5 omīšu laika padomi, kā mazgāt dažādus audumus un iztīrīt traipus

Mūsdienās vienkārši - iemet apģērbu veļas mašīnā, ieber pulveri, un pēc kāda laika ņem ārā tīru mīļāko džemperi vai bikses. Ļaunākā gadījumā pastāv iespēja nest uz ķīmisko tīrītavu. Bet vai tu zini, kā ar traipiem cīnījās pirms teju 150 gadiem?

Aizņemies šo padomus!

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Aizņemies šo padomus!

Kā zīda bantes mazgājamas

Ņem rudzu klijas, sataisa tās karstas, uzber uz lakatiem un berž ar viņām mazgājamas bantes, tad tām noies visi melnumi. Bet, kad tās vēl nebūtu diezgan tīras, tad būs lietus ūdenī izgriezt ziepes un tās vārīt. Tanī ziepju ūdenī tad bantes jāmazgā un skaidrā, siltā ūdenī jāskalo, kamēr tās tiek itin tīras. Pēdīgi tās brandvīnā šurp turp jāpavicina, tad uz apaļa koka jāuztin un, kad tās izžuvušas, tad ar brandvīnu drusku jāiespricē un starp diviem papīra bogeniem gludeni jāsapletē. 

 

Kā katūns mazgājams, lai tā perve nenobruktu

Parasta kartūna drēbes būs vienu nakti mērkt iekš sālsūdeņa, tad rītā mazgāt bez stipras berzēšanas un ziepju ietrīšanas iekš remdena ziepju ūdeņa. Otru nakti tāds jāmērcē iekš etiķa un tad, viegli izgriezts, pavēnī jāžāvē, pie kam tāds patura savu pervi. Drēbes, kurām perve mēdz nobrukt, lai tās būtu kartūna, villainas vai zīda, var arī mazgāt ar rupjiem rudzu miltiem. Miltus būs uzvārīt, tad aukstu ūdeni pieliet, drēbes iekš tā izmazgāt un pēc skaidrā ūdenī izskalot. Tā mazgātu vešu nebūs rullēt, bet ar ūdeni drusku ietrakšķīt un tad pletēt.

 

Kā tintes pleķi no vešas izņemami

Gan ar citrona sulu un kliezalci tādus pleķus var izņemt, bet tas lētākais un labākais līdzeklis ir šķiršanas ūdens (Scheidewasser). Pleķainu drānu būs apslapēt ar ūdeni un uz tās vietas uzpilināt minētu līdzekli, tad pleķis izzudīs un vešai tas neko neskādēs.

 

Reklāma
Reklāma

Kā pleķi no baltas vešas izņemami

Saspaidi skābenes kādā trauciņā (arī zaķskābenes priekš tam ir derīgas), izspied sulu caur kādu drēbi uz alvas šķīvja. Iemērc pleķi sulā un turi šķīvi pār kvēlošām oglēm, tad pleķis izzudīs. Daudzreiz tādus pleķus var izņemt, kad tos ierīvē ar negatavām vīnogām un pēc ūdenī izmazgā.

 

Kā eļļas pleķi no drēbēm izņemami

Eļļas pleķus var no drēbēm izņemt, kad drēbes tūdaļ pēc sasmērēšanas iemērcē aukstā ūdenī un pleķi tik ilgi mazgā, kamēr tie izgājuši. Ar siltu ūdeni tos nevar izņemt.

 

Avots: "Zelta mājas grāmata jeb Zinātnības magazīne (1877. gads)". R.: Zvaigzne ABC

Saistītie raksti