Nesanāk tikt pie bērniņa. Vai pie vainas neregulārs menstruālais cikls?

"Vai man jāvēršas pie ārsta, ja nevaru palikt stāvoklī? Mēs gribam otru bērniņu, bet jau gadu nekā. Man ir neregulāras mēnešreizes, varbūt tas traucē ieņemt bērniņu?" auglības atpazīšanas metodes instruktorei vaicā jauna sieviete.

Tā kārojas tikt pie otra bērniņa... Kāpēc nesanāk?

FOTO: Shutterstock.com

Tā kārojas tikt pie otra bērniņa... Kāpēc nesanāk?

Atbild auglības atpazīšanas metodes instruktore Anna Suhanova: 
"Pirmām kārtam ir jāsaprot, ko īsti nozīmē neregulārs cikls. Par neregulāru menstruālo ciklu tiek uzskatīts, ja starp garāko un īsāko ciklu gada laikā ir 10 un vairāk dienas. Piemēram, viena cikla garums ir 30 dienas, bet cita 45 un cits atkal 60 dienas, tādas svārstības var definēt kā neregulāru ciklu. Ja menstruāciju cikls vienu mēnesi ir 28 dienas, citu 30 un citu 26 vai 32, tad tiek uzskatīts, ka cikls ir regulārs. Ovulācijas dienas „rēķināšana” ir tā saucamā kalendārā metode, kas ir dabīgās ģimenes plānošanas pirmsākumi, sena vēsture, kad divi ginekologi apmēram ap 1928 gadu, nesaskaņojot to savā starpā atklāja, ka ovulācija, bieži vien notiek apmēram cikla vidū. Kopš tā laika šajā jomā zinātne ir gājusi stipri uz priekšu, un kalendārā metode sen jau tiek uzskatīta par ļoti neefektīgu un arhaisku metodi. Varbūt ir vērts uzdot jautājumu – kāpēc tiek uzskatīts, ka normāls un regulārs cikls ir 28 dienas? Padomāsim – kas vēl dabā ir 28 dienas. Jā jums ir pilnīga taisnība – mēness fāzes. Visas četras mēness fāzes ir kopā 28 dienas.

Ja sieviete dzīvotu pēc mēness fāzēm (t.i. bez elektriskā apgaismojuma) vai, pareizāk teikt, pēc dabīgā gaismas ritma, tad būtu normāli uzskatīt, ka cikla garumam jābūt 28 dienas.

Ir daudz pētījumu, ka sievietes menstruālo ciklu diezgan stipri ietekmē dažādi ārējie faktori. Un ir arī vairāki pētījumi, kuros ir pierādīts ka gaismas režīms, kurā sieviete dzīvo pamatā ietekmē menstruālo ciklu un bieži vien tieši cikla garumu. Ja sieviete dzīvotu pēc mēness fāzēm (t.i. bez elektriskā apgaismojuma) vai, pareizāk teikt, pēc dabīgā gaismas ritma, tad būtu normāli uzskatīt, ka cikla garumam jābūt 28 dienas. Bet, ja sieviete dzīvo pēc individuāla gaismas ritma, kas ir iespējams, jo mums ir elektriskais, mākslīgais apgaismojums, nevar gribēt, lai mēnešreižu cikls būtu 28 dienas. Ja kādai sievietei mūsdienā ovulācija notiek ik pa 70 dienām, bet regulāri, arī tā ir norma, cikls ir regulārs. Pazeminātai auglībai var būt ļoti daudz iemesli, un to ietekmē parastas lietas mūsu ikdienā. Stress, uzturs, darbs, imunitātes stāvoklis u.c. Lai cik regulārs vai neregulārs cikls jums ir, ja jums notiek ovulācija bērna ieņemšana ir iespējama. Ļoti svarīgi plānojot grūtniecību ir saprast, kad ir auglīgās dienas un kad neauglīgas. Ja jums ir gari cikli, jums ir samazināts auglīgo dienu skaits.

Kā atpazīt savu auglību, vairāk info www.auglība.lv." 

 

Reklāma
Reklāma

LASI ARĪ:

Sievietes un vīrīeša auglība. Fakti, ko tu, iespējams, vēl nezināji

Trīs paņēmieni auglīgo dienu noteikšanai

11 jautājumi un atbildes par neauglību