Vasaras puķu audzētājiem: ko stādīt, ja vēlies ne vien skaistu, bet arī smaržīgu dobi

Vasaras puķes mūs priecē ar savu krāsu un formu daudzveidību. Taču to skaistums slēpjas arī smaržā. Daži ieteikumi, ko stādīt, ja gribi ne vien skaistu, bet smaržīgu dārzu!

 

unsplash.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

unsplash.com


▪ Matiolas (Matthiola bicornis)
Zied neuzkrītošiem, gaiši violetiem ziediem. Ja sēj ik pēc pāris nedēļām, priecē visu vasaru. Jauki smaržo arī tad, kad apmācies laiks, bet jo patīkamāk – vakarā un nakts pirmajā pusē.

▪ Lefkojas (Matthiola incana)
Zied baltiem, rozā, violetiem, dzelteniem ziediem, gan vienkāršiem, gan pildītiem, priecē no jūnija otras puses līdz vasaras beigām. Atkarībā no šķirnes smaržo arī dienā, tomēr vakarā un naktī aromāts ir spēcīgāks.

▪ Smaržīgais sausserdis (Lonicera caprifolium)
Atkarībā no šķirnes zied gan vasaras sākumā, gan vidū, gan arī uz rudens pusi ziedi dažādos toņos. Jo siltāks laiks, jo spēcīgāk smaržo.

▪ Mirabiles jeb Peru brīnumpuķes (Mirabilis jalapa)
Zied no jūnija otras puses līdz pat rudenim, ziedi dažādās krāsās: dzelteni, rozā, sarkani, balti, pat divkrāsaini, atveras vakarpusē.

▪ Smaržīgā vakarene (Hesperis matronalis)
Ja pavasaris agrs, dažkārt uzzied jau maijā, bet parasti zied no jūnija līdz augustam – ar maigi violetiem, baltiem ziediem, smaržo visu nakti – spēcīgi un ļoti patīkami.

▪ Puķu tabaka (Nicotina alata)
Zied visu vasaru līdz pat pavēlam rudenim, ziedi dažādos toņos, taču jāņem vērā, ka hibrīdi diemžēl nesmaržo, ir jāmeklē pamatsugu augi.

Reklāma
Reklāma

▪ Nakts floksis (Zaluzianskya capensis)
Zied baltiem, smalkiem ziediņiem no jūnija līdz oktobrim, ziedi paveras vakarā un brīnišķīgi smaržo.

▪ Smaržīgā naktssvece (Oenothera odorata)
Zied dzelteniem, krēmkrāsas un baltiem ziediem no jūlija līdz septembrim, vakarpusē un naktī spēcīgi smaržo.

 

No žurnāla "100 labi padomi"