Soli pa solim: kā stādīt un audzēt rudens avenes un kazenes

Rudens avenes ar saldajām ogām priecē mūsu garšas kārpiņas līdz vēlam rudenim. Arī kazenes ražo līdz septembra beigām; eksotiski melnā oga ir īsts rudens gardums. Iestādi arī savā dārzā kazeni un rudens aveni!
Gan avenēm, gan kazenēm vajag saulainu, no valdošajiem vējiem pasargātu stūrīti.

FOTO: Shutterstock.com

Gan avenēm, gan kazenēm vajag saulainu, no valdošajiem vējiem pasargātu stūrīti.

Rūpīgi izvēlies vietu

Gan avenēm, gan kazenēm vajag saulainu, no valdošajiem vējiem pasargātu stūrīti. Izpēti gruntsūdens līmeni – svarīgi, lai tas nav pārāk augsts un saknes nemirktu ūdenī. Avenēm noteikti nepatiks augt ieplakā, kur var uzkrāties lietus ūdeņi. Arī kazenes nīkuļos, ja mitrums būs pārāk liels.  

 

Sagatavo vietu stādīšanai

Labāk to darīt vismaz mēnesi pirms stādīšanas. Uzroc zemi un izlasi visas vārpatu saknes; ja nezāles turpina augt, nāksies ravēt vēlreiz. Ielabo augsni ar mēslojumu – derēs komposts vai satrūdējuši kūtsmēsli. Avenes labi aug vidēji smagā augsnē, tāpēc, ja izraudzītajā stādīšanas vietā zeme ir smilšaina, ielabo to ar organisko vielu mēslojumu, bet, ja zeme ir ļoti smaga, izmanto kūdru, lai augsni padarītu vieglāku.

Arī kazenēm tīk vidēji smaga augsne, ko nepieciešamības gadījumā ielabo tāpat kā avenēm. 

 

Kazenes un avenes novērtēs, ja augsne būs nedaudz skāba vai neitrāla, tāpēc pirms stādīšanas koriģē augsnes skābumu – ja tā ir ļoti skāba, zemi kaļķo, ja skābuma ir par maz, paskābini ar kūdru.

 

Jau stādot domā par savaldīšanu

Tā kā avenes tiecas ieņemt arvien jaunas teritorijas, jau veidojot dobi, mēģini to ierobežot. Gar dobes malām vismaz 40 cm dziļumā ieroc kādu norobežojošu materiālu, piemēram, koka dēli, kas palīdzēs kontrolēt aveņu izplešanos.

Avenes stādi ne mazāk kā 40 cm attālumā citu no citas. Izroc nelielu bedrīti un tajā ieliec stādu tā, lai pumpura dzinums paliek trīs centimetrus zem augsnes virskārtas. Bedrīti aizber, zemi nedaudz pieblīvē un aplaisti. 

Starp kazeņu stādiem atstāj 70 cm attālumu. Pēc iestādīšanas nogriez aveņu dzinumus līdz pat augsnes virskārtai un uzber mulču. Savukārt kazeņu stādus saīsini, atstājot 20 cm augstus kātus, un apdobes bagātīgi mulčē.

 

Reklāma
Reklāma

Atstāj pietiekami daudz vietas

Ja avenes plāno stādīt divās rindās, citu citai līdzās, starp tām atstāj vismaz divus metrus, lai aveņu dzinumiem pietiek vietas, kur izplesties. Starp kazeņu rindām atstarpi atstāj lielāku, divarpus metru, jo pie stublājiem ir jātiek klāt bez grūtībām gan rudenī, kad tie pirms sala jānoliec, gan pavasarī, kad jāsprauž balsti, pie kuriem atsiet jaunos dzinumus.

 

Nogriez un dāsni mēslo

Pēc salnām avenājus nogriez līdz ar zemi, dzinumus savāc un sadedzini, lai ierobežotu slimību izplatību. Nākamajā pavasarī avenāji ataugs no jauna. Rudenī avenājus dāsni samēslo, vislabāk ar satrūdējušiem kūtsmēsliem.

Ja vēlies stādīt vairāk par dažiem avenājiem, vispirms izmēģini pāris stādu no dažādām šķirnēm. Tikai pēc tam, kad atrastas sev tīkamākās šķirnes, pērc stādus vairumā. 

 

Atceries, ka Zemgales pusē var audzēt sala neizturīgākās, bet ap Vidzemes augstieni tikai sala izturīgas šķirnes.

 

Pievērs uzmanību šīm: ‘Polana’, ‘Polka’ un ‘Babje Ļeto’.

Pirmos divus gadus raža nebūs liela, bet trešajā avenes attaisnos ieguldīto. Raža, protams, atkarīga no laikapstākļiem, sevišķi no mitruma, tomēr vidēji no viena krūma vajadzētu iegūt vismaz kilogramu ogu.
 

Kā pasargāt kazenes no kailsala?

Kad kazenes iestādītas, tas nenozīmē, ka par tām vairs nebūs jārūpējas. Rudeņos kazenes ir jāpieskata īpaši, jo tās necieš aukstumu un var izsalt jau pie -12 grādiem. Rudenī, kad kazeņu raža beigusies, vecos dzinumus, kam šogad bija raža, izgriez un apdobes biezā kārtā mulčē ar satrūdējušiem kūtsmēsliem, kūdru vai mulču. Jaunos kazeņu dzinumus atsien no balstiem, pieliec pie zemes un apber ar sausu segmateriālu – egļu zariem, kūdru, skaidām vai salmiem. Tiklīdz uzsnieg sniegs, uzber to uz kazenēm biezā kārtā.

Saistītie raksti