Kā pāris var gatavoties bērniņa ieņemšanai?

Bieži gadās, ka mazulis piesakās neplānoti, bet tikpat bieži topošie vecāki mēģina plānot vispiemērotāko laiku, kad mazulim nākt pasaulē, lai būtu laiks parūpēties ne tikai par materiālo labklājību, bet arī par savu veselību, lai arī bērniņam tā būtu vislabākajā kārtībā.

FOTO: Shutterstock.com

Kādi izmeklējumi jāveic?
Ginekologi un dzemdību speciālisti stāsta, ka ir izmeklējumi, kas noteikti būtu jāveic visām sievietēm, plānojot grūtniecību, — tie ir saistīti ar noteiktām infekcijām —, un ir izmeklējumi, kuru nepieciešamību pēc sarunas novērtēs ārsts. Parastā ginekoloģiskā apskatē spoguļos no dzemdes kakla un maksts ārsts paņem analīzes, ko sauc par onkocitoloģisko uztriepi (skatās, vai nav vēža šūnu dzemdes kaklā) un maksts uztriepi (tā atklāj maksts gļotādas iekaisumu un tādus iespējamos izraisītājus kā trihomonas, sēnītes, gardnerellas u. c.). Papildus no dzemdes kakla var paņemt analīzes, kas pārbauda, vai nav hlamīdiju, ureaplazmu un mikoplazmu. Asins analīzes parādīs, vai nav tādu seksuāli transmisīvu infekciju kā HIV, sifiliss, B un C hepatīts.
Par citu izmeklējumu nepieciešamību jālemj kopīgā sarunā ar ārstu, ne visām sievietēm tie ir vajadzīgi. Dažkārt jāpārbauda vairogdziedzera funkcija (asins analīzes rāda vairogdziedzera hormonu līmeni un antivielu klātbūtni), dažkārt asins recēšanas sistēma (arī asins analīzes), jānovērtē, vai nav mazasinība vai cukura diabēta risks.

Lai notiktu normāla spermatozoīdu veidošanās, sēkliniekos ir jābūt 1līdz 2 grādus zemākai temperatūrai nekā vispārējā ķermeņa temperatūra, tāpēc nedrīkst valkāt apspīlētas apakšbikses.

Var veikt ginekoloģisko ultrasonogrāfiju, lai pārliecinātos, vai nav kādu dzemdes attīstības anomāliju, miomas mezglu, polipu. Jau iestājoties grūtniecībai, var būt svarīgi zināt arī to, vai sieviete bērnībā ir slimojusi vai ir potēta pret masaliņām, vai grūtniecības sākumā nav bijusi pirmreizēja toksoplazmozes vai herpesvīrusa infekcija. Sarunā ar ārstu var atklāties vēl kādi katrai sievietei individuāli vajadzīgie izmeklējumi.
Tik pat nopietni kā sievietei, pret plānoto grūtniecību jāizturas arī vīrietim. Arī viņam ieteicams doties pie urologa vai dermatovenerologa un pārbaudīt, vai nav kādas infekciju vai seksuāli transmisīvā slimība.  

Spermas kvalitāte — būtisks faktors mazuļa ieņemšanā
Daudzi pāri, netiekot pie mazuļa, vainu vispirms meklē sievietē, tomēr tam bieži par iemeslu ir nekvalitatīva vīrieša sperma. Sliktas spermas kvalitātes cēloņi parasti mēdz būt dažādas saslimšanas, piemēram, bērnībā izslimots epidēmiskais parotīts (cūciņas), sēklinieku nenoslīdēšana, hormonālie traucējumi, diabēts, operētie audzēji, stress, infekcijas, vides faktori, smēķēšana un alkohola lietošana. Dažos gadījumos neauglība vīriešiem var būt iedzimta.
Vīrieša spēju apaugļot sievieti nosaka spermatozoīdu kvantitatīvās un kvalitatīvās īpašības — skaits, kustība, forma. Viena no problēmām — ātri kustīgo spermatozoīdu procentuālā satura samazināšanās, jo tieši ātri kustīgie spermatozoīdi ir spējīgi apaugļot olšūnu. Ja to skaits ir mazs, samazinās arī grūtniecības iestāšanas varbūtība. Kā vēl viena problēma minama spermatozoīdu neesamība ejakulātā, kas var būt saistīta ar sēklvadu aizsprostošanos vai nepilnīgu attīstību vai spermatozoīdu producēšanas traucējumiem. Sēklvadu nepilnīgai attīstībai bieži ir ģenētiski cēloņi.

Tik pat nopietni kā sievietei, pret plānoto grūtniecību jāizturas arī vīrietim. Arī viņam ieteicams doties pie urologa vai dermatovenerologa un pārbaudīt, vai nav kādas infekciju vai seksuāli transmisīvā slimība.

Reklāma
Reklāma

Lai notiktu normāla spermatozoīdu veidošanās, sēkliniekos ir jābūt 1līdz 2 grādus zemākai temperatūrai nekā vispārējā ķermeņa temperatūra, tāpēc nedrīkst valkāt apspīlētas apakšbikses, jo tad  sēklinieki tiek piespiesti pie ķermeņa, tātad atrodas karstākā klimatā, nekā tiem vēlēts atrasties. Sēkliniekos mehāniski tiek nospiesti asinsvadi, rodas asins sastrēgums un skābekļa trūkums. Tāpat nedrīkst ilgstoši sēdēt karstās vannās vai katru dienu iet pirtī.

Mainīt dzīvesveidu? Nē — uzlabot!
Klasiski ārsti rekomendē organismu sākt gatavot apmēram trīs mēnešus pirms bērniņa ieņemšanas. Tas nenozīmē, ka pēkšņi jādara kaut kas ļoti grūts vai sarežģīts, vienkārši jāievēro dažas lietas, kas vēlamas arī tiem cilvēkiem, kuri jau ir vecāki vai arī nemaz tik drīz neplāno par tādiem kļūt. Vēl viens galvenajiem uzdevumiem topošajiem vecākiem ir kaitīgo ieradumu atmešana. Ja esat smēķētāji, mēģiniet šo netikumu atmest un centieties neuzturēties piesmēķētās telpās un ierobežojiet alkohola lietošanu.
Kādu laiku pirms bērniņa ieņemšanas centieties izvairīties no ar ārstiem nesaskaņotu medikamentu lietošanas. Ja ir nepieciešamība pēc zālēm, izrunājieties ar savu ārstu, jo viņš varēs ieteikt vispiemērotākos. Tas attiecas arī uz tik ikdienišķiem medikamentiem kā pretiesnu pilieni un saaukstēšanās profilakses līdzekļi. Īpaši jāatzīmē, ka tieši antibiotikas uz spermu iedarbojas ļoti nelabvēlīgi. Pēc to lietošanas spermas rādītāji nenovēršami pazeminās vidēji uz trim mēnešiem.  

Par vīriešu veselību runājot, gribas akcentēt, ka jebkurš sēdošs darbs samazina asins cirkulāciju mazajā iegurnī. Tas bieži izsauc veselības problēmas ar prostatu jeb priekšdziedzeri.

Centieties ikdienā ieviest nedaudz fizisku aktivitāšu. Par vīriešu veselību runājot, gribas akcentēt, ka jebkurš sēdošs darbs samazina asins cirkulāciju mazajā iegurnī. Tas bieži izsauc veselības problēmas ar prostatu jeb priekšdziedzeri. Taču prostatas sekrēts veido vienu trešdaļu spermas un nodrošina spermatozoīdu spēju kustēties un apaugļot olšūnu. Pat, ja neesat gatavi nodarboties ar nopietnu sportošanu, mēģiniet vismaz divdesmit minūtes raitā solī doties pastaigāties svaigā gaisā pa tuvāko apkārtni. Beigās vēl atklāsiet, ka apkārtnē ir daudz interesantu un neredzētu vietu!
Nenoliedzami, svarīga ir pareiza ēdienkarte, kura ne tikai nodrošina pietiekamu vitamīnu nonākšanu organismā un ietekmē kopējo organisma veselības stāvokli, bet arī uzlabo vīrieša reproduktīvo sistēmu. Vislabāk ēdienkartē iekļaut ir vitamīniem bagātos zaļumus, dārzeņus, augļus. Ieteicams ierobežot treknas gaļas un treknu sieru patēriņu. Tāda savas diētas pārbūve varēs nodrošināt pietiekamu vitamīnu nonākšanu organismā, kuri ne tikai sekmē kopējo organisma atveseļošanu, bet arī uzlabo vīrieša reproduktīvas sistēmas stāvokli. Atsakieties no asiem, labi saceptiem ēdieniem un ātrajām uzkodām. Īpaši spermas kvalitāti uzlabo tādi produkti kā ķiploki sīpoli, piena produkti, dateles, vīģes, selerijas, auzu putra, mango.