Pupiņu un zirņu kopšana. Kā novākt bagātīgu pupiņu un zirņu ražu?

Ja laiks ir īsti vasarīgs un nav pārāk sauss, zirņu dobes der pārskatīt katru dienu, bet pupiņu – katru otro dienu.
Pēc ražas novākšanas arī zirņu saknes atstāj zemē, tās noderēs kā labs augsnes bagātinātājs, piemēram, ziemas salātiem.

FOTO: Shutterstock.com

Pēc ražas novākšanas arī zirņu saknes atstāj zemē, tās noderēs kā labs augsnes bagātinātājs, piemēram, ziemas salātiem.

Pupiņas

Mitrā un lietainā laikā pupiņām nevajadzētu ķerties klāt, jo tad palielinās risks, ka var uzmesties kāda sēnīšu slimība. Piemērotākais ražas novākšanas brīdis ir saulaina priekšpusdiena, kad rasa nožuvusi, vai arī sausa pēcpusdiena.

Pākstis labāk nogriezt ar mazu, asu nazīti, nevis raut, jo raujot viegli vari savainot stublājus. Arī griežot jāuzmanās, lai neiegrieztu pārāk dziļi vai nenotrauktu ziedus, jo tas aizkavē pupiņu augšanu. Pēc ražas novākšanas saknes der atstāt zemē, jo tās ir bagātas ar slāpekli un nāk par labu kaimiņos augošajiem dārzeņiem. Ja kāda gatava pāksts paslīdējusi garām nepamanīta un šķiet pārgatavojusies, labāk to atstāt nenoplūktu, lai nobriestu nākamā gada sēklai.

Zirņi

Reklāma
Reklāma

Ja laiks ir sauss un karsts, zirņi regulāri, taču mēreni jālaista, lai pākstis un paši zirņi augtu sulīgi un veselīgi. Ja uzmetusies miltrasa, tās likvidēšanai zirņu stublājus der apsmidzināt ar atšķaidītu ķiploku uzlējumu vai ķiploku tēju, bet visvairāk bojātos stublājus labāk uzmanīgi izraut un nogādāt atkritumos, ne kompostā. Pieredzējuši dārzkopji iesaka vismaz piecus gadus neaudzēt pākšaugus vietā, kur auguši ar miltrasu slimi zirņi.

Arī zirņu pākstis jāplūc uzmanīgi, lai neizrautu un nebojātu stublājus. Pēc ražas novākšanas arī zirņu saknes atstāj zemē, tās noderēs kā labs augsnes bagātinātājs, piemēram, ziemas salātiem.

Saistītie raksti