas, lai viņu apdzīvotajā vidē būtu vairāk koka izstrādājumu – sākot ar materiāliem ēku celtniecībai un beidzot ar mēbelēm mājokļu iekārtošanai un bērnu rotaļlietām.


Sapņu māja no koka
Neraugoties uz koka pozitīvajām īpašībām, tam šobrīd netiek atvēlēta pienācīga loma celtniecībā. Jo īpaši ēkās, kurās ikdienā uzturas bērni, kā, piemēram, bērnudārzos un skolās. Pētījuma rezultāti rāda, ka sabiedrība vēlētos mainīt šo situāciju.


62,8% aptaujāto uzskata, ka sabiedrisko ēku būvē priekšroku drīzāk jādod kokmateriāla izmantošanai, un 67,6% arī savu sapņu māju celtu no koka. Lūgti novērtēt koka īpašības, vairāk nekā trīs ceturtdaļas respondentu piekrituši apgalvojumam, ka šis materiāls ir vizuāli pievilcīgs, labvēlīgi ietekmē veselību, uzlabo gaisa kvalitāti, ir draudzīgs videi, atbilst latviešu kultūrai un tradīcijām, kā arī ir patīkams taustei.
«Koks ir mūsu galvenais dabas resurss, tas ir ļoti plaši izmantojams un veiksmīgi atjaunojams teju neierobežotā apjomā, tādēļ Latvijā kokam būtu jādominē pār citiem materiāliem ne tikai ekonomisku, bet arī ekoloģisku un estētisku apsvērumu dēļ. Pateicoties dabas un cilvēku kopdarbam, Latvijā augusī koksne var tikt izmantota gan nelielu ģimenes mājiņu būvniecībai, gan varenu daudzstāvu ēku radīšanai. Koks ir viegli apstrādājams, tas labi sader ar jebkuru citu industriālā laikmeta radītu materiālu un ikvienam objektam piešķir dabiskumu un varenību. Pareizi izmantota koksne ir teju mūžīga un viegli transformējama citos produktos pat pēc vairāku simtu gadu izmantošanas,» plaši pieejamā, taču ikdienā nepietiekami bieži izmantotā materiāla stiprās puses uzskaita biedrības Zaļās mājas valdes loceklis Kristaps Ceplis.

Lai arī aptaujātie koku uzskata par salīdzinoši dārgu izejmateriālu, 40% jauno ģimeņu ikdienā maksā augstāku cenu par koka izstrādājumu iegādi, jo apzinās to ietekmi uz vidi, veselību un labsajūtu. 

Reklāma
Reklāma

Koks – mūsdienīgs un universāls
Lai arī aptaujātie koku uzskata par salīdzinoši dārgu izejmateriālu, 40% jauno ģimeņu ikdienā maksā augstāku cenu par koka izstrādājumu iegādi, jo apzinās to ietekmi uz vidi, veselību un labsajūtu. Turklāt koks respondentu skatījumā ir ne vien izturīgāks un kalpo ilgāk, par plastmasu un citiem lētākajiem materiāliem, bet arī izskatās skaistāk, smaržo un rada mājīguma sajūtu. Tam ir nozīmīga loma arī veselīgu un atbildīgu bērnu audzināšanā. 37,2% aptaujāto ģimeņu spēlē no koka izgatavotas spēles, 24,1% dodas uz vietām, kur apskatāmas koka skulptūras un pieejama no šī materiāla veidota rotaļu infrastruktūra un 16,8% paši izgatavo dažādas koka rotaļlietas un sadzīves priekšmetus. Izvēloties rotaļlietu bērniem vai mēbeles bērnistabai, katra piektā ģimene par svarīgāko kritēriju izvirza videi draudzīgu materiālu.


«Kokam nepelnīti izveidojies senatnīga, morāli novecojuša materiāla tēls, jo no tā ēkas un sadzīves piederumus izgatavoja mūsu senči. Taču šodien pasaulē var redzēt apbrīnojumu koka pielietojumu vismodernākajās celtnēs un avangardiskos dizaina elementos. Ņemot vērā koka pozitīvo ietekmi uz veselību un vidi, cilvēkiem pašiem uzstājīgāk jāpieprasa koka iekļaušanu mājokļu celtniecībā un iekārtošanā,» uzskata AS Latvijas valsts meži komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs. piebilstot, ka koka popularizēšanai pievērsīsies arī galvenais mežu draugs Cūkmens. 


Jelgavā, Rēzeknē, Valmierā, Liepājā un Rīgā – pilsētās, kurās Cūkmens viesosies tūres ietvaros, Cūkmena kokmīļu darbnīcā bērni varēs iepazīt koka labās īpašības, veidojot dažādas jaunas lietas no koka – lellītes, vilciņus, savu pirmo vizītkarti un daudz ko citu. Būs pieejamas spēles, animācijas īsfilma Koks – veselīgs materiāls un citas izzinošas aktivitātes, kas būs interesantas arī lielajiem kokmīļiem.