Kā pareizi kopt tikko iestādītu jauno kociņu

Pavasaris ir laiks, kad tiek stādīti koki gan piemājas teritorijā, gan publiskos stādījumos un arī mežā. Līdz ar iestādīšanu mēs uzņemamies rūpes par tā tālāko attīstību vai augšanu un tās ir būtiski atšķirīgas pilsētvidei no meža.

Kā pareizi kopt tikko iestādītu jauno kociņu

FOTO: Shutterstock.com

Kam būtu jāpievērš uzmanība, lai jaunais kociņš augu stiprs un vesels, stāsta  Bulduru Dārzkopības vidusskolas Arboristu programmas vadītājs Andris Spaile.

Vispirms jāpārliecinās, ka, atbilstoši sugai ir izvēlēta pareizā stādīšanas vieta, proti, ir izvērtēts  attālums no būvēm, elektrolīnijām u.c. komunikācijām. 


Vai ir jāveic zaru apgriešana pēc iestādīšanas?
Stādaudzētavā iegādātajiem kokiem ir jābūt ar simetriskiem vainagiem un bez svaigām griešanas brūcēm. Tūlīt pēc iestādīšanas izgriežam tikai transportēšanas un stādīšanas laikā bojātos zarus. 


Stumbra aizsardzība
No saules apdegumiem un straujas  mitruma atdeves visvairāk cieš atklātā vietā iestādīti tādu sugu koki, kuriem ir plāna miza (kļavas, liepas). Vēlams ir aptīt, izmantojot kādu gaisa caurlaidīgu materiālu, piemēram, džutu, niedru paklāju, u.c. Neaizmirstiet uzlikt „aproci”, lai sakņu kaklu vai stumbra apakšdaļu pasargātu no trimmera auklas!


Koka nostiprināšana
Tā ir piesiešana pie mieta apmēram 1/3 no koka augstuma un piesaitējuma materiālam ir jābūt pietiekami platam, lai nesavainotu koka mizu. Piesaitējums ir jāsaglabā tik ilgi, līdz koks ir ieaudzies un ir nostiprinājusies tā sakņu sistēma. Pēc laika pārliecinies, vai piesaitējums nav atslābinājies un  atrodas sākotnējā vietā,  gadījumā, ja stāds iegrimst stādīšanas bedrē. Tas nozīmē, ka stādīšana nav izdevusies pareizi!


Apdobe un  mulčēšana 
Apdobei ir jābūt izveidotai ar sieniņu pa perimetru (var būt arī mākslīga materiāla) koka sakņu ārējā zonā līdz 15cm augstumā un tādā pat augstumā mēs ieklājam biezu organiskas mulčas kārtu tā, lai mulča neskartos ar sakņu kaklu. Mulča, kas ir ieklāta pārāk biezā kārtā vai kas sadalās pārāk ātri, var traucēt gāzes apmaiņas ātrumu un ūdens iesūkšanos, it īpaši neliela lietus laikā. Mulčai sadaloties, tai ir nepieciešams slāpeklis. Ieteicams nelietot svaigu mulču un pievienot jaunus slāņus pēc nepieciešamības.

Reklāma
Reklāma


Koku laistīšana 
Apdobei ir būtiska loma, lai nodrošinātu nepieciešamā ūdens daudzumu sakņu sistēmai. Ūdens ir jālej uz sakņu sistēmas augšējās daļas, lai tas var iesūkties caur saknēm, neizspiežot gaisu, kas ir nepieciešams visai sakņu sistēmai. Lai nodrošinātu pareizu laistīšanu, apdobe ap koka pamatni ir jāuztur vismaz divus gadus pēc stādīšanas. Vēlams retāk uzliet lielu ūdens daudzumu, nevis mazāku daudzumu bieži. Ūdens daudzumam ir jābūt pietiekamam (ne mazāk, kā 10 L uz stumbra diametra 1cm), lai visā sakņu telpā samitrinātu augsnes virskārtu vai augšējos substrātus. Laistīšanas biežums ir jāpielāgo atbilstoši nokrišņu daudzumam, temperatūrai, vējam un mitrumam – un tā ir jāsāk pēc iespējas drīzāk, kad sāk augt lapas.


Tiklīdz jaunais koks ir ieaudzies (nostiprinājusies tā sakņu sistēma), tas prasa 1-3 veģetācijas sezonas, uzsākam zaru griešanu un vainaga veidošanu, kas lielā mērā noteiks tā attīstību un funkcionālo nozīmību nākotne. Pirms to veicam, būtu rekomendējama speciālista konsultācija vai apgūts pamat kurss koku kopšanā.

 

Saistītie raksti