Vai kaķus vajag mazgāt?

Viedokļi, kas saistīti ar kaķu mazgāšanu, ir dažādi. Kamēr daļa cilvēku uzskata, ka murrātāji paši prot parūpēties par savu tīrību, citi nespēj vien sagaidīt kārtējo mīluļa mazgāšanas reizi. To, vai kaķus vispār nepieciešams mazgāt, skaidro veterinārārste un veterinārās klīnikas “Tedijs” vadītāja Jana Kļaviņa.
Kaķiem ir maza, asa mēlīte, ar kuru viņi lieliski spēj sevi nomazgāt un sakopt.

FOTO: Shutterstock.com

Kaķiem ir maza, asa mēlīte, ar kuru viņi lieliski spēj sevi nomazgāt un sakopt.

Tīrība un kārtība pirmajā vietā – tāds uzskats pastāv vairumā māju. Cilvēki uzkopj savu mitekli, noslaukot putekļus, mazgājot grīdu un uzturot tīras citas virsmas. Arī par savu personīgo higiēnu netiek aizmirsts, jo gribas izskatīties un justies komfortabli. Kā ir ar kaķiem? Vai viņi jūtas labi, ja netiek mazgāti? Vai tomēr klusībā cer, ka saimnieks arī viņus nomazgās smaržīgā putu vannā un ietīs mīkstā frotē dvielī? 

 


Ja cilvēks mazgājas katru dienu vai savus matus mazgā divas reizes nedēļā, tad kaķim šāds mazgāšanās biežums nav nepieciešams. Veterinārārste Jana Kļaviņa skaidro: “Rūpīgāka kopšana un biežāka mazgāšana nepieciešama tiem kaķiem, kuriem nav spalvas. Bet, domājot par citiem – kaķi nepieciešams mazgāt vien tad, ja tas slimo ar ādas slimībām vai, ja mīlulis ir pamanījies pamatīgi nosmērēties. Reizēm saimnieki vēlas nomazgāt kaķēnu, kuru tikko pārveduši mājās – to darīt drīkst. 

 

Tiek mazgāti arī tie kaķi, kuri tiek sagatavoti uz izstādēm. Šādos gadījumos tiek izmantoti speciāli šampūni, kas kaķa spalvu padara kuplu un spīdīgu.” Tie ir biežākie gadījumi, kad kaķi parasti tiek mazgāti, tomēr – kā jau jebkurš dzīvnieks, arī kaķis neiebildīs, ja savas dzīves laikā ne reizi netiks mazgāts. 

 

“Galvenais, lai mazgāšana nenotiek biežāk kā vienu reizi mēnesī. Kaķiem ir maza, asa mēlīte, ar kuru viņi lieliski spēj sevi nomazgāt un sakopt. Ne par velti saka, ka kaķi mēdz būt slinki. Ja viņi jutīs, ka regulāri tiek mazgāts, tad paši to vairs negribēs darīt,” stāsta J. Kļaviņa.

 

Reklāma
Reklāma

Ja saimnieki vēlas savu kaķi mazgāt, tad mājdzīvnieks pie ūdens jāradina jau kopš mazotnes. Ja piecus gadus vecs kaķis pēkšņi tiks likts dušā un mazgāts, tas dzīvnieciņam var radīt lielu stresu.

Visticamāk, kaķis pretosies, gribēs skrāpēt un saimnieki vēlēsies dzīvnieka nadziņus apgriezt. Tomēr Jana Kļaviņa skaidro: “Pirms to darīt, jāpievērš uzmanība, vai kaķis lielākoties dzīvo iekštelpās vai ārā. Ja tas ir āra kaķis, tad nagus griezt nevajadzētu. Tie viņam palīdz aizstāvēties no citiem dzīvniekiem, palīdz noķert medījumus. Savukārt, ja dzīvnieciņš dzīvo istabā, tad, protams, nagus var nogriezt un tad, kaķi mazgājot, pastāvēs mazāks risks, ka saimnieks tiks saskrāpēts.” 

Par kaķa mazgāšanu saimnieki mēdz aizdomāties arī tad, kad murrātājs ir jau gados. Tad dzīvnieka spalva vairs nav tik skaista kā pirms vairākiem gadiem, tā sāk velties un saķept.

 

Tomēr jāatceras, ka šādu kaķīti mazgājot, viņa spalva būs mīksta un pūkaina vien īsu brīdi. Viss ir atkarīgs no kaķa vielmaiņas un, ja tā būs lēna, tad spalvas izskatu mazgāšana nemainīs. 

 

Svarīgi ievērot:

  • Kaķis jāmazgā tīrā ūdenī vai ar tam paredzētu šampūnu. Noteikti nedrīkst izmantot dušas želejas vai citus mazgāšanās līdzekļus, kurus lieto cilvēki;
  • Nevajadzētu mazgāt kaķi vannā, jo tur viņš jutīsies nedroši. Vislabāk kaķi mazgāt bļodā, kurā ieliets silts ūdens;
  • Pēc mazgāšanās kaķa kažoku var nosusināt dvielī un ļaut, lai tas izžūst pats. Reizēm saimnieki vēlas kaķa kažoku izžāvēt ar fēnu, tomēr, ja dzīvnieks pie šīs skaņas nebūs jau pieradis, tā kaķi var ļoti nobiedēt;
  • Kaķu šampūni ir dzīvnieku ādai un spalvai saudzīgi. Tomēr pēc mājdzīvnieka mazgāšanas, ar sausu dvielīti jānoslauka kaķa actiņas;
  • Kaķis pēc mazgāšanās jānosusina dvielī un jāpiesargās, lai telpās nebūtu caurvējš;
  • Mazgāšanās procesam jābūt patīkamam – gan no mājdzīvnieka, gan saimnieka puses. Iepriekš jāsagatavojas un tas jādara ar prieku – tad viss izdosies!
     

Saistītie raksti