Vai drīkst pārstādīt lielu krūmu?

Pārstādīšana nekad nenāk augam par labu. Tomēr, ja krūmu ir nepieciešams pārstādīt, tas izdosies labāk, ja augs būs mazāks. Nozīmīga ir arī rūpīga sagatavošanās auga pārstādīšanai.

Jaunā stādāma bedre jāizrok jau pirms krūma izrakšanas. Tai jābūt pietiekami lielai, lai krūma saknes ievietotos bedrē viegli. Fiskars publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jaunā stādāma bedre jāizrok jau pirms krūma izrakšanas. Tai jābūt pietiekami lielai, lai krūma saknes ievietotos bedrē viegli. "Fiskars" publicitātes foto.

Pārstādīšanas stratēģija

Krūmus vislabāk ir pārstādīt miera periodā – no vēla rudens līdz agram pavasarim. Lai saknes mazāk ciestu, augs jāizrok ar iespējami lielāku sakņu kamolu. Sakņu plētumam ir jābūt vismaz tikpat plašam kā zaru vainags. Jaunā stādāma bedre jāizrok jau pirms krūma izrakšanas. Tai jābūt pietiekami lielai, lai krūma saknes ievietotos bedrē viegli. Augsne jāsajauc ar organisko mēslojumu. Lai pārvietotu vecu krūmu, nepieciešama divu vai vairāku cilvēku palīdzība. Ar asu lāpstu visapkārt krūmam jāapcērt saknes un jāizrok sakņu kamols, cik dziļi vien iespējams. Krūmu var pārvietot uz liela brezenta gabala vai polietilēna plēves. Ja krūma iestādīšanai ir kādi kavēkļi, saknes jāapber ar augsni un jāietin polietilēna plēvē vai brezenta audumā, lai tās neizžūtu.

Ja ir pietiekami daudz laika, krūmu pārstāda divos paņēmienos. Rudenī izrok gredzenisku grāvīti ap saknēm vismaz 20 cm dziļumā un piepilda to ar augu kompostu. Krūmu varēs pārstādīt pēc gada. Pa šo laiku kompostā tam būs izveidojušās smalkas barotājsaknes. Pēc tam krūmu izrok, rokot pa grāvīša ārpusi, lai nesabojātu jaunās saknes.

 

Rūpes pēc pārstādīšanas

Reklāma
Reklāma

Par pārstādīto krūmu ir labi jārūpējas, jo tā sakņu sistēma var būt bojāta. Krūms regulāri jālaista un labi jāmulčē. Pirmajā gadā vai pirmajos divos gados pēc pārstādīšanas krūmu ieteicams pasargāt no pārmērīgi augstas temperatūras vasarā un no zemas temperatūras – ziemā.

 

Avots: P. Grīnvuda "Ko un kā pareizi darīt dārzā". R.: Zvaigzne ABC