Kļūsim mamma un tētis! Kādu valsts atbalstu var saņemt topošie vecāki?

Kļūšana par vecākiem ir liels notikums ikviena pāra dzīvē. Daudz nezināmā un tik daudz praktisku jautājumu, ko risināt. "Mammamuntetiem.lv" ir apkopojis tos valsts atbalsta veidus, kurus var saņemt topošie vecāki.
Latvijā ir lieliska iespēja saņemt gan bezmaksas grūtniecības, gan dzemdību aprūpi, doties garā pirmsdzemdību atvaļinājumā, kā arī saņemt valsts garantiju bankas aizdevumam mājokļa iegādei vai būvniecībai.

FOTO: Shutterstock.com

Latvijā ir lieliska iespēja saņemt gan bezmaksas grūtniecības, gan dzemdību aprūpi, doties garā pirmsdzemdību atvaļinājumā, kā arī saņemt valsts garantiju bankas aizdevumam mājokļa iegādei vai būvniecībai.

Gaidot mazuli ir tik svarīgi būt informētiem, tostarp arī par to, kāds valsts atbalsts pieejams topošajiem vecākiem.

 

Bezmaksas grūtnieču aprūpe

Lai saņemtu valsts apmaksātu grūtniecības novērošanu, jāvēršas pie ginekologa, vecmātes vai ģimenes ārsta, kas ir līgumattiecībās ar valsti (noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu). Iepriekšminētās ārstniecības personas, izvērtējot individuālās grūtniecības medicīniskās vajadzības, nosaka, kurš speciālists ir kompetents veikt turpmāko grūtnieces aprūpi. Vietnē rindapiearsta.lv pieejama informācija par ārstniecības iestādēm, kurās var saņemt valsts apmaksātas ginekologa konsultācijas (meklētājā "Pakalpojums" jānorāda "Ginekologa konsultācija").


No valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāta grūtniecības novērošana, tajā skaitā ārsta un vecmātes konsultācijas, laboratoriskie un diagnostiskie izmeklējumi noteiktās grūtniecības nedēļās. Grūtniecības novērošanu veic speciālisti, kuri ir noslēguši līgumu ar Nacionālo veselības dienestu par grūtnieču aprūpi.

 

Pirmsdzemdību atvaļinājums topošajām māmiņām

No 30. vai 32. grūtniecības nedēļas ārsts E-veselības sistēmā atver darbnespējas lapu B. Sievietei, kurai sakarā ar grūtniecību medicīniskā aprūpe ārstnieciski profilaktiskajā iestādē uzsākta līdz 12. grūtniecības nedēļai un turpināta visu grūtniecības laiku, piešķir 14 dienu ilgu papildu atvaļinājumu. Tiesību akti darba devējam uzliek pienākumu ar īpašu rūpību attiekties pret topošajām māmiņām. Viņas nedrīkst strādāt kaitīgos apstākļos, darba laikā drīkst doties pie ārsta, darba devējs viņas atlaist no darba drīkst tikai pie īpašiem nosacījumiem.

 

Maternitātes pabalsts

Maternitātes pabalstu pirms un pēc dzemdībām var saņemt topošā māte, kas:

  • strādā algotu darbu;
  • ir pašnodarbinātā;
  • ir pašnodarbinātā laulātā, kura brīvprātīgi pievienojusies sociālajai apdrošināšanai.
     

No 2020. gada 1. septembra tiesības saņemt maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu ir personām, par kurām Latvijas Republikā ir veiktas vai bija jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) maternitātes, paternitātes vai vecāku apdrošināšanai:

  • ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums vai
  • ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.
     

Pabalstu piešķir 80 % apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.
 

Bezmaksas dzemdību pakalpojumi

Valsts apmaksāta dzemdību palīdzība tiek sniegta ārstniecības iestādēs, kas ir līgumattiecībās ar valsti (noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu). No valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksātas arī ģimenes dzemdības – proti, grūtnieces vīrs vai kāds cits tuvinieks dzemdībās var piedalīties bez maksas. Dzemdību palīdzība tiek apmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem. Ja papildus grūtniece izvēlas saņemt ārstniecības iestādes piedāvātos maksas pakalpojumus (piemēram, paaugstināta komforta palātu vai konkrētu ārstu, kas sniegs dzemdību palīdzību), par tiem jāmaksā atbilstoši ārstniecības iestādes maksas pakalpojumu cenrādim.

 


 

Bezmaksas vakcinācija pret gripu topošajām māmiņām

Pretgripas vakcīna grūtniecēm ir bezmaksas; ierodoties uz vakcināciju nepieciešams uzrādīt Mātes pasi vai nosūtījumu no ārsta (apliecinājumu par grūtniecību).
 

Garantija bankas aizdevumam mājokļa iegādei vai būvniecībai

Valsts garantija bankas aizdevumam mājokļa iegādei vai būvniecībai ģimenēm ar bērniem, kurām ir pastāvīgi ienākumi, bet nav pietiekamu uzkrājumu pirmās iemaksas veikšanai.
 

  • 10% no aizdevuma pamatsummas un ne vairāk kā 10 000 EUR, ja ģimenē aug 1 bērns (vai arī iestājusies pirmā bērna grūtniecība).

 

Lasi vēl: Kādas atlaides, atbalsts un pabalsti pienākas daudzbērnu ģimenēm? Apkopojums

 

Medicīniskā apaugļošana

No valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāta neauglības noteikšana un ar to saistītie veselības aprūpes pakalpojumi – speciālistu konsultācijas, izmeklējumu veikšana, kompensējamie medikamenti u.c. Medicīniskās apaugļošanas procedūras veikšana tiek apmaksāta sievietēm līdz 37 gadu (ieskaitot) vecumam. Tas nozīmē, ka pacientei, piemēram, 37 gadu un divu mēnešu vecumā ir tiesības uzsākt valsts apmaksāto olšūnu stimulāciju ar medikamentiem un turpināt to līdz embrija transfēram bez tā sasaldēšanas.

 

Atbalsts savā pašvaldībā

Interesējies par atbalsta veidiem grūtniecēm arī savā pašvaldībā! Ir pašvaldības, kas aicina topošos vecākus apmeklēt bezmaksas vecāku skolas nodarbības, vingrošanas nodarbības. Katrā pašvaldībā tas var atšķirties!

 

Rakstu sēriju "Valsts atbalsts ģimenei 2022" atbalsta LR Labklājības ministrija.

 

Saistītie raksti