Vai tūjas ir jāapgriež, ja vēlos augstu dzīvžogu?

Dzīvžogu izvēlamies gan, lai tas palīdzētu noslēpties no ziņkārīgiem skatieniem, gan, lai aizsargātu dārzu no vēja, gan vienkārši dekoratīvos nolūkos. Vai tūjas pirmajos gados pēc iestādīšanas ir jāapgriež?
Ja tūjas nesen stādītas un augi vēl ir mazi, visbiežāk jāļauj tām aug, līdz tās sasniedz apmēram 1 metra augstumu.

FOTO: Shutterstock.com

Ja tūjas nesen stādītas un augi vēl ir mazi, visbiežāk jāļauj tām aug, līdz tās sasniedz apmēram 1 metra augstumu.

Par tūju kopšanu stāsta kokaudzētavas “Bīlasti” pārstāve Linda.


Vai tūjas ir jāapgriež

Tūju griešana ir atkarīga no šķirnes un to esošā garuma. Ja tūjas nesen stādītas un augi vēl ir mazi, visbiežāk jāļauj tām aug, līdz tās sasniedz apmēram 1 metra augstumu. Līdz tam griezt nav vajadzības. Augu kuplums ir atkarīgs no šķirnes īpatnībām, piemēram, 1 metru gara ‘Smaragd’ tūja, kas rakta no lauka, būs daudz kuplāka par ‘Boothi’, jo otrās izteiktāk sāk kuplot tikai pēc 1 metru garuma sasniegšanas. Protams, ja ir vēlme darboties dārzā, tūju galiņus var nedaudz apgriezt.
Citādāk ir ar ‘Brabant’, šīs tūjas ieteicams apgriezt katru gadu. Sākumā, kamēr stādi mazi, vislabāk ir skatīties pēc konkrētās situācijas. Ja augs ir kupls, tad var paraut sānu zaru galiņus un ļaut galotnei augt, savukārt, ja augs ir garš, bet skrajš, tad nedaudz nogriež galotni, lai kuplo arī sāni. Vēlāk, kad ‘Brabant’ jau ir kārtīgi sakuplojis un labi ieaudzies, sāk griezt gan sānus, gan augšdaļu, lai veidotos blīvs dzīvžogs. 

 

Lasi vēl: Ātri augošās vai lēni augošās? Labākās tūju šķirnes privātmāju apstādījumiem

Reklāma
Reklāma

 

  • Dzīvžogu ieteicams griezt martā, aprīlī, pirms augšanas sezonas sākuma, lai griezuma vietas aizaugtu ciet un nebūtu redzamas.


Pareiza tūju iestādīšana

Jāatceras, ka galvenie apstākļi labai tūju augšanai ir pareizi sagatavota augsne, lai nebūtu tā, ka augi iestādīti pa virsu būvgružiem vai pilnīgā smiltī. Lai sagatavotu augsni, stādīšanas bedrēs jāieber kūdra, ja pieejami, tad veci sadalījušies kūtsmēsli vai kūtsmēslu aizvietotāji, ko tagad iespējams iegādāties fasētā veidā. Veselīgā tūju augšanā pats galvenais ir pietiekams mitruma līmenis, it sevišķi pirmajos gados. Pirmajā gadā tūjas ir jālaista vismaz 2 reizes nedēļā līdz pat vēlam rudeni. Tāpat ieteicams palaistīt arī nākamajā gadā, tad tūjas augs un zaļos saimniekiem par prieku!  

Saistītie raksti