Špikeris mājas mīluļu valodas apguvei

Ir cilvēki, kas gluži vai dabiski prot saprasties ar dzīvniekiem, dažreiz pat rodas sajūta, ka viņi komunicē kādā tikai viņiem zināmā valodā. Citiem, savukārt tik labi neveicas. Ja savu mājdzīvnieku esat iegādājies pavisam nesen vai vienkārši vēl neesat apguvis dzīvnieku valodu, noderēs dzīvnieku valodas „špikeri”.

Ja kaķis guļ uz muguras un ļauj pieskarties sev pie vēdera, tas nozīmē, ka viņš Jums pilnīgi uzticas.

FOTO: Shutterstock.com

Ja kaķis guļ uz muguras un ļauj pieskarties sev pie vēdera, tas nozīmē, ka viņš Jums pilnīgi uzticas.

 

Par suņiem:

•    Suņa mīlestība ir bezgalīga, viņš cilvēku nevērtē ne pēc izskata, ne pēc naudas maka biezuma, viņš ir laimīgs tikai no būšanas kopā ar cilvēkiem. Suņa acis atdzīvojas, ja viņš skatās uz savu saimnieku vai citiem cilvēkiem, kurus uzskata par draudzīgiem.

•    Kad suns ir nobijies, viņa acu zīlītes paplašinās, acis it kā izspiežas uz āru, jo tiek savilkti un sasprindzināti muskuļi. Ja suns citam sunim vēlas parādīt, ka tas to neapdraud, viņš samiedz acis. Arī šo „triku” varam izmantot komunikācijā ar četrkājainajiem draugiem.

•    Satiekot suni, nekad neskatieties tam acīs, to suns var uztvert kā draudu vai uzbrukumu sev. Tā vietā mazliet aizgrieziet galvu, lai pavēstītu otram, ka jums nav sliktu nodomu. Šo žestu suņi izmanto arī savstarpējā komunikācijā.

•    Ja suns ir laimīgs vai grib spēlēties, viņš smaida. Tas ir žests, ko suņi lieto tikai saskarsmē ar cilvēkiem - komunikācijā ar suņiem viņi tā nedarīs.

•    Rotaļīga paklanīšanās nozīmē, ka suns Jūs aicina uz rotaļu un vēlas spēlēties.

•    Ja suņa ausis ir paceltas uz augšu, tas nozīmē, ka viņš uzmanīgi klausās. Ja ausis ir miera stāvoklī, suns izrāda paklausību un ir mierīgs, ja ausis ir atliektas, tas norāda uz padevību, bailēm, arī agresivitāti.

•    Veids, kā suns māj ar asti, norāda uz to, kā viņš jūtas: Ja suns asti luncina mierīgi vienā ritmā pa labi un kreisi, viņš ir mierīgs un priecīgs. Ja suns asti kustina ātri, viņš izrāda ļoti lielu prieku un ir gatavs sadarbībai ar saimnieku. Stalti gaisā pacelta aste nozīmē pašpārliecinātību, saspringumu vai pat agresiju. Aste kājstarpē nozīmē, ka suns ir ļoti nobijies, bet vienmēr der atcerēties, ka atšķirība starp nobijušos un agresīvu suni ir ļoti, ļoti maza, bet, ja suns tuvojas pietupiena pozā un luncina asti, viņš vēlas nomierināt cilvēku vai dzīvnieku, kuram tuvojas.

•    Suņa likums - viss, kas attālinās, ir, jānoķer, tādēļ nekad nemēģiniet no suņa mukt. Vienmēr jāatceras, ka suns skrien ātrāk nekā cilvēks. Šeit ir lietderīgi pieminēt, ka fakts, ka kaķi ar suņiem nesadzīvo draudzīgi, ir liels mīts. Vienīgā šo divu sugu saskarsmes problēma ir jau iepriekš minētā. Kaķis mūk un suns tam skrien pakaļ, jo tā ir viņa dabīgā reakcija.

 

Par kaķiem:

Reklāma
Reklāma

•    Kaķa astes mājieni nenozīmē to pašu, ko suņa. Ja kaķis luncina asti lēnām, tas nozīmē, ka kaķim situācija ir ne visai tīkama. Savukārt, ja kaķim aste kustas ļoti ātri, tas norāda, ka kaķis ir satraukts, dusmīgs un pat ļoti nikns un viņu vajadzētu atstāt vienu.

•    Ja kaķa aste ir stalti pacelta uz augšu, tad kaķis ir laimīgs un jautrā noskaņojumā, savukārt aste uz leju liecina par bailēm. Ja kaķim trīc aste Jūsu klātbūtnē, tā ir vislielākā kaķa mīlestības izpausme pret cilvēku.

•    Kaķim dreb apakšžoklis un klab zobi tikai tādos brīžos, ja noskatītais medījums nav sasniedzams, piemēram, ja kaķis sēž uz palodzes un ir ieraudzījis medījumu aiz loga.

•    Arī kaķa ūsas ir noskaņojuma rādītājs. Ja ūsas ir izvirzītas uz priekšu, kaķis ir ieintriģēts vai arī vēlas nobaidīt pretinieku kautiņa gadījumā. Ja ūsas ir pieglaustas, tad kaķis ir izbijies vai izvairās no pieskārieniem.

•    Kaķa nervozitāti un dusmas nodod ausis - tās minimāli raustās, neskatoties uz to, ka kaķis pats sēž mierīgi, gandrīz sastindzis un vēro. Ja šādi sēdošu kaķi kāds sāks ķircināt, visticamāk, kaķis atbildēs ar šņācienu un ķepas cirtienu.

•    Ja kaķis guļ uz muguras un ļauj pieskarties sev pie vēdera, tas nozīmē, ka viņš Jums pilnīgi uzticas.

Vai esat pieredzējis dzīvnieku pazinējs, vai tikai iesācējs dzīvnieku valodas apguvē, skaidrs ir viens - vissvarīgākais ir bruņoties ar pacietību un spēju ieklausīties. Ja jūs neesat gatavi iedziļināties un uzklausīt, jūs nekad nedzirdēsiet, ko dzīvnieks jums saka.


Materiālu palīdzēja sagatavot Pedigree un Whiskas. Šī gada maijs visās Baltijas valstīs pasludināts par mājas mīluļu mēnesi, jo ikviens dzīvnieku barības Pedigree vai Whiskas pirkums visos veikalu tīkos palīdzēs SOS bērnu ciematu bērniem satikt suņus - terapeitus kanisterapijas nodarbībās. No 1.maija līdz 31.maijam, iegādājoties jebkuru Whiskas vai Pedigree dzīvnieku barību, 3% no katra iegādātā produkta vērtības tiks ziedoti dzīvnieku terapijas nodrošināšanai SOS bērnu ciematos augošajiem bērniem.