Katru gadu tārpaini āboli. Kā cīnīties ar šo problēmu?

Pirms pāris gadiem tikām pie savas saimniecības un arī diezgan liela ābeļu dārza. Diemžēl katru rudeni redzam, ka āboli ir tārpu sagrauzti. Kā ar tiem cīnīties? Vai ir jāizzāģē visi kociņi? 

FOTO: Shutterstock.com

Atbildi sagatavoja Bulduru Dārzkopības vidusskolas augļkopības skolotāja Gunta Krastiņa. 
 

Bojājumus rada kaitēklis ābolu tinējs jeb Cydia pomonella. Tauriņa kāpuri caur mizu iegraužas ābolā un bojā tā mīkstumu, līdz nokļūst līdz serdei, kur izēd arī sēklas. Izgrauztā eja piepildās ar ekskrementim, kas tiek stumti ārā.  Bojātie augļi nobirst. Kad kāpurs ir nobriedis, tas atstāj ābolu un meklē ziemošanas vietu. Augļu kvalitāte pazeminās, daļa priekšlaikus nobirst, bojātie augļi glabāšanai nederīgi.

 

Tinēja kāpurs pārziemo kokonā zem koku mizas, mulčā zem lapās zem augļu koka, zaru un malku kaudzēs, ap komposta kaudzēm. 

 

Reklāma
Reklāma

Gadā attīstās 1 paaudze. Maijā ziemošanas vietā iekūņojas, pēc apmēram 30 dienām izlido tauriņi. Mātīte dēj olas uz augļiem, bet, ja to nav tad uz lapām un dzinumiem. Kāpuri izšķiļas jūnija otrajā pusē. Neilgu laiku uzturas augļa virspusē un iegraužas tajos. Viens kāpurs var izgrauzt vairākus augļus. Pieaudzis kāpurs jūlija beigās atstāj augli un uzmeklē ziemošanas vietas.

Dabiskie tinēja ienaidnieki ir skudras, lapsenes, plēsīgās blaktis, zeltactiņas, spīļastes, putni, plēsīgie posmkāji, sikspārņi, u.c.

Kā no tinēja atbrīvoties

  •  Kritušie āboli sistemātiski jāsavāc un jālikvidē.
  • Jūlijā ap koku stumbriem zem sazarojumiem izliek ķeramās jostas. Tās noņem novembrī un iznīcina.
  • Vēlu rudenī vai agri pavasarī no ābeļu stumbriem notīrot vecās mizas plēksnes, sūnas un ķērpjus.
  • Jāpiesaista kukaiņēdāju putni augļu dārzam.
  • Tauriņus vakaros un naktīs var izķert ar ultravioletās gaismas ķeramslazdiem.
  • Insekticīdu lietošana pēc kāpuru izšķilšanās maksimuma.
  •  

Saistītie raksti