Kāpēc neražo ķirši?

Kāds varētu būt iemesls, ka ķiršu kociņš jau daudzus gadus zied, bet ne reizi nav bijuši augļi? 

Lai izaudzētu saldos ķiršus, dārzā ir jābūt divām dažādām vienlaikus ziedošām šķirnēm.

FOTO: Shutterstock.com

Lai izaudzētu saldos ķiršus, dārzā ir jābūt divām dažādām vienlaikus ziedošām šķirnēm.

Atbildi sagatavoja Bulduru Dārzkopības vidusskolas augļkopības skolotāja Gunta Krastiņa. 

Neredzot pašu augļu koku, grūti pateikt, kāds ir iemesls.  Ja stāsts ir par saldajiem ķiršiem – lielākā daļa Latvijā audzēto šķirņu ir pašneauglīgas, blakus jāstāda apputeksnētājšķirne. Tas nozīmē, kā dārzā jābūt divām dažādām vienlaikus ziedošām šķirnēm. Augļukokiem jābūt 5-6 m attālumā. Saldie ķirši vislabāk apputeksnējas pirmajās trīs dienās pēc ziedu atvēršanās.

Saldajiem ķiršiem ir noteiktas šķirņu saderību grupas, kas zied vienlaikus. 

Piemēram, saderēt varēšu šādas šķirnes

Reklāma
Reklāma

Lielākoties saldo ķiršu šķirnes zied vienlaikus, blakus iestādītiem augļu kokiem apputeksnēšanās notiks. Ja Jūs nezināt, kas tā ir par šķirni, stādaudzētavās jāapjautājas par kādu no apputeksnētāj šķirnēm un jāstāda dārzā blakus. Ņemiet vērā, ka saldie ķirši ir liela auguma koki un mazā teritorijā tas var sagādāt problēmas.

Skābajiem ķiršiem lielākoties ir pašauglīgas šķirnes, savstarpējā apputeksnēšanās daļēji pašauglīgām šķirnēm notiek, ja blakus ir vēl cita šķirne.

Otrs neražošanas iemesls varētu būt ziedpumpuru izsalšana ziemā vai ziedu izsalšana pavasarī ziedēšanas laikā. Sala  bojājumi ir atkarīgi no laika apstākļiem un šķirnes ziemcietības.