Kā tas iespējams - stāvoklī ar visu spirāli!?

Ko gan līdz statistikas dati, ka ar modernajām dzemdes spirālēm grūtniecība iestājas ļoti reti, ja tas notiek ar tevi? Vai spirāle var kaitēt gaidāmajam mazulim un ko darīt — to atstāt vai izņemt?

Ņemot ārā spirāli, spontānā aborta risks ir apmēram 30 %.

FOTO: Mārcis Baltskars, http://www.baltskars.lv/

Ņemot ārā spirāli, spontānā aborta risks ir apmēram 30 %.

„Kas notiek, ja iestājas grūtniecība, kad ielikta spirāle? Vai to atstāj līdz pat dzemdībām? Vai tā nevar bērniņam nodarīt kādu kaitējumu? Ja var, tad kādu? Zinu gadījumu, kad ginekoloģe ieteica veikt abortu — vai tiešām tas ir nepieciešams? Zinu vēl vienu – ka bērniņam uz pieres parādījās sarkans plankums un runāja, ka tas no spirāles. Vai tiešām tā var būt? Esmu dzirdējusi, ka, ja spirāli ņem ārā, iestājoties grūtniecībai, var notikt spontānais aborts,” jautā kāda mammam.lv/tetiem.lv lasītāja.

Risks — samērā augsts
Ar mūsdienu dzemdes spirālēm grūtniecība iestājas reti. Tomēr, ja tā ir noticis un grūtniecība ir vēlama, tad spirāle būtu jāizņem pēc iespējas ātrāk, uzskata Premium medical ginekoloģe, grūtniecības uzraudzības un dzemdību speciāliste Elīna Bērziņa. Taču šajā gadījumā jārēķinās, ka spirāles izņemšanas laikā var tikt skarti augļa apvalki, un spontānā aborta risks ir apmēram 30 %. Ja nav redzami spirāles pavedieni, tā saucamās "ūsas", tās izņemšanu parasti neveic. Tādā gadījumā spontānā aborta risks jau palielinās no 40 līdz 50 %, kā arī četras reizes palielinās priekšlaicīgu dzemdību risks (22-37 grūtniecības nedēļā). Labā ziņa ir tā, ka pētījumos nav apstiprinājušies dati, ka mūsdienu spirālēm būtu kaitīga ietekme uz augli.

Ja sievieti pavada domas, ka grūtniecība varētu iestāties, der aiziet un savlaicīgi spirāli izņemt, kamēr tas vēl nav noticis.

Reklāma
Reklāma

Arī mājdzemdību vecmāte Rudīte Brūvere atzīst, ka spontānā aborta risks ir diezgan augsts gan, ja spirāle dzemdē tiek atstāta, gan, ja tā tiek izņemta. „Tomēr klausīt kāda padomam veikt abortu, es nekā gadījumā neieteiktu!” uzsver Rudīte Brūvere. „Ja daba netiks ar notiekošo galā, tas notiks pats no sevis. Protams, tā ir sāpīga pieredze, ja grūtniecība tomēr bija vēlama, bet pašai veikt abortu nebūtu pieļaujams, jo tā būtu aktīva dzīvības pārtraukšana. Un šīs sāpes sieviete nesīs līdz mūža galam. Turklāt aborts vispār nav risinājums. Esmu dzirdējusi par gadījumiem, kad bērns piedzimst ar pie dupša pielipušu spirāli — tā kā iznākums var būt arī pozitīvs!” saka Rudīte Brūvere.

Ko spirāle dara grūtniecības laikā?
„Atkal es aicinu sievieti klausīt savām izjūtām!” saka Rudīte Brūvere. Ja sievieti pavada domas, ka grūtniecība varētu iestāties, der aiziet un savlaicīgi spirāli izņemt, kamēr tas vēl nav noticis. Jo nereti ir gadījumi, kad māmiņa jau iepriekš intuitīvi sajūt, ka kaut kas briest, ka bērniņš drīz varētu pieklauvēt. Ja viņai par to visu laiku jādomā, tici - tas nav tāpat vien. Savukārt, ja grūtniecība jau ir iestājusies, tad nav cita varianta — ir vienkārši jādzīvo, jāgaida mazulis un jācer uz pozitīvu iznākumu.  
Spirālei viennozīmīgi grūtniecības laikā dzemdē nebūtu jāatrodas. „Tas nav nekāds diedziņš, bet metāla svešķermenis, kas var neļaut placentai attīstīties vai ievainot augļūdens pūslīti. Nereti grūtniecības iznākums atkarīgs no tā, kurā vietā bērniņš ir iesakņojies un kurā vietā tai brīdī atrodas spirāle. Sonogrāfijā to var konstatēt, taču nevar paredzēt, vai, piemēram, spirāles izņemšana netraumēs gaidāmo bērnu. „Tāpēc sievietei būtu jāseko savai intuīcijai un tādējādi jāizlemj — piekrist spirāles izņemšanai vai nē,” uzsver Rudīte Brūvere. Taču, ja mazuli izdosies iznēsāt, sieviete var būt droša, ka tā nekādu ietekmi uz mazuli neatstās. Arī apgalvojums, ka spirāles var nospiest bērna pieri un uz tās veidojas zemādas asins izplūdums, nav patiess. Šāds plankums uz mazuļa pieres ir bieža parādība un tam var būt daudzi iemesli, piemēram, šaurs dzemdētājas iegurnis. Vācieši šo plankumu uz mazuļa pieres sauc par stārķa kodumu. Par to nav jāsatraucas, jo parasti jau pirmajā dzīves gada laikā tas paliek bāls un neizteiksmīgs.