Noderīgi dārza instrumenti rudens darbiem

Skaists un sakopts dārzs ir rūpīga darba rezultāts. Katra sezona nāk ar jauniem darbiem un uzdevumiem. Pēc aktīvas vasaras sezonas, kad dārzā viss aug, zied un plaukst, seko darba augļi – rudens ražas laiks. Laiks ārā kļūst vēsāks, raža tiek novākta un dārzs jāsagatavo ziemas sezonai. Jo vairāk paveiksi rudenī, jo mazāk darba būs pavasara sākumā.
Ja nepieciešami jauni dārza instrumenti, ieskaties internetveikala Egotus.lv plašajā instrumentu piedāvājumā.

FOTO: BlackDecker

Ja nepieciešami jauni dārza instrumenti, ieskaties internetveikala Egotus.lv plašajā instrumentu piedāvājumā.

Kādi dārza darbi paveicami rudenī un kuri dārza instrumenti tam noderēs, uzzini šajā rakstā!


Dārza darbi rudenī

Lai arī katram dārza saimniekam jau ir izveidojusies sava sezonas darbu rutīna un paveicamo darbu saraksts, ir daži darbi, kas jāpaveic teju ikvienā dārzā. 
 

  • Dzīvžoga, puķu un krūmu apgriešana. Kad iestājas rudens vēsais laiks, nepieciešams parūpēties par augiem un krūmu zariem. Piemēram, jāapgriež vīnogas, košumkrūmi, krūmu zari un jāsakopj dzīvžogs. Tam noderēs dzīvžoga šķēres. Zaru apgriešana ne tikai vizuāli uzlabo krūmu izskatu, bet pavasarī dos tiem papildu spēku augt un zaļot.
  • Dekoratīvo augu, krūmu un kociņu stādīšana. Katram augam ir atšķirīgs laiks, kurā to vislabāk stādīt dārzā. Izmanto rudens mēnešus, lai stādītu ziemcietīgākos augus, krūmus un kokus. Piemēram, ābeles un ogulājus. Tam noderēs dārza lāpsta. Tāpat rudenī var stādīt sīpolpuķes – tulpes, narcises, krokusus, hiacintes un lilijas.
     

Foto: Pexels.com/Polesie Toys
 

  • Lapu savākšana. Aptuveni oktobra beigās, kad lapas jau beigušas krāsoties un sāk krist zemē, nepieciešams tās savākt. Ik gadu tiek organizēti veco lapu savākšanas punkti, kuros tās var bez maksas nodot. Tam var izmantot grābekļus, lapu pūtējus vai elektriskos zāles pļāvējus. Lapas var izmantot arī komposta veidošanai. 
  • Instrumentu sakārtošana un novietošana. Ziemas sezonā dārza instrumenti ir nepieciešami diezgan reti. Kad visi rudens darbi paveikti, sakārto visus instrumentus un noglabā tos līdz pavasarim šķūnītī, nojumē vai citā uzglabāšanas telpā. Laicīgi vari sagatavot slotu, sniega lāpstu un citus ziemā noderīgus piederumus. 
  • Citi rudens dārza darbi. Dārzā paveicami vēl vairāki citi darbi – mulčēšana, zāliena sakopšana, augsnes mēslošana, koku stumbru balināšana ar kaļķi, augu pārklāšana pirms ziemas sezonas. 
    Instrumenti dārza darbiem
     
Reklāma
Reklāma

Foto: Stanley
 

Dažādi dārza instrumenti atrodami katrā dārzā. Pieci galveni instrumenti, ar kuriem paveikt dārza darbus ir viegli un ērti:
 

  • Dārza šķēres. Koku, krūmu un augu apgriešanai un sakopšanai. Pievērs uzmanību šķēru izmēram un materiālam. Jo lielākas šķēres, jo ātrāk varēs apgriezt lielus krūmus. Mazāku augu griešanai noderēs maza izmēra šķēres. Metāla šķēres ir smagākas, toties tās ir ilgmūžīgākas.
  • Lāpstas un grābekļi. Stādīšanai, rakšanai, lapu un zāles grābšanai. Lāpstas un grābekļi ir pamata instrumenti, kas nepieciešami bieži un regulāri. Plastmasas instrumenti būs vieglāki, metāla instrumenti būs izturīgāki, bet līdz ar to arī smagāki. 
  • Dārza zāģi. Veco koku zāģēšanai un citu darbu veikšanai. Noderēs gan rokas zāģis nelielu darbu veikšanai, gan motorzāģis lielāku koku zāģēšanai.
  • Lapu pūtēji. Rudens lapu savākšanai. Pievērs uzmanību tam, vai pūtējs darbojas ar akumulatoru vai ar elektrības pieslēgumu. Kā arī izvērtē lapu pūtēja jaudu – jo jaudīgāks pūtējs, jo ātrāk varēsi paveikt darbu.
  • Zāles pļāvējs. Mauriņa iekopšanai un uzturēšanai. Zāles pļāvēji pieejami gan elektriski, gan ar degvielu darbināmi. Jaunākais risinājums zāles pļāvēju nozarē ir robots, kas pats pļauj zāli.
     

Foto: Egotus.lv
 

Ja nepieciešami jauni dārza instrumenti, ieskaties internetveikala Egotus.lv plašajā instrumentu piedāvājumā. 

Egotus ir viens no vadošajiem uzņēmumiem Baltijā DIY produktu vairumtirdzniecībā, kā arī līmēšanas un hermetizācijas industriālo risinājumu tirdzniecībā. Lielisks apkalpošanas serviss, ātra piegāde un uzticama sadarbība!

Saistītie raksti