Augtskolās un studentu dienesta viesnīcās aģitē vīriešus kļūt par spermas donoriem

Lielākajās Rīgas augstākās izglītības iestādēs un studentu dienesta viesnīcās ir izvietoti vairāk nekā 30 informatīvo plakātu ar aicinājumu vīriešiem no 18 līdz 40 gadiem kļūt par spermas donoriem, pretī saņemot apmaksātu veselības pārbaudi un materiālu kompensāciju par veltīto laiku.

Ar šādiem plakātiem augstskolās un studentu kopmītnēs tiek uzrunāti jauni vīrieši, aicinot iekļauties spermas nodošanas programmā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ar šādiem plakātiem augstskolās un studentu kopmītnēs tiek uzrunāti jauni vīrieši, aicinot iekļauties spermas nodošanas programmā.

 

 

 

2014.gada marta beigās reproduktīvās veselības klīnika EGV uzsākusi kampaņu "Spermas donors = īsts vīrietis" ar mērķi informēt par dzimumšūnu nodošanas iespēju Latvijā, kā arī netiešā veidā piesaistīt sabiedrības uzmanību neauglības problēmai un ārstēšanās iespējām. 

 

"Attīstītajās pasaules valstīs tā ir normāla prakse, kad ar interesantiem, bet citreiz pat ļoti tiešiem vēstījumiem tiek uzrunāti un donoru programmā iesaistīti intelektuāli vīrieši pašos spēka gados, proti no 18 gadu vecuma,” atzīst klīnikas EGV vadītājs Māris Arājs, papildinot, ka Latvijā tik aktīva un atvērta donoru uzrunāšana notiek pirmo reizi.

 

"Arvien biežāk pāriem rodas grūtības ar atvases ieņemšanu. Tomēr neskatoties uz to, ka klīnikā EGV piedāvājam dažāda veida neauglības ārstēšanas terapijas, situācija ar donoru dzimumšūnu kapacitāti mūsu valstī ir katastrofāla. Cilvēki nemaz nezina, ka var iesaistīties donoru programmā, kā tas notiek un kas notiek tālāk. No otras puses Latvijai ir liela perspektīva medicīnas tūrisma attīstībā, jo pašmāju privātklīniku medicīnas aprūpes kvalitāte ir līdzvērtīga citās attīstītās valstīs piedāvātajam, bet par ievērojami pieejamākām cenām,” skaidro M.Arājs, turpinot, ka pirmie rezultāti ir jūtami jau tagad – jaunieši interesējas par piedalīšanos donorprogrammā un pierakstās uz pirmo konsultāciju.

 

Ikviens interesents, kas vēlas pieteikties donorprogrammai, aicināts zvanīt uz klīnikas EGV reģistratūru. Katram pretendentam tiekot garantēts delikātums, pilnīga anonimitāti, apmaksāta veselības pārbaude un, ja vīrietis kļūs par dzimumšūnu donoru, tad arī materiālā kompensācija par veltīto laiku.

Reklāma
Reklāma

 

Kampaņas laikā klīnika EGV rīkoja arī aptauju, lai noskaidrotu sabiedrības viedokli par vīriešu neauglību – mītiem, attieksmi un izpratni par to. 

 

Lielākā daļa (85%) aptaujāto vīriešu, kas vecāki par 18 gadiem, ne reizi nav veikuši spermas kvalitātes parametru analīzi (spermogrammu). Tomēr, ja šāda analīze būtu nepieciešama, tad gandrīz tikpat liela daļa (84%) aptaujāto stiprā dzimuma pārstāvju tai piekristu. Tai pat laikā 15% aptaujāto vīriešu atzīst, ka būtu nepieciešams ļoti ilgi pierunāt, lai piekristu spermogrammai, bet 1% nekad tai nepiekristu.

 

Savukārt sievietes, taujātas par savu partneru atsaucību uz spermogrammu, ir skeptiskākas: puse (53%) aptaujāto sieviešu uzskata, ka vīrietis šai analīzei piekristu, 40% - būtu nepieciešams ļoti ilgi pierunāt, lai partneris piekristu, un 7% - vīrietis nekad šai analīzei nepiekristu.

 

Vairākums (87%) aptaujas respondentu uzskata, ka vīriešu neauglība ir ārstējama. Kā vienu no galvenajiem riskiem neauglības diagnozei respondenti min kaitīgos ieradumus (narkotiku lietošanu, smēķēšanu un pārmērīgu alkohola lietošanu) – šādu atbildi ir snieguši 43% aptaujāto. Tai pat laikā katrs piektais (18%) aptaujas respondents uzskata, ka lielāks risks neauglībai ir tieši vīriešiem pēc 40 gadu vecuma, un 16% - neauglību izraisa tieši sēdošs darbs.

 

Klīnikas rīkotā aptauja norisinājās laika posmā no 19.februāra līdz 7.aprīlim, izmantojot elektronisko aptauju rīku visidati.lv. Uz aptaujas jautājumiem atbildējis 371 respondents, kas ir vecāks par 18 gadiem.