Kā glabāt pupiņas, lai tās nesagrauž kaitēkļi?

Nereti gan cūkpupās, gan arī citās pupiņās redzami mazi caurumiņi, un uzglabāšanas laikā no tiem izlien tumšas vabolītes. Protams, neviens nepriecājas, ja, piemēram, pupiņu zupā uzpeld vai ražu sabojā šādi kaitēkļi, kuri pēdējos gados diemžēl savairojas aizvien plašākā apmērā.

Uzglabā stikla vai cita tamlīdzīga materiāla traukos ar cieši aizskrūvējamu vāku.

FOTO: Shutterstock.com

Uzglabā stikla vai cita tamlīdzīga materiāla traukos ar cieši aizskrūvējamu vāku.

Dari tā: 

■ Tā kā pupu sēklgrauži var saglabāties gan pupiņās, gan arī augsnē, nevajadzētu sēt pupas vienā un tajā pašā vietā ātrāk nekā pēc 4–5 gadiem.


■ Kad novāc ražu un izloba pupas, tās rūpīgi jāpārlasa, un, ja ar aci jau redzams bojājums, bojātās pupas uzreiz jāiznīcina


■ Ja bojājums nav redzams, drošības labad pupiņu kvalitāti var pārbaudīt, ņemot talkā ūdeni. Lai atšķirtu bojātās no veselajām, pupiņas ieber sālsūdenī; bojātās ir vieglākas, tās uzpeldēs, bet veselās nogrims. Bojātās iznīcina, veselās rūpīgi nožāvē un pareizi uzglabā.

Reklāma
Reklāma


■ Uzglabā stikla vai cita tamlīdzīga materiāla traukos ar cieši aizskrūvējamu vāku. Ja uzglabās istabas temperatūrā un papīra vai auduma maisiņos, nekas labs nesanāks.


■ Sēklai paredzētās pupiņas ievieto uz diennakti saldētavā līdz –20 grādiem. Pēc tam izņem laukā, izber izklaidus uz papīra un patur 2–3 dienas, lai nožūst, un uzglabā noslēgtā traukā.