RDzN galvenā ārste Rezeberga: "Vadot auto, jālieto speciālā grūtnieču drošības josta!"

Esot bērniņa gaidībās un automašīnā lietojot parasto drošības jostu, tā var būt kā nāvējošs ierocis mazulītim, norāda Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste, Veselības ministrijas galvenā speciāliste dzemdniecībā un ginekoloģijā, profesore Dace Rezeberga.
Drošības josta ir vissvarīgākā aizsardzības sistēma automašīnā, tā samazina nāves un smagu traumu risku sadursmes gadījumā par aptuveni 50 %!

FOTO: Publicitātes foto

Drošības josta ir vissvarīgākā aizsardzības sistēma automašīnā, tā samazina nāves un smagu traumu risku sadursmes gadījumā par aptuveni 50 %!

Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste uzsver, ka, braucot automašīnā, sievietei, kura gaida bērniņu, noteikti ir jālieto speciālā grūtnieču drošības josta: “Pretējā gadījumā, ja gadās strauji bremzēt, parastā drošības josta var dzemdi burtiski nogriezt!”

Profesore pastāsta pirms kāda laika notikušu gadījumu, kad grūtniece cieta avārijā, kas beidzās ar dzemdes izņemšanu. Viņa uzsver: “Tas pats noteikums ir spēkā, arī dodoties izklaidēties – karuseļos, amerikāņu kalniņos un citviet, kur nepieciešams lietot drošības jostu.”
 

Arī Zviedrijas kompānijas “Folksam” veiktās aptaujas rezultāti parāda, ka sabiedrībā trūkst zināšanu par to, kā grūtniecības laikā jālieto automašīnas drošības josta.

Aptaujas dati liecina, ka gandrīz visi respondenti automašīnas drošības jostu lieto katrā braucienā, taču 40 % autobraucēju to lieto nepareizi grūtniecības laikā. 

 

Sadursmes gadījumā šai kļūdai var būt postošas sekas gan grūtniecei, gan vēl nedzimušajam bērniņam. 

 

Lielākā daļa sieviešu autovadītāju (84 %) automašīnu izmanto katru dienu vai vismaz dažas reizes nedēļā, bet tikai trešā daļa sieviešu bija saņēmušas vai aktīvi meklējušas informāciju par to, kā pareizi lietot transportlīdzekļa jostu grūtniecības laikā. Un pat šo sieviešu vidū katra trešā jostu lietojusi nepareizi. 

 

Atceries!

Drošības josta ir vissvarīgākā aizsardzības sistēma automašīnā, tā samazina nāves un smagu traumu risku sadursmes gadījumā par aptuveni 50 %! Esot bērniņa gaidībās, ir ārkārtīgi svarīgi padomāt par to, kā tiek izmantota automašīnas drošības josta, lai gan māmiņa, gan vēl nedzimušais bērns būtu pasargāti. 

 

Nelietot automašīnas drošības jostu vai turēt ar roku to tālāk no vēdera – šie pavisam noteikti nav varianti!

 

Grūtniecības josta palīdz novietot automašīnas klēpja daļas jostu zem grūtnieces vēdera pareizā augstumā, lai netraumētu sievieti un bērniņu!

 

Reklāma
Reklāma

 

------------------------------------

Reklāmas informācija

 

Lai padarītu topošo māmiņu braucienus automašīnā drošus un arī komfortablākus, “BeSafe” ir radījis drošības jostas grūtniecēm BeSafe Pregnant Belt. Šāda josta palīdz novietot automašīnas oriģinālās drošības jostas gurnu jostu zem augošā vēdera pareizā un drošā augstumā – uz gurniem. Tā tiek nodrošināts, ka straujas bremzēšanas vai sadursmes brīdī automašīnas josta tiek noturēta pareizā – gurnu kaulu augstumā, tādējādi sadalot radīto spiedienu pa gurnu kauliem. 

 

Tā rezultatā no spiediena tiek aizsargāts vēders, placenta un vēl nedzimušais bērniņš.

 

Savā pētījumā “Folksam” ievēroja arī nepareizu plecu jostas lietošanu. Droši pārvietojoties, plecu jostai jāstiepjas gar grūtnieces vēdera sāniem, pāri krūtīm – starp krūtīm un pleca vidū. Josta nevar būt vaļīga, savērpusies vai satinusies apģērbā – tai jāatrodas pēc iespējas tuvāk ķermenim.

 

 

Citi BeSafe Pregnant Belt plusi

  • Nereti grūtnieces izjūt diskomfortu braukšanas laikā. BeSafe Pregnant Belt diskomfortu tikai palīdz atvieglot. Tā ir nedaudz polsterēta, turklāt samazina jostas radīto spiedienu uz urīnpūsli.
  • Māmiņas, kurām bijis ķeizargrieziens, BeSafe Pregnant Belt grūtniecības jostu var lietot arī vairākas nedēļas pēc bērna piedzimšanas, jo tā notur gurnu jostu pareizā augstumā un vienā nemainīgā pozīcijā – lai nekairinātu rētu.
  • BeSafe Pregnant Belt grūtnieču drošības josta ir pārbaudīta un sertificēta saskaņā ar ECE R16 Standartu, kas garantē, ka tā nekādi netraucē transportlīdzekļa 3 punktu drošības jostas pamatfunkcijām. Vēl papildus tā arī ir pārbaudīta automašīnas sadursmes testā.

 

BeSafe Pregnant Belt ir paredzēta lietošanai no otrā grūtniecības mēneša – gan ikdienā vadot automašīnu pie stūres, gan sēžot kā pasažierei.

Saistītie raksti