Kā palīdzēt mammai grūtniecības laikā, dzemdībās un pēcdzemdību periodā? Ceļvedis tētim

No topošajiem tēviem gadās dzirdēt pārdomas, ka mazuļa gaidīšanas laiks un dzemdības ir sieviešu pasaule, kurā viņi ne vienmēr jūtas iederīgi. Taču ir ļoti daudz situāciju, kurās vīrieša loma un klātesamība ir neatsverama. Dūla apmācībā Ilze Kuduliņa izveidojusi sarakstu ar svarīgiem uzdevumiem, ko topošais un jaunais tētis var paveikt grūtniecības laikā, dzemdībās un pēcdzemdību periodā. 

Pēdējais brīdis, kad sākt iegūt informāciju par dzemdībām, ir apmēram divi mēneši pirms bērna plānotā dzimšanas laika.

FOTO: Shutterstock.com

Pēdējais brīdis, kad sākt iegūt informāciju par dzemdībām, ir apmēram divi mēneši pirms bērna plānotā dzimšanas laika.

Partneris topošajai mammai var palīdzēt ļoti dažādos veidos, piemēram, sniedzot emocionālu un praktisku atbalstu, samīļojot un esot informēts. Taču tā nebūs palīdzība tikai sievietei un gaidāmajam bērnam, bet arī pašam, veidojoties par pārliecinātu un pašapzinīgu tēvu.
 

Veidi, kā tu vari palīdzēt mīļotajai grūtniecības laikā

1. Sniedz emocionālu atbalstu. Grūtniecības laikā dažādu faktoru ietekmē sieviete kļūst jūtīgāka, emocionālāka, vieglāk satraucama, var pārdzīvot par lietām, kuras agrāk viņai nešķistu tik nozīmīgas. Tieši tava spēja būt klātesošam, saglabāt mieru un sniegt mīlestību palīdzēs sievietei noturēt drošības un stabilitātes izjūtu. Bērna emocionālā labsajūta mammas puncī vistiešākajā veidā ir atkarīga no mammas emocijām, savukārt mammas labsajūtu šajā laikā lielā mērā ietekmē attiecību kvalitāte ar partneri.

2. Parūpējies par fizisko labsajūtu. Gādā par topošās māmiņas ērtībām un atslogo viņu no fiziski smagiem uzdevumiem. Atbalsti veselīgu ieradumu veidošanos jūsu ģimenē, piemēram, solidāri izvēlieties veselīgas maltītes, regulāras pastaigas svaigā gaisā, fiziskas aktivitātes, veselīgus miega ieradumus u. c. Palīdzi sievai atslābināties, piemēram, uzliekot siltu roku uz saspringtās ķermeņa daļas, pamasējot muguru ar masāžas bumbām („ežiem”) vai citā jums zināmā un patīkamā veidā.

3. Pavadi savu partneri vismaz uz svarīgākajām grūtniecības aprūpes vizītēm. Sievietēm nereti šīs vizītes rada satraukumu, un tava klātbūtne var palīdzēt to mazināt (skat. 1. punktu). Turklāt tā ir iespēja dzirdēt mazuļa sirdspukstus, redzēt bērna attēlu USG, kas ļaus labāk apzināties viņa esamību. Tā ir arī iespēja uzdot speciālistiem savus jautājumus un noskaidrot neskaidrības. 

4. Veidojiet savu saikni ar mazuli. Apmīļo savu vēl mammas puncī augošo bērnu, sajūti viņa kustības, runājies ar viņu (viņš tevi dzird un atpazīst tavu balsi starp citām). Ievies kādu īpašu rituālu, ko varēsi turpināt arī pēc mazuļa piedzimšanas, piemēram, šūpuļdziesmas dziedāšanu vakarā. Viss, kas bērnam bijis pazīstams grūtniecības laikā, palīdzēs viņam justies droši pēc piedzimšanas.

5. Gatavojies dzemdībām, ievācot informāciju. Noskaidro, ko sieviete no tevis sagaida, un vienojieties par to, kādu atbalstu tu vari sniegt. Gadījumā, ja nevēlies piedalīties dzemdībās, piedāvā sievietei iespēju izvēlēties citu atbalsta personu pēc viņas ieskatiem. Nepārtraukta uzticama cilvēka klātbūtne veicina dabisku dzemdību norisi.

Kopīgi apmeklējiet topošo vecāku nodarbības, kur tiek sniegta informācija par dzemdībām un dzīvi ar mazuli. Dari to arī tad, ja neplāno dzemdībās piedalīties, jo tev jāzina, ko piedzīvos sieviete un kā viņu atbalstīt pēcdzemdību periodā, piemēram, saistībā ar zīdīšanu. Pēdējais brīdis, kad sākt iegūt informāciju par dzemdībām, ir apmēram divi mēneši pirms bērna plānotā dzimšanas laika. Pajautā sev:

  • Vai esmu gatavs atbalstīt savu sievieti dzemdībās? Ja, nē, ko es varu darīt, lai sagatavotos vairāk?
  • Ko es zinu par dzemdībām, to norisi, un vai mani priekšstati sakņojas ticamā un pamatotā informācijā?
  • Noskaidro arī, kā vari atbalstīt sievu ķeizargrieziena gadījumā. Tu vari lūgt, lai bērnu uzreiz pēc nepieciešamām pārbaudēm nodod tavā gādībā, un sniegt viņam to, ko pēc dabiskām dzemdībām mazulis saņemtu no mammas (lasi arī par atbalstu pēcdzemdību periodā).


6. Gatavojies dzemdībām praktiski. Piedalies dzemdību vietas un iesaistīto speciālistu izvēlē. Izvērtē, kas ir svarīgi tev kā vīrietim, kura sieva dzemdēs un kura bērns dzims, un ieklausies savas partneres vēlmēs, jo viņa būs tā, kurai būs jāveic vislielākā darba daļa. Ja neesat vienisprātis par dzemdību vietu, svarīgi saglabāt atvērtību, ieklausīties vienam otrā, iegūt maksimāli daudz informācijas par iespējamajām izvēlēm un rast visiem pieņemamu kompromisu. 
Palīdzi sagādāt dzemdībām nepieciešamās lietas un piedalies dzemdību somas kārtošanā, jo tieši tev šajā somā būs jāvar atrast vajadzīgo. Ja nepieciešams, izvērtē transporta iespējas uz iecerēto dzemdību vietu.

7. Uzklausi citu pieredzi. Tiecies ar cilvēkiem, kas ir piedzīvojuši bērna ienākšanu ģimenē, un gūsti priekšstatu par to, kā tas ir – rūpēties par mazuli. Lai arī pieredzes var ļoti atšķirties, reālistisks priekšstats par dzīvi ar bērnu palīdzēs tam labāk sagatavoties. Vienlaikus mērķtiecīgi izvairies no cilvēkiem, kas ar saviem stāstiem jūs biedē un rada nevajadzīgu spriedzi. Saskaroties ar šādu pieredzi, izvērtē, kādi ir jūsu resursi, lai piedzīvotu ko citu.

8. Gatavojies dzīvei ar mazuli. Plāno ģimenes budžetu; piedalies bērnam nepieciešamo lietu, ratiņu / slinga / bērnu nēsāšanas somas izvēlē; kopīgi iekārtojiet mājokli, gādājot, lai mazuli aprūpēt būtu ērti. Ja iecerēti remontdarbi, svarīgi neatlikt to sākšanu un censties pabeigt jau laikus – pirms bērna piedzimšanas.

9. Esi sasniedzams. Gādā par to, lai tavs tālrunis vienmēr būtu uzlādēts un tu būtu maksimāli sasniedzams, īpaši tuvojoties aprēķinātajam dzemdību laikam, jo nav paredzams, kurā brīdī vari būt nepieciešams savai sievai un bērnam. Tāpat sagatavo un turi pieejamā vietā tālruņa numuru sarakstu tiem cilvēkiem/iestādēm, ar ko tev būs nepieciešams sazināties, sākoties dzemdībām (piemēram, dzemdību nodaļa; vecmāte; auklīte vecākajiem bērniem; kāds, kas parūpēsies par mājdzīvniekiem; darba devējs u. c.).

10. Mīlējieties. Ja vien ārsts nav rekomendējis citādi, mīlēšanās grūtniecības laikā ir atļauta un, tuvojoties dzemdību laikam, pat ieteicama. (Par mīlēšanos grūtniecības laikā lasi iepriekšējā žurnāla „Mammām un Tētiem” 8. numurā http://www.mammamuntetiem.lv/books/). 
 


Veidi, kā vari palīdzēt mīļotajai dzemdībās

Viedokļi dalās par to, vai vīriešiem ir jāpiedalās dzemdībās. Mūsdienās tas nudien ir paša pāra lēmums. Tomēr tā vai citādi daļā dzemdību laika vīrietis parasti ir klātesošs – kaut vai tikai to sākuma periodā.

Ja pāris ir vienojies, ka vīrietis piedalās dzemdībās, tad svarīgi zināt, ka galvenais, ko lielākā daļa sieviešu radību laikā sagaida no sava vīrieša, ir viņa klātbūtne. Ar to vien, ka vīrietis ir klātesošs, ka ir apliecinājis savu gatavību būt kopā, atbalstīt un piedzīvot šo visbiežāk nezināmo, neparedzamo, iespējams, nedaudz biedējošo notikumu – bērna piedzimšanu –, viņš savai sievietei iedod milzīgu resursu – apziņu, ka viņai līdzās ir kāds, kas pilnībā ir viņas pusē, kas ir gatavs aizsargāt viņu un dzimstošo mazuli. Šī apziņa sniedz drošības sajūtu, un tai dzemdībās ir ļoti liela nozīme. Drošība tev var nozīmēt kaut ko citu nekā sievietei, tāpēc pajautā mīļotajai, kas viņai palīdzēs justies droši. Lai arī fiziski sieviete darīs vislielāko darbu, vīrietis var palīdzēt radīt visus nepieciešamos apstākļus, lai viņa varētu visu savu enerģiju veltīt dzemdēšanai un nekas viņu netraucētu.

1. Vienkārši sargā. No aizlaikiem nākusī sargājošā funkcija mūsdienās vēl arvien ir ļoti nozīmīga. Viens no tās aspektiem ir sargāt privātumu: gādāt par dzemdību vietas privātumu un intimitāti (turēt durvis aizvērtas, pieklusināt gaismas un skaņas, ierobežot apmeklētājus, izslēgt tālruni (lūgt to arī no citiem)). 

2. Atbalsti emocionāli. Uzslavē, nomierini, iedrošini sievieti. Apliecini viņas varēšanu un ticību pašai sev. Svarīgi tev pašam spēt saglabāt mieru, un daudz vieglāk to ir izdarīt, ja orientējies dzemdību norisē. Gādā par patīkamām emocijām – liec savai sievietei smieties! Vienkārši joki, un kopīga izsmiešanās dzemdību laikā palīdz atslābināties.
Daudzi tēvi arī paši novērtē dūlas atbalstu dzemdībās, jo zinošas un pieredzējušas personas klātbūtne var sniegt lielāku mieru un drošības sajūtu, tādējādi sekmējot tavu spēju atbalstīt sievieti.

3. Velti nedalītu, patiesu uzmanību. Šis ne vienmēr ir viegls uzdevums. Tas nozīmē nevis vienkārši būt vienā telpā ar dzemdējošo sievieti, bet veltīt viņai savu uzmanību, būt pieejamam, reaģēt uz viņas vēlmēm un vajadzībām. Dzemdībām progresējot, sieviete vairāk koncentrēsies uz sevi, klusumu, elpu. Viņai būs arvien grūtāk atbildēt uz jautājumiem, pieņemt lēmumus, viņa atbildēs īsi vai vienkārši „jā” vai „nē”. Tā ir zīme, ka viņa ir savā „dzemdību pasaulē” – dzemdēšanas procesā smadzeņu daļas, kas atbild par domāšanu, kļūst mazsvarīgas. Tad strādā primitīvās smadzenes, kas atbild par elpošanu, sirdsdarbību, instinktiem un arī par dzemdībām. Ir jāļauj tam tā būt! Kontrakcijas laikā ievērojiet klusumu, starp kontrakcijām runā vienkārši, lēni un klusi. Lieto neverbālus signālus, par kuru nozīmi iepriekš esat vienojušies. Pamani dzemdētājas vajadzības, neuzdod jautājumus, bet piedāvā. (Skat. 5. punktu.)

 

Svarīgi! Jo sieviete vairāk atslābinājusies, jo mazākas sāpes un efektīvākas kontrakcijas.

 

Reklāma
Reklāma

4. Parūpējies par transportu uz dzemdību vietu. Ja nokļūšanai dzemdību vietā nepieciešams transports, parūpējies par to. Atceries, ka parasti ir pietiekami daudz laika, lai ierastos iecerētajā dzemdību vietā, un nav nepieciešams meklēt kompromisu starp drošību un ātrumu. Laiku, kad doties uz iecerēto dzemdību vietu nosaka sieviete, sazinoties ar savu izvēlēto aprūpes speciālistu.

5. Sniedz fizisku atbalstu.
Palīdzi partnerei atslābināties starp kontrakcijām, paglāstot kājas, plecu joslu, rokas. Pievērs uzmanību arī savam ķermenim, atslābinot saspringtās ķermeņa daļas.

  • Masē topošās māmiņas muguru un gurnus sāpju laikā.
  • Elpo līdzi, palīdzot sievietei atjaunot elpas ritmu, ja tas kādā brīdī pazudis.
  • Piedāvā vēsus apliekamos uz sejas un krūtīm.
  • Palīdzi viņai ieiet dušā/vannā un aiziet nokārtoties. Atgādini par nepieciešamību iztukšot urīnpūsli, lai tas netraucētu bērnam slīdēt zemāk.
  • Esi līdzās ar savu spēku, ļaujot turēties pie tavām stiprajām rokām, balstīties pret tavu ķermeni. Palīdzi sievietei ieņemt ērtāku pozu. Ja nepieciešams, pieturi, atbalsti!

 

6. Sniedz praktisku palīdzību. Skaiti minūtes starp kontrakcijām un novērtē kontrakcijas ilgumu. Pasniedz nepieciešamo no dzemdību somas. Pasniedz sievietei dzērienu (vislabāk negāzētu ūdeni). Piedāvā apēst ko stiprinošu – maizi, musli, putru, medu u. c.

7. Ļauj sievietei justies mīlētai. Dzemdības savā būtībā ir bērna radīšanas turpinājums – tikpat intīms process kā mīlēšanās. Viens no vīrieša uzdevumiem dzemdībās ir atgādināt sievietei viņas sievišķību, un vislabāk to vari tu. Tev noderēs viss, ko par savu sievieti zini – kādi pieskārieni viņai patīk, kādi vārdi, kas palīdz viņai atslābināties. Tu to zini – nebaidies likt to lietā! Mīļi glāsti, skūpsti, iedrošinoši vārdi un ticība – tas viss veicina dzemdību norisi. 

8. Esi starpnieks starp sievieti un mediķiem. Dzemdētāja var nedzirdēt vai nesaprast, ko mediķi saka, – atkārto to viņai. Tāpat palīdzi paust sievas vēlmes mediķiem un informē ārstus par pārmaiņām dzemdību dinamikā.

9. Rūpējies par sevi. Apēd kādu uzkodu enerģijai, padzeries, aizej uz tualeti (pabrīdini sievu, ka tev nepieciešams uz brīdi iziet un tūliņ atgriezīsies). Svarīgi, lai tavas pamatvajadzības būtu apmierinātas, tad tu varēsi labāk parūpēties arī par savu partneri un bērnu.

10. Pārgriez nabassaiti. Ja vēlies pārliecināties, ka nabassaite pirms noklemmēšanas izpulsē līdz galam, vari to paturēt savos pirkstos. Mediķi pateiks, kad un kurā vietā pārgriezt to, ja vēlēsies.

Lai viss minētais kalpo kā ierosme! Ja sieviete atsakās no tavām piedāvātajām rūpēm, neuztver to kā personīgu atraidījumu. Tā ir iespēja sniegt sievietei tieši to, ko viņa vēlas, pat ja viņai nepieciešama vienīgi apziņa, ka esi līdzās. Tavs atbalsts un sekošana sievietes vajadzībām palielinās viņas drošības izjūtu, spēju atslābināties un ļauties dzemdību procesam, tādējādi iespējami atvieglojot sāpju sajūtas, padarot kontrakcijas efektīvākas un tuvinot jūs abus tikšanās brīdim ar jūsu mazuli.  

 


Veidi, kā tu vari palīdzēt mīļotajai pēcdzemdību periodā

Pirmais laiks pēc dzemdībām – pirmās stundas, dienas, nedēļas – ir ļoti svarīgs laiks gan vecāku un bērna savstarpējām attiecībām, gan zīdīšanai, gan mammas un mazuļa emocionālajai un fiziskajai veselībai. Kā tu vari palīdzēt šajā laikā?

1. Palīdzi novietot bērnu mammai uz punča. Vislabākā vieta, kur mazulim nonākt pēc dzemdībām, ir uz mammas punča, kur ir mammas siltums, viņam pazīstamie sirdspuksti, elpa, mīļu roku apskāviens, drošības un mīlestības sajūta, māmiņas ādu apdzīvojošie mikroorganismi, kuru uzņemšana ir nozīmīga bērna veselībai.

2. Liec mazuli sev pie krūtīm. Ja kādu iemeslu dēļ bērns nevar atrasties uz mammas punča, tu vari būt viņam cik iespējams klātesošs. Ķeizargrieziena gadījumā, kamēr māmiņai nepieciešama mediķu aprūpe, neapģērbtu mazuli sev uz krūtīm „ādu pie ādas” (vari uzlikt viņam autiņbiksītes) vari likt tu. Priecājies par satikšanos ar bērniņu un iemūžini viņa dzīves pirmos mirkļus, par kuriem pēc tam pastāstīt mammai, jo viņai tie būs ļoti nozīmīgi.

3. Sekmē agrīnu zīdīšanas uzsākšanu. Pirmo reizi mazulis meklē krūti apmēram 20–30 minūtes pēc piedzimšanas, spēj to atrast un satvert pats, ja viņam dod šādu iespēju.

4. Sniedz jaunajai māmiņai praktisku atbalstu. Palīdzi sievai piecelties no gultas. Kad nepieciešams, pavadi viņu līdz labierīcībām. Daudzas sievietes pēc dzemdībām jūtas gana spēcīgas, taču ir vērts ievērot piesardzību, jo var sareibt galva. Turpini starpnieka lomu starp sievieti un mediķiem. Nekavējies lūgt atbalstu, ja tas nepieciešams.

5. Gādā par mieru un atpūtu. Pēcdzemdību periods ilgst 6–8 nedēļas. Šajā laikā sievietei jārūpējas tikai pašai par sevi un mazuli. Pirmā nedēļa sievietei, cik vien iespējams, būtu jāpavada gultā kopā ar mazuli, viņu vērojot, iepazīstot, zīdot, mīļojot. Iedrošini viņu uz laiku atturēties no visu citu ikdienas darbu veikšanas. 

6. Veido savu atbalsta tīklu. Brīnišķīgi, ja ikdienas darbus var palīdzēt veikt radinieki, draugi, kaimiņi, piemēram, iepirkties jūsu vietā, atnest siltas vakariņas u. tml., paši pie jums neuzkavējoties. Visiem ikdienas darbiem nevajadzētu pāriet uz taviem pleciem, jo arī tētim ir nepieciešams laiks kopā ar sievu un savu mazuli.

7. Sargā privātumu. Vienojies ar sievu par laiku, kad vēlēsieties uzņemt ciemiņus, un informē tuviniekus par to. Pieklājīgi, bet noteikti paskaidro, ka vēlaties kādu laiku visu savu uzmanību veltīt tikai savam bērnam un aicināsiet citus ciemos, kolīdz paši būsiet apraduši ar jauno dzīves situāciju un pienākumiem.

8. Sniedz emocionālu atbalstu. Esi gatavs saskarties ar dažādām sievas emocijām. Sieviete dzemdību laikā ir bijusi fiziski ļoti atvērta, un tāda viņa ir arī emocionāli. It īpaši trešā vai ceturtā diena pēc dzemdībām mēdz būt tā sauktā „raudamā diena”, kad hormonālo svārstību dēļ gribas raudāt pat bez jebkāda iemesla. Parasti šīs skumjas pāriet. Bet, ja tu novēro (jebkurā brīdī pirmajā gadā pēc dzemdībām), ka skumjas ir ieilgušas un māmiņa pati nespēj tās pārvarēt, iedrošini viņu vērsieties pēc atbalsta, pārliecināties, vai tā nav pēcdzemdību depresija, un saņemt nepieciešamo palīdzību.

9. Atbalsti zīdīšanu, iedrošinot sievieti, palīdzot viņai ērti iekārtoties. Mammas piens ir dabas paredzētais uzturs jūsu bērnam un ir tam ideāli piemērots. Iedrošini māmiņu laikus meklēt palīdzību pie speciālista (savas vecmātes, zīdīšanas konsultanta), ja rodas kādi sarežģījumi.

10. Veido savas attiecības ar bērnu. Mazulis pazīst tavu balsi, iespējams, tā viņu nomierina, un tavās rokās viņš var sajust tikpat stingras robežas, kādas viņam sniedza mammas punča sienas. Iepazīsti, vēro, runā ar bērniņu, ļauj viņam būt tev cieši klāt, piemēram, pagulēt uz krūtīm. 

11. Iesaisties bērna ikdienas aprūpē. Tieši ikdienas aprūpe – ģērbšanās, autiņbiksīšu maiņa, apmazgāšanās – sākotnēji ir ļoti liela mazuļa dzīves daļa, un, iesaistoties tajā, tu turpini likt pamatus jūsu savstarpējām attiecībām. Katrs tavs pieskāriens un vārds ir attiecību veidošana un rada bērnam priekšstatu par to, kāda ir pasaule viņam apkārt un kāds ir viņš pats. Gādā par bērnu nesteidzīgi un iejūtīgi, taču droši un pārliecināti.


Svarīgi atcerēties, ka nav vienādu instrukciju visiem gadījumiem. Mēs, cilvēki, esam dažādi ar dažādām vēlmēm un vajadzībām. Visvieglāk noskaidrot, kā vislabāk atbalstīt tieši savu sievieti un gādāt par savu bērnu, var sarunājoties, jautājot un ieklausoties.

 

Autore: dūla apmācībā Ilze Kuduliņa