Grūtniecība, dzemdības un hemoroīdi

Bērniņa gaidīšana ir skaists laiks. Ļoti gribētos, lai nekas to neaptumšo, lai jaunā māmiņa būtu pasargāta no dzīves negācijām un, protams, vesela. Daudzas varbūtējās veselības problēmas iespējams paredzēt un veikt pasākumus, lai tās novērstu vai jūtami mazinātu. Viena no tām ir hemoroīdi – prozaiska kaite, kam, izrādās, ir tendence veidoties un saasināties tieši grūtniecības laikā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Ko darīt – stāsta Lāzermedicīnas klīnikas ķirurģe proktoloģe Inga Melbārde-Gorkuša (FOTO).

 

 

www.lazermedicinasklinika.lv

Adrese: Rīga, Kokneses pr.18a.

Tel. nr. 67374747; 67374744.

 


Mēs parasti domājam, ka hemoroīdi raksturīgi gados vecākiem ļaudīm. Vai tiešām tie ir arī jaunām sievietēm?
Pieaugot vecumam, pieaug arī hemoroīdu izplatības biežums, jo novecojot atslābst muskuļi un saites, kas notur dažādas ķermeņa struktūras savās vietās. Bet hemoroīdi diemžēl var gadīties arī jauniem cilvēkiem, kā vīriešiem, tā sievietēm. Savā praksē nākas sastapties arī ar 18 gadus veciem cilvēkiem, kuriem šī kaite jau ir – tā acīmredzot ir mūsdienu civilizācijas problēma. Pat pavisam jaunām meitenēm nereti ir sūdzības par aizcietējumiem, vēdera izeja ir ļoti reta, saistīta ar lielu piepūli un spiešanos, kas provocē hemoroīdu attīstību. Tie tiek konstatēti sievietēm, kuras pat vēl nav dzemdējušas. Ja šī problēma bijusi jau pirms grūtniecības, tad ir ļoti liela varbūtība, ka grūtniecības laikā tā atkārtosies. Sievietes, kurām savulaik ir bijuši hemoroīdi un kuras sāk plānot grūtniecību, dara ļoti pareizi, ja laicīgi atnāk pārbaudīties pie proktologa. Tad var atklāt hemoroīdus un, izmantojot dažādas ārstēšanas metodes, tos likvidēt, lai grūtniecības laikā nenonāktu līdz slimības paasinājumam. Taču daudzas sievietes bieži vien pirmoreiz mūžā ar hemoroīdiem sastopas tieši grūtniecības laikā. Grūtniecība un dzemdības provocē hemoroīdu rašanos un hemoroīdu slimības paasinājumus.


Kādas pazīmes liek domāt par hemoroīdiem?
Būtībā jebkuras sūdzības par diskomfortu, niezi, svešķermeņa sajūtu vai citām traucējošām parādībām anālajā zonā ir pietiekams pamats, lai pieteiktos uz vizīti pie proktologa, nemaz nerunājot par gadījumiem, kad ir asiņošana no taisnās zarnas – tad pie ārsta ir jāiet obligāti.

 

Reklāma
Reklāma


Kurā grūtniecības posmā hemoroīdi sāk traucēt?
Parasti tas ir grūtniecības beigās, trešajā trimestrī, kad dzemde palielinās un spiež uz vēnām, ir traucēta asins atplūde no ķermeņa lejasdaļas, paplašinās vēnas kājās un arī taisnajā zarnā un tas provocē hemoroīdu attīstību. Bet hemoroīdu slimība var paasināties arī grūtniecības sākuma posmā. Savu ieguldījumu hemoroīdu veidošanā dod arī hormonālās izmaiņas sievietes organismā – hormons progesterons, kura līmenis grūtniecības laikā pieaug, atslābina asinsvadu sieniņas un līdz ar to ir tendence paplašināties arī hemoroidālajiem asinsvadiem. Grūtniecēm bieži turklāt ir tendence uz aizcietējumiem, kas arī ir hormonāli izraisīti un ko vēl vairāk veicina tas, ka dzemde spiež uz resno zarnu. Aizcietējumi izraisa spiešanos un spiešanās savukārt izraisa hemoroīdus.


Kādi ir profilaktiskie pasākumi, lai tā nenotiktu?
Jebkurai grūtniecei jālieto piemērots veselīgs uzturs, kurā ir pietiekami daudz balastvielu, nepieciešamas kustības. Tās var būt vienkārši pastaigas vai grūtnieču vingrošanas nodarbības, ir arī speciāli vingrinājumi, kas stiprina mazā iegurņa muskulatūru un kavē hemoroīdu attīstību, veicina ātrāku atlabšanu pēc dzemdībām un palīdz novērst arī citas problēmas, piemēram, urīna nesaturēšanu, kas retos gadījumos var attīsties pēc dzemdībām. Visas šīs lietas vajadzētu pārrunāt ar savu ginekologu. Noteikti jāpastāsta savam ārstam, ja ir parādījies kaut kāds diskomforts anālajā zonā. Tad paciente tiks nosūtīta pie proktologa, lai veiktu diagnostiku un varētu uzsākt profilaktiskus pasākumus, lai sūdzības neprogresē.


Kā varat palīdzēt, ja hemoroīdi tiek konstatēti grūtniecības laikā?
Tādā gadījumā ārstēšana pamatā ir konservatīva. Grūtniecēm ir diezgan ierobežota medikamentu izvēle, tāpēc nedrīkst vienkārši ieiet aptiekā un nopirkt bezrecepšu svecītes vai citus līdzekļus. Noteikti ir jāiet pie speciālista, kurš nozīmēs piemērotu medikamentu, uzņemoties pilnu atbildību par šo ārstēšanu. Viena no nedaudzajām manipulācijām, kas pieļaujama arī grūtniecības laikā, ir moderna un saudzējoša hemoroīdu ārstēšanas metode, izmantojot HeLP ("hemorrhoid laser procedure ) tehnoloģiju. Tā neprasa narkozi vai antibiotiku lietošanu un ļauj piededzināt hemoroīdu barojošo asinsvadu, ierobežojot tā asinsapgādi. Rodas apdegums, kas sastāv no daudziem maziem punktiņiem, un tā kopējais laukums ir pavisam neliels – apmēram tāds rastos, nejauši piešaujot pirkstu pie karstas pannas. Iedarbojoties ar lāzeru uz iekšējiem hemoroīdu mezgliem, šī manipulācija ir nesāpīga. Lāzermedicīnas klīnika ir pirmā Austrumeiropā, kas sākusi strādāt ar šo lāzertehnoloģiju, un rezultāti ir labi. Protams, jebkurā gadījumā grūtniece ir īpaša paciente un tāpēc ir ļoti rūpīgi jāizvērtē, vai tiešām šī ārstēšana ir nepieciešama. Tā ir atbildība no ārsta puses.


Kādas proktoloģiskas problēmas var rasties dzemdību laikā?
Dzemdības arī ir viens no hemoroīdus provocējošiem faktoriem – tieši spiešanās fāzē bieži vien hemoroīdi rodas vai arī notiek hemoroīdu slimības paasinājums. Bet labā ziņa ir tāda, ka hemoroīdi, kas radušies tieši grūtniecības un dzemdību laikā, bieži vien pēc tam mazinās vai pat izzūd.


Ko darīt, ja tie tomēr turpina traucēt?
Ja sūdzības saglabājas, tad vajadzētu atrast iespēju atnākt pie proktologa uz apskati. Ja situācija ir vairāk vai mazāk mierīga, tad jaunā māmiņa var izbarot bērnu ar krūti, pagaidīt, līdz organismā atjaunojas stabils hormonu līdzsvars un tad atnākt izmeklēties un pārrunāt, kas jādara, jo sevišķi, ja pēc laika ir doma plānot vēl kādu bērnu. Ginekologi reizēm iesaka vispirms piedzemdēt iecerēto bērnu skaitu un tikai pēc tam sākt domāt par hemoroīdu ārstēšanu. Proktologam, kuram nācies redzēt šādas gados jaunās māmiņas ar ļoti ielaistiem, asiņojošiem vai neizturami sāpīgiem hemoroīdiem, uz šo lietu ir atšķirīgs skatījums. Tas patiešām ir dramatiski, ja nākas atšķirt bērnu no krūts un doties uz slimnīcu, lai veiktu klasisku ķirurģisku operāciju. Labāk tomēr būtu risināt šo problēmu, negaidot, līdz būs pabeigta ģimenes plānošana. Ja laika gaitā arī būs slimības recidīvi, tad tie nebūs tik smagi, turklāt sieviete arī zinās, kā rīkoties, plānojot nākošo grūtniecību, lai izvairītos no hemoroīdu slimības paasinājuma. Izmeklēšana pie proktologa mūsu klīnikā nav sāpīga vai traumējoša, ārstēšana ir kompetenta un mūsdienīga. Paciente var rēķināties ar sapratni un smalkjūtīgu attieksmi, kā arī saņemt ieteikumus par dzīvesveidu, uzturu, fiziskajām aktivitātēm un citiem viņu interesējošiem jautājumiem.


Vai ir gadījumi, kad pie proktologa vajadzētu nākt pārbaudīties profilaktiski, kaut arī nav nekādu sūdzību?
Tas varētu būt lietderīgi, piemēram, sievietēm, kurām savulaik ir bijuši hemoroīdi un kuras sāk plānot grūtniecību. Tad patiešām ir ļoti pareizi laicīgi atnākt pārbaudīties, jo grūtniecība un dzemdības provocē hemoroīdu rašanos un hemoroidālās slimības paasinājumus. Ja sieviete nonāk pie proktologa īsi pirms dzemdībām, tad proktologa iespējas ir ierobežotas, jo grūtniecības laikā nav vēlami daudzi nepieciešamie medikamenti un arī narkoze, ja ir vajadzīga operācija.
 

www.lazermedicinasklinika.lv

 

 

 

 

Adrese: Rīga, Kokneses pr.18a, tel. nr. 67374747; 67374744.