Speciālisti brīdina: rudens lapu grābšana ir liela kļūda

Eksperti lēš, ka no zāliena nav jānovāc nokritušās lapas, jo tādējādi tiekot izšķērdēts milzīgs daudzums vitamīnu augsnei, kas cita starpā ir par brīvu, vēsta IFLScience.
Speciālisti gan brīdina, ka arī pārāk biezs lapu slānis zālei nenāks par labu.

FOTO: Shutterstock.com

Speciālisti gan brīdina, ka arī pārāk biezs lapu slānis zālei nenāks par labu.

Koku lapas ir pilnas ar barības vielām, piemēram, slāpekli, oglekli, fosforu un kāliju. Šis dabīgais mēslojums ir piemērots ne tikai zālienam, bet arī nekaitēs mazajiem dārzā mītošajiem dzīvniekiem.


Taču speciālisti brīdina, ka nevajadzētu pilnībā nosegt zālienu, jo pārāk biezs lapu slānis bloķēs zālei nepieciešamo saules gaismu. 

 

Vislabāk atstāt plānu lapu kārtu, ko ar zāles pļāvēju var pārvērst arī mulčā, lai tās ātrāk sadalītos. Mulčas slānis uz zāliena var pat novērst nezāļu augšanu un uzlabot drenāžu.

 

"Visas barības vielas atgriezīsies augsnē. Bet vēl svarīgāk ir tas, ka tā ir organiskā viela, kas sadalīsies, neatstājot pēdas, un uzlabos augsni," saka Delavēras universitātes profesore un ainavu dārzkope Sjūzena Bārtone.

 

Reklāma
Reklāma

Saglabājot lapotnes slāni zālienā, liels labums tiek arī savvaļas dzīvniekiem. Bezmugurkaulnieki, piemēram, zirnekļi un tārpi, iegūs dzīvotni, kas savukārt nodrošinās pārtiku tiem, kas atrodas augstāk barības ķēdē.

"Mežā lapu pakaiši nodrošina 50 līdz 80 procentus barības vielu, ko saņem koki. Turklāt lapu pakaiši uztur būtisku mitruma līmeni, kas regulē augsnes veselību," saka Melisa Hopkinsa no Nacionālās Audubonas biedrības.

 

"Nokritušās lapas sniedz dubultu labumu. Tās veido dabisku mulču, kas palīdz nomākt nezāles, vienlaikus arī mēslojot augsni, kad tā sadalās. Kāpēc tērēt naudu mulčai un mēslojumam, ja to var pagatavot pats," piebilst Nacionālās savvaļas dzīvnieku federācijas dabaszinātnieks Deivids Mižejevskis. 

Saistītie raksti