7 pārtikas produkti, kurus nekad nevajadzētu pirkt nocenotus

Dažus pārtikas produktus labāk neiekļaut iepirkumu groziņā, ja tie veikalā stāv nocenoto preču plauktā/grozā. Budžetam draudzīgie cenu samazinājumi bieži vien nozīmē vien to, ka produkta derīguma termiņš tuvojas beigām.
Lai gan ir vesels lērums pārtikas produktu, kurus droši var iegādāties ar samazinātu cenu, pat tad, ja derīguma termiņš teju vai iztecējis, ir produkti, kurus nocenotus labāk nepirkt.

FOTO: Shutterstock.com

Lai gan ir vesels lērums pārtikas produktu, kurus droši var iegādāties ar samazinātu cenu, pat tad, ja derīguma termiņš teju vai iztecējis, ir produkti, kurus nocenotus labāk nepirkt.

Protams, ne vienmēr iemesls, kāpēc prece tiek nocenota, ir derīguma termiņa beigu tuvošanās. Nereti lielveikali izpārdošanā izvieto jaunu zīmolu preces, lai tās popularizētu, vai preces, kurām nepieciešams samazināt krājumus, tāpat arī sezonālās preces uzreiz pēc svētkiem. (Te der pieminēt Jāņu sieru, kas īsi pēc Līgo svētkiem patiesi kļūst krietni lētāks). 

 

Lai gan ir vesels lērums pārtikas produktu, kurus droši var iegādāties ar samazinātu cenu, pat tad, ja derīguma termiņš teju vai iztecējis, iepirkšanās eksperte Marija Marova portālā “EatThisNotThat” apkopojusi produktus, kurus nudien nevajadzētu pirkt tad, kad tie nocenoti, jo dažkārt tas var radīt nopietnu risku veselībai. 

 

  • Jau sagriezti augļi un dārzeņi

Ja iepriekš sagriezti augļi un dārzeņi ir nocenoti, visticamāk, to derīguma termiņš drīz beigsies. Ja vien neplānojat tos patērēt tajā pašā dienā, no tiem labāk. Labāk iegādājieties veselus produktus un sagrieziet tos paši, lai jums būtu ko našķoties visu nedēļu!

 

  • Avokado

Parasti, kad avokado tiek izlikti izpārdošanā, tie ir jau krietni pārgatavojušies. Protams, ja izmantosiet tos tajā pašā dienā, vai ēdienos, kur tie nepieciešami samīcītā veidā, nekāda lielā skāde nebūs. 

 

  • Gaļa

Neatkarīgi no tā, cik laba ir cena, attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes produktiem galvenā ir kvalitāte. Labāk ir iztērēt nedaudz vairāk par augstas kvalitātes gaļu, nekā riskēt ar veselību, uzturā lietojot, iespējams, vecu produktu. 

 

Reklāma
Reklāma
  • Svaigas jūras veltes

Tas pats princips, kas attiecas uz gaļu, jāņem vērā arī, pērkot jūras veltes. Kā zināt, ka zivs ir svaiga? Primāri par zivs svaigumu liecina tās āriene. Pievērs uzmanību, lai tai būtu spilgtas acis un gluda, mirdzoša āda. Svaigai zivij nepiemīt izteikta smarža vai arī tā atgādina patīkamus jūras ūdeņus.

 

  • Jau iepriekš nomazgāti salāti

Ja iepriekš mazgāti, iepakoti salāti ir nocenoti, tiem, iespējams, drīz beigsies derīguma termiņš. Pirms pirkšanas pārbaudiet derīguma termiņu un apskatiet iepakojumu, lai pārliecinātos par svaigumu. 

 

  • Konditorejas izstrādājumi

Visticamāk, nocenotie konditorijas produkti, pat tad, ja vairs nebūs svaigi, nekādu nopietnu ļaunumu nenodarīs, tomēr tie vairs nebūs tik baudāmi, kā tikko cepti mīklas izstrādājumi. 

 

  • Olas

Vienmēr ir labāk maksāt vairāk par augstas kvalitātes dzīvnieku izcelsmes produktiem, piemēram, bioloģiski audzētu gaļu un olām vai savvaļas jūras veltēm. Ja tomēr cenas vilinājums ir bijis pārlieku liels, pirms lietošanas uzturā, ikviens var pārbaudīt iegādāto olu svaiguma pakāpi.  Lai pārbaudītu olu svaigumu, tās var ievietot aukstā sālsūdenī. Ja ola nogrimst dibenā, tā ir svaiga. Ja ola ūdenī sagriežas vertikāli, tā ir 2–3 nedēļas veca. Ja ola peld virspusē, tādu labāk mest prom. Turklāt nesen dētām olām čaumala ir raupjāka un kaļķaināka, ne tik spīdīga.

Saistītie raksti