Iesaka barista: kādu krūzi vislabāk izvēlēties kafijas līdzņemšanai

Produkti bez iepakojuma, atteikšanās no vienreizlietojamiem priekšmetiem, plastmasas atkritumu mazināšana un aizstāšana ar videi draudzīgākiem risinājumiem – visā pasaulē pēdējos gados arvien plašāk izvēršas dažādi pasākumi vides glābšanai, un apgriezienus uzņem arī zero waste jeb bezatkritumu filosofija.
Lielākoties visās tirdzniecības vietās, kur kafiju piedāvā iegādāties līdzņemšanai, pērkot to savā krūzē, tiek piemērota atlaide.

FOTO: Publicitātes foto

Lielākoties visās tirdzniecības vietās, kur kafiju piedāvā iegādāties līdzņemšanai, pērkot to savā krūzē, tiek piemērota atlaide.

Tā mudina arī kafiju līdzņemšanai iegādāties savā krūzē, lai mazinātu vienreizlietojamo krūzīšu atkritumus, bet tas nebūt nav vienīgais šādas rīcības ieguvums. Kādi ir svarīgākie kritēriji, ko ņemt vērā, iegādājoties savu līdzi ņemamo kafijas krūzi, stāsta “Narvesen Kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.
 

Labi padarīta darba sajūta un naudas ietaupījums

Bezatkritumu un beziepakojuma filosofija ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc līdzņemamās krūzes kļūst arvien pieprasītākas. Arī Latvijā šādu iespēju izmanto katrs piektais iedzīvotājs, un tikpat daudzi to labprāt izmēģinātu, liecina “Narvesen” pērn veiktā aptauja. Galvenais iemesls, kāpēc iedzīvotāji kafijas dzērienus pilda līdzi paņemtajās krūzēs, ir dabai draudzīgs dzīvesveids, nepiesārņojot apkārtējo vidi ar vienreiz lietojamām krūzītēm.

 

“Tas ir labs veids, kā palīdzēt planētai nenoslīkt atkritumos. Taču labi padarīta darba sajūta un atbildība pret vidi nav vienīgie ieguvumi no šādas rīcības. Kafiju savā krūzē bieži izvēlas cilvēki, kuri, taupot laiku, kafiju nedzer mājās, bet gan bauda to pa ceļam. Turklāt krūze var kalpot par stilīgu aksesuāru, un nevar noliegt arī emocionālo ieguvumu, dzerot kafiju no savas iemīļotās krūzes, arī atrodoties ārpus mājām,” stāsta “Narvesen Kafijas kluba” barista Gatis Silenieks.

 

Ne mazāk svarīgs ir arī naudas ietaupījums ilgtermiņā. Lielākoties visās tirdzniecības vietās, kur kafiju piedāvā iegādāties līdzņemšanai, pērkot to savā krūzē, tiek piemērota atlaide. Cilvēkiem, kuri ieraduši kafiju iegādāties baudīšanai pa ceļam, pat īpaši glaunas, vairāku desmitu eiro vērtas krūzes iegāde var atmaksāties gada laikā, un lētākas krūzes sevi atpelna pat vairākkārtīgi.

 

Termokrūze vai termoss?

“Cilvēki nereti jauc termokrūzi un termosu. Termokrūze nav paredzēta ilgstošai karsta dzēriena uzglabāšanai – maksimāli tās ir divas stundas. Lai dzēriens ilgāk saglabātos karsts, pirms tā iepildīšanas krūzi var izsildīt ar karstu ūdeni, tas palīdzēs ilgāk noturēt vēlamo temperatūru, tomēr lielākoties dzērienu termokrūzē ir paredzēts izlietot tuvākās stundas laikā,” stāsta Gatis Silenieks.

 

Ja kafiju gribi ņemt līdzi uz copi, pārgājienā vai garā pastaigā, kas aizņems vairākas stundas, tomēr jāizvēlas termoss. “Apjukumu var radīt tas, ka daži termosi vizuāli ir līdzīgi termokrūzēm. Tomēr termosam ir dubultās sienas, kas palīdz ilgstoši saglabāt siltumu, turklāt termosi pieejami arī litra un lielākā tilpumā, lai spēcinošā dzēriena pietiktu visai dienai,” skaidro “Narvesen Kafijas kluba” barista.

 

Reklāma
Reklāma

Vai krūzes izmēram un vāciņam ir nozīme dzēriena siltuma saglabāšanā?

Krūzes izmērs sevišķi neietekmē tās termostabilitāti, par to atbildīgi citi faktori, atklāj Gatis Silenieks. “Ja izvēlies XL izmēra cafe latte, kurā ir ļoti daudz piena, krūzē tiek iepildīts dzēriens 60 grādu temperatūrā – šādā temperatūrā tiek putots piens, un šāds dzēriens jau uzreiz ir baudāms. Savukārt XL izmēra melna kafija ir 90–95 grādus karsta, tāpēc arī dzēriens krūzē ilgāk saglabāsies silts,” skaidro Gatis Silenieks. Gan krūzītes tilpums, gan izskats ir gaumes jautājums. Vispopulārākais tilpums, ko piedāvā vairums ražotāju, ir 350–400 ml, taču pieejamas arī 250 ml vai pat 600 ml tilpuma termokrūzes.

“Manuprāt, daudz svarīgāks kritērijs ir veids, kā tiek atvērta krūze vai termoss, lai tiktu pie dzēriena. Ja ir jānoskrūvē vāciņš – dzēriens ātrāk atdzisīs. Tāpēc es ieteiktu izvēlēties tādas termokrūzes, kurām uz vāciņa ir nospiežama poga vai atvāžama klapīte – lielākoties tās ilgāk saglabā siltumu. Tāpat ir dzirdēts, ka reizēm vāciņi tek, un ļoti bieži tas ir tieši saistīts ar to, cik daudz esi gatavs ieguldīt, krūzi iegādājoties. Lētākās krūzes būs plānākas, biežāk pilēs, savukārt dārgākās, kas izgatavotas no dabiskiem materiāliem, būs ar noturīgāku termostabilitāti, arī vāciņš būs ērtāks dzeršanai un hermētiskāk noslēgs krūzi,” skaidro barista.

 

 

Vai materiāls ietekmē kafijas garšu?

Kas attiecas uz krūžu dizainu, te nu paveras visplašākās iespējas: termokrūzēm ir desmitiem krāsu, materiālu un apdaru variantu, ieskaitot pat dabisko materiālu – koka un ādas – apdares. Tomēr ir vērts noskaidrot, no kāda materiāla krūzīte ir izgatavota.

 

“Katrs ražotājs, protams, teiks, ka viņa izmantotais materiāls ir pats labākais – nerūsējošais tērauds, bambuss, papildu pakojums utt. Tomēr, iegādājoties lētāku krūzīti, jāskatās, lai tās materiāls nesatur veselībai kaitīgas vielas. Un vēl jāņem vērā, ka viens no svarīgākajiem kafijas elementiem ir aromāts, kas ļauj šo dzērienu izbaudīt. Lētās plastmasas krūzēs ātri vien veidojas nepatīkami aromāti, tāpēc stikls vai metāls ir labāks,” iesaka Gatis Silenieks un piebilst – lai no kāda materiāla krūze būtu izgatavota, tā vienmēr pēc lietošanas ir rūpīgi jāizmazgā. Dažas krūzes var mazgāt trauku mašīnā, citas – tikai ar rokām, bet, ja nepatīkamais aromāts nav nomazgājams, visticamāk, ir pienācis laiks iegādāties jaunu termokrūzi.