5 stratēģijas, kā (ne)runāt ar bērnu par naudu

Cik saldējumu var nopirkt par 10 eiro? Cik pelna audzinātāja? Vai par mantu kārtošanu būs kabatas nauda? Bērnu interese par naudu aug reizē ar jautājumu skaitu, un vecākiem jāsagatavo praktiskas atbildes, kurām var būt nozīmīga ietekme uz atvases turpmākajām attiecībām ar finansēm. Mazo ekspertu skolas un centra “Skalbes” psiholoģe Zane Avotiņa piedāvā piecas stratēģijas, kā bērnu mudināt kļūt par gudru patērētāju, krājēju, plānotāju, pelnītāju un arī devēju.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Naudas vērtība, piecas stratēģijas

“Vecākiem nereti ir vīzija, par ko bērns varētu kļūt nākotnē – kādu profesiju izvēlēties, kā un kur ieguldīt naudu. Realitātē bērnam pašam pamazām rodas savs skatījums par lietu vērtību, pelnīšanu un tērēšanu. Tas, ko vecāki var darīt, ir parādīt izvēles iespējas. Pastāv vairākas tehnikas, kā ar bērnu runāt par naudu un ievirzīt uz pareizā ceļa – veidot izpratni, kam tā paredzēta, kā to var nopelnīt un kādiem mērķiem lietot, piemēram,ar to iespējams ne tikai iegādāties jaunāko lego, bet ziedot tiem, kam dzīvē iet grūtāk,” saka Una Gavare, septiņu bērnu māmiņa un bloga Mnemozine autore. 

 

Mazo ekspertu skolas psiholoģe Z. Avotiņa iesaka piecas tehnikas dažādu vecumu bērniem. Izmēģini, kura no tām šķiet saistošāka tavam mazajam Un atceries, ka tavs uzdevums ir dot izvēles iespējas, nevis uzspiest savu viedokli.

 

1. Viegli un rotaļīgi
2-3 gadu vecumā noderēs spēles un rotaļas. Šajā posmā bērns lielāku vērtību piešķir pēc izskata lielākajām monētām, savukārt papīra nauda netiek asociēta ar naudu. Tāpēc māci atpazīt monētu lielumu un vērtību – mudini mazo savietot monētas rindā pēc to lieluma vai arī noliec monētas zem papīra un krāso tām pāri ar parasto zīmuli. Pēc tam tās izgriez un spēlējies, stāstot par katras “naudiņas” vērtību. 

 

2.  “Pieaugušo” pasaule un “īstā dzīve”
4-7 gados sāc iesaistīt finanšu plānošanā, piemēram, pastāsti, kādi ir ģimenes tēriņi un ienākumi. Arī ietaupīt var mācīties visa ģimene kopā. Izveidojiet kopīgu krājkasīti – iesaisti bērnu tās izveidē un noformēšanā. Stāsti bērnam, ka tā kalpos vienam mērķim, piemēram, ceļojumam vai vasaras nometnei.

 

3. Viens otra spogulis
Runā ar bērnu atklāti – nemānies, ka naudas nav. Tā vietā izskaidro prioritātes vai iemeslus, kādēļ kādu lietu nevarat patlaban iegādāties. Ejot iepirkties, izveido sarakstu un pieturies pie tā – bērns kopē vecākus, tādēļ nemet iepirkumu grozā visu haotiski un spontāni. Izrunājies ar mazo, kādēļ pērkat konkrēto lietu, cik tā maksā un kā noderēs ikdienā.

 

Reklāma
Reklāma

4. Mazais uzņēmējs
Veids, kā mācīties nopelnīt, var būt arī pirmā tirgošanās ar pašu sagatavotajām lietām.

  • 2-5 gados “spēlē veikalos”. Tādā veidā mazie izgatavo savas preces un naudiņu no dažādiem materiāliem (papīra, oļiem, lapām, žetoniem, pudeļu korķīšiem u.tml.). Gan jautri, gan noderīgi! 
  • Radoši kopā ar 4-6 gadu vecu bērnu pagatavo preci, ko mazais var pārdot, piemēram, vecākajām māsām un brāļiem vai vecvecākiem. Tā bērns sapratīs – lai kaut ko iegūtu, pirms tam ir jāpastrādā. 
  • 5-6 gadus vecam bērnam sniedz iespēju naudiņu nopelnīt, darot kādus īpašus darbus, kurus viņš apsola paveikt. Izmanto atalgojumu kā iespēju izglītot bērnu finanšu jautājumos. 

Izstāsti, ka paša nopelnīto var plānot dažādiem mērķiem:

  • tērēšanai – naudiņu lieto, kā vēlas, un, kad tā ir beigusies, tā ir beigusies;
  • krāšanai – vienoties par kādu lielāku vēlmi un krāt tai;
  • ziedošanai – atlikt kādu daļu no naudas labdarība; izrunājiet kopīgi, kam iespējams palīdzēt, - citiem bērniem, dzīvnieku patversmēm vai veciem cilvēkiem;
  • ieguldījumam – uzkrāt līdzekļus nākotnei, piemēram, vasaras nometnei vai hobijam. Ja iespējas ļauj, vari atvērt uzkrājumu kontu.

 

5. Matemātika pirmajā vietā
Neradi bērnam maldīgu izjūtu, ka jāsaņem nauda par visu, ko viņš dara, lai palīdzētu ģimenei. Tā vietā izmēģini stratēģiju – likt uzsvaru uz loģisko domāšanu un matemātiku. Mazākiem noderēs vienkārši uzdevumi skaitļu atpazīšanai (http://mazoekspertuskola.lv/cards/view/48), vecākiem bērniem vari dot sarežģītākus uzdevumus – matemātiskos ziedus


Kāda ir modeles un septiņu bērnu māmiņas Unas Gavares pieredze? 

Lasi šeit: http://mazoekspertuskola.lv

 

Par Mazo ekspertu skolu
Mazo ekspertu skola www.mazoekspertuskola.lv ir Latvijas vecākiem domāts unikāls tiešsaistes resurss, kur atrodami praktiski materiāli pirmsskolas vecuma bērnu galveno prasmju attīstīšanai ar mērķi audzināt patstāvīgus, loģiski domājošus un neatkarīgus bērnus. Interneta platforma tika atklāta 2014. gada maijā. Pieejamie materiāli galvenokārt ir krāsojami uzdevumi latviešu valodā. Uzdevumi attīsta bērnu valodu, loģisko domāšanu, emocionālo inteliģenci, uztveri, izpratni par veselīgu dzīvesveidu un uzturu, tāpat tie ir ērts resurss vecākiem ierosmei pavadīt laiku kopā ar 2-6 gadus veciem bērniem.